ABD’de milyar dolarlık futbol oyunu! İşte arkasındaki isimler…

Arjantinli süper yıldız Lionel Messi’nin ABD futbol ligi ekiplerinden Inter Miami’ye transferi şüphesiz tüm dünyanın ilgisini çekti. Futbol dünyasının ilgisi ABD futbol ligi MSL maçlarına kayarken, ABD içinde de bu spora olan talep giderek artıyor. Tabi bunun tek nedeni Messi değil. Futbolun ABD’de yayılması için yıllardır uğraş veren iş insanları meyvelerini almaya başladı. Bu iş insanlarının başında emlak kralı Stephen Ross ve damadı Daniel Sillman geliyor. İkilinin sahip olduğu New York merkezli medya kuruluşu Relevent Sports, futbolun ABD’de gelişmesi için her türlü adımı atıyor. 

ABD’lilerin Amerikan futbolu dışında Avrupa futboluna da aşık olmasını sağlamada yatan potansiyeli gören milyarder ve damadı, dünyanın en popüler sporunu Amerika’da yaymak için yıllardır uğraş veriyor. Emlak kralı Stephen Ross aslında ABD’de epey tanınan bir isim. California’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar 60 milyar dolarlık inşaat projelerinin mimarı olan Ross sporla da iç içe. Forbes’e göre 9 milyar dolar serveti olan Ross, Amerikan futbolu ekiplerinden Miami Dolphins’in sahibi. Aynı zamanda kripto para borsası Crypto.com sponsorluğunda düzenlenen Miami Formula 1 yarışlarının da en büyük destekçisi. 

ABD’de futbol, emlak kralı Stephen Ross’un katkılarıyla gelişiyor.

ABD önümüzdeki günlerde adeta futbolun merkezi olacak. Copa America, 2025’te ABD’de yapılacak. 2026 Dünya Kupası ise ABD, Meksika ve Kanada’nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Maçların yapılacağı statlardan Miami’deki Hard Rock Stadyumu ise ünlü emlak kralı Stephen Ross’a ait.

Avrupalı futbol takımlarının ABD’ye akını

34 yaşındaki Daniel Sillman ise Stephen Ross’un damadı. Ayrıca Sillman, Ross’un kurucusu olduğu medya kuruluşu Relevent Sports’un da başında bulunuyor. Relevant Sports, kurduğu yaz ligleriyle La Liga ve Premier Lig takımlarını ABD’de ağırlıyor. Barcelona ve Real Madrid gibi takımlar hazırlık maçlarını Relevent Sports katkıları ile bu yaz ABD’de yaptı. Şirket, 265 bin izleyicili dokuz maçlık bir ‘Yaz Serisi’ için Premier Lig takımları ile anlaşma yaptı. Ayrıca Relevent, ABD ve Meksika’da 100 bin taraftarın katıldığı dört maçlık bir yaz turu için İspanyol La Liga ile ortaklık kurdu. Hatta Relevent, 6 yıl önce Barcelona ve Real Madrid arasında özel bir maç ayarlamıştı. Bu maç ABD topraklarında oynanan ilk El Clasico maçı olmuştu.

Bunun yanında Daniel Sillman, La Liga maçlarının bazılarının resmi olarak ABD’de oynanması için uzun yıllardır savaş veriyor. Hatta 2018 yılında Real Madrid ile Girona arasındaki lig maçının ABD’de oynanması için Sillman La Liga yönetimi ile anlaşmıştı. Ancak FIFA, yerel liglerin başka ülke topraklarında oynanmasına karşı çıkıyor. FIFA’nın baskıları sonuç vermiş ve Real Madrid ABD’de oynamaktan vazgeçen taraf olmuştu. Her ne kadar bu isteği FIFA engeline takılsa da Relevent’in açtığı davalar devam ediyor. Sillman, bir gün ABD topraklarında La Liga maçı oynatma konusunda oldukça kararlı. 

Daniel Sillman, Relevent Spots’un genel müdürü.

Yayın anlaşmalarını Relevent sağladı

Relevent Avrupa futbolunun da izleyiciye ulaşmasını sağlıyor. Şirket Avrupa kupalarının ABD’deki yayın haklarının sezonluk 250 milyon dolara Paramount tarafından alınmasına aracılık etti. Ayrıca La Liga ile 2 milyar dolarlık anlaşma yapılmasını sağladı. Sillman ve Ross, futbol maçlarının ABD’nin her köşesine yayılmasında kararlı. Hatta UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Avrupa maçlarının ABD’de izlenmesiyle ilgili “Beklemediğimiz rakamlara ulaştık” açıklamasında bulundu.  

Relevent’in sahibi Sillman, Avrupa’daki futbolun baş otoritesi UEFA ile iyi ilişkiler içerisinde. Juventus, Real Madrid, Manchester City, Barcelona, Milan gibi Avrupa’nın önde gelen kulüpleri Şampiyonlar Ligi’nden ayrılıp kendi liglerini kurmaya kalktıklarında Relevent, UEFA’nın yanında durdu. UEFA da Relevent’in ABD’deki futbola katkılarından oldukça memnun. 

Kaynaklar: Financial Times, Bloomberg, Forbes

source site-2