XRP’de madencilik yok… Ripple’da sistem nasıl işliyor?

Ripple tarafından geliştirilen XRP’yi diğer kripto paralardan ayıran önemli bir özellik var: Basit şekilde ifade etmek gerekirse, XRP’nin madenciliği yapılmıyor. Başta Bitcoin olmak üzere neredeyse bütün kripto para işlemlerinin temelinde madencilik yatarken, XRP’de madencilik yerine “konsensüs mekanizması” bulunuyor. Bunun nedenini anlamak için ise XRP’nin kuruluş amacına bakmak gerekiyor…

Dünyada insanlar hiç olmadığı kadar yakın ilişkilere sahip. Teknolojinin, altyapıları belki 10 sene önce akla gelmesi zor formlarda ve aşırı hızlı şekilde geliştirmesi bunda en büyük etkiye sahip faktör. Fakat bunca değişime rağmen ülkeler arası para transferi yapabilmek hala en zahmetli ve masraflı işlemlerden biri. Ripple da ülkeler arası ödemelerde ve para havalelerinde ‘bir devrim yaratmak’ amacıyla kuruldu.

Günümüzde bu işlemlerin hala çok zahmetli ve maliyetli olmasının ardında, finansal sistemlerle uyumlu ilerlemek zorunda olan eski yöntemlerin kullanılması ve ödeme kanalları arasındaki iletişim eksikliğinden ötürü transfer işlemlerinin yavaşlaması gibi gerekçeler yer alıyor.

SWIFT işlemleri günümüzde hala bazı zorluklar barındırabiliyor. Fotoğraf: Freepik.

Örneğin 1973’te kurulan SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication-Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği), bugün bazı kesimler tarafından yeterince verimli görülmüyor. Çünkü SWIFT’te, son varış noktasına ulaşmadan önce birden fazla işlem katmanı gerekmekte. Blokzincir teknolojisi, sınır ötesi ödemelerin ve havalelerin daha pratik yapılması için uygun bir altyapıya sahip. Ripple da hızlı, verimli ve ekonomik bir ödeme ağı sunarak, geleneksel finansal prosedürlerin yerine geçebilecek bir dağıtık defter teknolojisi olma iddiasıyla sektöre girdi. Yani, geleneksel finans sisteminde sınır ötesi ödemeler yapılması için kurulan bir kripto para.

XRP’de madencilik nasıl yapılıyor?

Madencilik, birçok blokzincir tabanlı kripto para birimi tarafından kullanılan bir dağıtık doğrulama sistemi. Hem işlemleri kolaylaştırıyor hem de ağa destek veren doğrulayıcılara sunduğu ödüllerle yeni para biriminin kripto para sistemine nasıl dahil edileceğini belirleyen mekanizmayı sunuyor.

Örneğin Bitcoin 21 milyon koin arzına sahip ve madencilik yapıldıkça daha fazla koin piyasaya sürülüyor. XRP, Bitcoin’in tam tersine “önceden çıkarılmış (pre-mined)” bir kripto para. XRP Ledger, arzı 100 milyar olarak belirledi. Bu 100 milyar XRP de aşama aşama piyasaya sürülüyor. Dolaşımdaki XRP’lerin bir kısmı ise Ripple’a ait. Bunu da şirket XRP’nin zamanla büyümesini ve başarılı olabilmesini kontrol edebilmek adına yapıyor.

Tabii bu durum bir yandan da büyük miktarda XRP’nin aynı anda piyasaya sunulmasına ilişkin endişeler doğmasına da neden oluyor. XRP ile ilgili makalelerde, bu kripto paranın avantajları ve dezavantajları sıralanırken önceden çıkarılmış geniş XRP arzı, dezavantajlar arasında yer alıyor. Kullanımda olmayan koinler daha sonra yeniden dolaşıma girecek şekilde emanet bir hesaba taşınıyor. Çünkü birden ve yüklü miktarda XRP’nin dağıtıma çıkması, kripto paranın değerine doğrudan etki edebilir.

Madencilik belirsizliğini gidermek için adımlar

Digital Capital Management’ın başkanı Tim Enneking, Ripple’ın bu yöndeki belirsizlikleri azaltmak için öngörülebilir dağıtım gibi çeşitli mekanizmalar hayata geçirdiğine işaret ediyor.

Madencilik-önceden çıkarma ayrımının, Ripple’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yaşadığı çatışmanın da ardında yatan nedenlerden biri olabileceğine dair yorumlar yapılmakta.

Haberin yazıldığı sırada XRP’nin dolaşımdaki arzı 51 milyar 402 milyon 267 bin 34’tü.

Ayrıca Ripple ağı, Bitcoin gibi proof-of-work (PoW) veya Ethereum gibi proof-of-stake (PoS) sistemleriyle çalışmıyor. XRP’de işlemler bu sistemlerin yerine hesap bakiyelerini ve sistemdeki işlemleri doğrulayan bir konsensüs protokolüyle yürüyor. Konsensüs, iki kere ödeme yapmanın önüne geçerek sistemin bütünleşmesinin artmasını amaçlıyor.

XRP de diğer kripto paralar gibi havalelerde ve yatırımlarda kullanılıyor.

XRP nasıl kullanılabilir?

XRP’yi de diğer dijital para birimleri gibi havalelerde ya da yatırımlarda kullanmak mümkün. Ripple ağı ayrıca başka para birimlerinin alım-satımında da kullanılabilir. Örneğin, yuan karşılığında euro satın almak istediğinizde bankaya ya da döviz ofisine başvurmadan, yuan’inizi Ripple ağında XRP’ye çevirip daha sonra bu XRP’lerle euro satın alabilirsiniz. Bu sayede işleminizi daha hesaplı ve hızlı şekilde gerçekleştirmeniz mümkün.

Kaynaklar: Forbes, XRP Ledger, Coin Telegraph, Investopedia.com

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-3