Altın Fiyatları Nereye Gidiyor? Bu Seviyeler Konuşuluyor!

Altın fiyatları haftayı beş ayın en düşük seviyesine yakın bir seviyede tamamladı. Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre agresif bir şekilde yüksek tutacağına dair endişeler artıyor. Bu da altın üzerinde önemli bir etki yaratıyor.

ABD Hazine kağıtları altından daha cazip!

Altının yıl sonuna kadar eski parlaklığına kavuşabileceğine dair iyimserlik hâlâ sürüyor. Bununla birlikte, analistler yatırımcıları kısa vadede teknik hasarın çok fazla olduğu ve kıymetli metalin önümüzdeki hafta daha da düşebileceği konusunda uyarıyor. Analistler, Çin ekonomisinin stres belirtileri göstermesi nedeniyle ekonomik belirsizliğin oldukça yüksek olmasına rağmen, değerli metalin güvenli liman varlığı olarak fazla yatırımcı ilgisi görmediğini belirtiyor.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere ABD tahvil faizleri, Perşembe günü 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yüzden, yükselen tahvil faizleri altın için önemli bir rekabet haline geldi. Analistler, %5 faizle üç aylık ABD Hazine bonosu tutmanın altından daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Adrian Day Asset Management Başkanı Adrian Day, şu değerlendirmeyi yapıyor:

ABD ekonomisi bir gecede çökmeyecek,. Bu nedenle kısa vadeli tahvillere yatırım yapmamak aptallık olur. Ancak kısa vadeli Hazine tahvilleri sadece bir park yeridir. Uzun vadeli bir yatırım değildir. Altın üzerinde uzun vadeli yükselişimi sürdürüyorum. Ancak piyasadaki mevcut zayıflığı görmezden gelmek zor.

Altın fiyatları için yükseliş görünümünü koruyorum, ancak…”

Saxo Bank emtia stratejisi başkanı Ole Hansen de altın için uzun vadeli yükseliş görünümünü koruyor. Ancak önümüzdeki hafta fiyatlarda düşme riski gördüğünü söylüyor. Bu bağlamda analist, şu açıklamayı yapıyor:

Altın için yükseliş görünümünü koruyorum. Ancak, bu gelişmeler aynı zamanda altının, bir kredi olayı, daha zayıf bir dolar veya FOMC’nin faiz oranlarını düşürmeye odaklandığı inancı gibi bir şey kırılana kadar yatırımcılardan talep çekerek mücadele etmeye devam etme riskini de vurguluyor. Teknik işlemcilerin düşüş trendi kırılana kadar fazla destek sunması olası değil. Ayrıca, o zamana kadar altının 1.865 dolara doğru düşme riski olabilir.

Federal Reserve altın piyasasını domine etmeye devam ediyor

Ekonomik verilerin önümüzdeki hafta değerli metaller piyasasında kısa vadeli dalgalanma yaratması mümkün. Bununla birlikte analistler, yatırımcılar Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmayı beklerken sessiz bir piyasa hareketi görmeyi bekliyor. Son ekonomik veriler ekonominin sağlığı konusunda çok az yol gösterici oldu. Ancak giderek büyüyen bir ekonomist korosu, Fed’in seçeneklerini açık tutacağını ve verilere bağlı kalacağını söylüyor. Bununla birlikte Powel’ın daha güvercin bir tonda konuşmasını bekliyor. Bu doğrultuda TD Securities faiz analistleri, şu öngörülerini paylaşıyor:

Gelecek haftaki Jackson Hole sempozyumunu, Başkan Powell’ın Fed’in Covid sonrası politika rehberliğinin bir sonraki evrimine zemin hazırlamaya başlaması için iyi bir fırsat olarak görüyoruz. Son dönemdeki olumlu enflasyon ve işgücü piyasası verileri göz önüne alındığında, Eylül FOMC toplantısına yaklaşırken sıkılaştırma döngüsünün sonu mesajının önümüzdeki haftalarda Fed konuşmalarına hakim olmasını bekliyoruz.

Altın fiyatları

Bu durum, altın fiyatlarını desteklemek için yeterli olacaktır!”

MarketGauge’da ticaret eğitimi ve araştırma direktörü Michele Schneider, Powell’ın nötr yorumlarının bile tahvil getirilerinin zirveye ulaştığını göstereceğinden altın fiyatlarını desteklemek için yeterli olacağını söylüyor. Schneider, Powell’ın zor bir durumda olduğunu da sözlerine ekliyor. Çünkü Schneider’a göre Powell, yavaşlayan ekonomi karşısında agresif bir duruş sergilemeye çalışıyor. Buradan hareketle Schneider, şu hususların altını çiziyor:

Ekonominin yönü konusunda hala çok fazla tartışma ve belirsizlik var. Resesyon mu, yumuşak iniş mi, deflasyon mu, stagflasyon mu göreceğiz? Ne olursa olsun, bir noktada daha yüksek faiz oranlarının bazı olumsuz etkilerini göreceğimizi biliyoruz. Ekonomi yavaşlamaya başladığında Fed bu agresif faiz oranlarını sürdüremeyecektir. Enflasyon yüksek kalmaya devam ederken ve bu beklentiler altın fiyatlarını desteklerken bile faiz oranlarını düşürmek zorunda kalacaklar.

Altın fiyatları

“Daha düşük seviyelerden alım yapmak mantıklı!”

Michele Schneider ayrıca, altının son dört hafta içinde sağlam bir satış baskısı görmesine rağmen, piyasanın dirençli bir güç göstermeye devam ettiğini söylüyor. Schneider, satış baskısına rağmen altının Mart ayındaki en düşük seviyelerinin üzerinde kaldığına dikkat çekiyor. Bu bağlamda şu görüşünü açıklıyor:

Altın konusunda endişeli değilim. Ben olsam daha düşük seviyelerden alım yapmaya bakardım.

Analist altın fiyatları için teknik hedeflerini açıklıyor

Önümüzdeki hafta altın için umut ışığı olsa da, piyasanın üzerinde hala bazı kara bulutlar dolaşıyor. Analistler, 200 günlük hareketli ortalamasının altına düşerek önemli teknik hasara uğradığını belirtiyor. FxPro kıdemli piyasa analisti Alex Kuptsikevich bir notunda, değerli metalin Ağustos ayı boyunca yalnızca üç pozitif seans görmesi nedeniyle altın fiyatlarının 1.800 dolara doğru ilerleyebileceğini söylüyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

Altının keskin düşüşü bir ay önce ayıların metalin Mayıs ayından bu yana kritik bir direnç seviyesi olan 1.980 doların üzerinde konsolide olmasını bir kez daha engellemesiyle başladı. Ağustos ayında düşüşe geçen altın önce 50 günlük hareketli ortalamanın, iki gün önce de 200 günlük hareketli ortalamanın altına indi. Her iki eğri de orta ve uzun vadeli trend göstergeleri olarak işlev görüyor. Bugün ya da Pazartesi günü 1.905 doların üzerinde güçlü bir ralli olmazsa, altının düşüş trendinin çoktan yerleştiğine dair güven artacaktır. Bu durumda 1.800-1.810 dolar bölgesi potansiyel bir teknik hedef. Burası, altının son üç yılda birçok kez desteklendiği veya teslim olduğu yer.

Marc Chandler: Sarı metal bir dip arayışında

Bannockburn Global Forex Genel Müdürü Marc Chandler, altının bir dip arayışında olduğunu söylüyor. Ayrıca, gelecek haftaki fiyat hareketlerinin muhtemelen çok önemli olacağını kaydediyor. Chandler ise şu seviyeleri izliyor:

5 günlük hareketli ortalamanın ~1.897 dolar üzerinde bir kapanış, ki bu ay bunu yapmadı, belki de aşağı yönlü momentumun hafiflediğinin ilk işareti olabilir. 200 günlük hareketli ortalamanın (~1.906 dolar) üzerine bir hareket teknik tonu dengelemeye yardımcı olacaktır.

Gelecek haftanın veri gündemi

  • Salı: Mevcut Ev Satışları.
  • Çarşamba: Flaş İmalat PMI, Yeni Konut Satışları.
  • Perşembe: Haftalık İşsizlik Başvuruları, Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri, Jackson Hole Sempozyumu.
  • Cuma: Fed Başkanı Jerome Powell Jackson Hole’da konuşacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-2