Yeni Kurulacak Çatı Şirket, Halka Arz Olabilir

Türkiye İş Bankası, bankacılık dışındaki iştiraklerini yeni bir çatı şirketi altında bir araya getirme planları kapsamında, bu çatı şirketin halka arzını da gündemine aldı. Reuters’in haberine göre, bankanın CFO’su Gamze Yalçın, bir online görüşme sırasında planın detayları hakkında kesin bilgi vermemekle birlikte, şirketin bu dönüşümünün ne kadar süreceği ve halka arzın ne zaman gerçekleşeceği konusunda bilgi sunmadı. Yalçın, bankanın iştiraklerini yeni çatı şirket altında toplamasının ardından, bu çatı şirketin halka arz edilmesinin mümkün olduğunu ve bu adımın, bankanın sermaye yapısını güçlendirerek bilanço esnekliğini artırmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Çınar ise, bankanın yaklaşık 150 iştirak içinde 118’ine doğrudan kontrol sağladığını açıkladı. Banka, Şişecam (SISE), TSKB, Anadolu Sigorta (ANSGR), İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN) gibi kendi sektörlerinde önemli konumlarda bulunan iştirakleri uzun bir süredir ana şirketten ayrıştırmak için çaba harcadı. Banka, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yaptığı bildirimle bu sürecin başladığını duyurdu.

Yeni oluşturulacak çatı şirketinin halka arzı da planlar arasında yer alıyor. Çınar, iştiraklerin yaklaşık dörtte üçünün finans sektöründe faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin tek bir çatı altında birleşmesinin personel, satın alma ve bilgi işlem gibi alanlarda ortak kullanım imkanı sağlayarak tasarruf sağlayacağını vurguladı. Bu hamle, İş Bankası’nın daha etkin bir yapılanma sağlama ve finansal esnekliği artırma hedeflerine yönelik bir adım olarak görünüyor.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Çınar açıklamasında şunları da söyledi:

Bankacılığın artan regülasyon ve yoğunlaşma boyutuyla baktığımızda mali olmayan faaliyetlerin finansmanına yatırımcı olarak girmeyi güçleştiren bir kurgu bugün hakim… Bunu göz önüne alınca çatı şirketin mali olmayan alanlardaki konsantrasyonumuzu artıracağını planlıyoruz.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Çınar

source site-2