Altın, Dolar ve Euro Enflasyona Direnemedi, Borsa Kazandırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, Ağustos 2023 dönemi için Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verisini paylaştı. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz ay boyunca vatandaşları enflasyona karşı koruyan tek finansal araç Borsa İstanbul oldu.

Ağustos ayı tüketici enflasyonundan arındırarak (%9,09) hesaplanan reel getiri, BIST 100 endeksi için %7,32 olarak kaydedildi. Daha basit bir anlatım kullanacak olursak, enflasyonun sıfır sayıldığı bir ortamda borsa yatırımcıları %7’den fazla aylık gelir elde etti.

TÜİK verilerine göre reel kazanç sağlayan tek yatırım aracı borsa olurken dolar, mevduat faizi, altın, euro ve DİBS (Devlet iç borçlanma senetleri) vatandaşları enflasyona karşı koruyamadı. Dolar ve Euro’nun aylık reel getirisi -%6,73 ve -%7,96 olurken altın yatırımcıları fiyat artışları karşısında -%6,78 kayıp yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, Ağustos ayı haricinde 3 ve 6 aylık periyotlar için de tablolar paylaştı. Son 3 ay içerisinde BIST 100, dolar ve euro yatırımcısına pozitif reel getiri sağlarken altın ne kâr ne de zarar yazdı. Mevduat faizi ve DİBS tercih eden vatandaşlar ise enflasyon karşısında yine büyük kayıplarla karşı karşıya.

source site-2