Worldcoin (WLD) Çılgınlığı: Bilmeniz Gereken Her Şey!

Worldcoin (WLD) son zamanlarda çok gündemde. WLD token 24 Temmuz’da 15 sentten piyasada yerini aldı. Birkaç saat içinde %1500 artışla 5,05 dolara ulaştı. En çok ilgi gören yapay zeka projelerinden biri. Ayrıca, Binance, Bybit, Huobi gibi üst düzey borsalarda listelendi.  Ancak, lansmandan sonraki 2 gün içinde, proje kendisini bazı büyük tartışmaların ortasında buluyor.

Worldcoin tartışmaları

İlk tartışmada Ethereum kurucusu Worldcoin ile ilgili 4 büyük riske dikkat çekti. İkinci tartışmada ise görünüşe göre en büyük kripto dolandırıcılarından biri Worldcoin’in ilk yatırımcılarından biri. Diğer taraftan tartışmaların listesi uzayıp gidiyor. Peki, OpenAI bağlantıları nedeniyle Worldcoin WLD’ye gerçekten girmeli misiniz yoksa uzak mı durmalısınız?

OpenAI CEO’su Sam Altman’ın iddialı kripto para birimi ve dijital kimlik projesi Worldcoin, yıllar süren geliştirme sürecinin ardından Pazartesi günü piyasada yerini aldı. Proje, insanların retinalarını tarayarak kimliklerini doğrulamayı vaat ediyor. Böylece çevrimiçi botlar ve sahte hesaplarla mücadele etmek için potansiyel bir yol ortaya koyuyor. Worldcoin Protokolü, daha önce Optimism Layer-2 blockchain olarak bilinen OP Mainnet’e geçtikten sonra başlatıldı. Worldcoin’in yerel tokenı WLD Pazartesi günü yükseldi. Ekip daha sonra tokenomiğini açıklayan bir whitepaper yayınladı. Dürüst olmak gerekirse bu konuda bazı büyük endişeler var.

Worldcoin Tartışmaları

Worldcoin kurucu ortağı Alex Blania, tokenin dağıtım modelini açıklamayı reddetti. Twitter’da ortaya çıkan bir videoda Alex Blania, kurucu ortağı Sam Altman’la birlikte Bankless’a verdiği röportaj sırasında sunucunun Worldcoin WLD’nin token dağıtımına ilişkin sorusuna yanıt vermeyi reddetti. Ayrıca ABD’deki düzenleyici belirsizliği gerekçe göstererek soruyu yanıtlayamayacağını söyledi.

Snowden, Worldcoin’in retina tarama planlarını eleştirmek için Twitter’a girdi. Worldcoin bir finans ve kimlik ağı olmayı hedefliyor. Ödemeler için bir uygulaması var. Tartışma yaratacak şekilde sözde Dünya Kimlikleri oluşturmak için parlak, metal kürelerden elde edilen biyometrik verileri kullanıyor. Snowden, 5 milyon takipçisine Worldcoin ile ilgili sorunlarını anlatmak için Twitter’a girdi.

Kripto için insan vücudunun kullanılması

Worldcoin, her kullanıcının gözlerinin orijinal görüntüsünün: “saklanmasına ya da yüklenmesine gerek olmayacağını” söylüyor. Ancak Snowden, “Taramalar tarafından üretilen hash’leri kaydediyorsunuz. Gelecekteki taramalarla eşleşen Hash’ler. Gözbebeklerini kataloglamayın.” Diyor. Ayrıca Snowden yazısına şöyle devam etti: “ZK-proof kullanıyoruz!” Harika, zekice. Yine de kötü. İnsan vücudu bir bilet zımbası değildir.” diyor.

Worldcoin

Crypto Twitter’daki pek çok kişi, biyometrik bilgilerin internete sızdırılması ve satılmasıyla sonuçlanabilecek kaçınılmaz bir veri sızıntısını öngörmek de dahil olmak üzere bu konsepti alaya aldı. Diğerleri ise verilerin üçüncü şahısların eline geçmeyeceğinin garantisi olmadığına dikkat çekti.

Vitalik World ID’nin kötüye kullanılabileceğini düşünüyor

Ethereum kurucu ortağı bir makale yayınladı. Buna göre Worldcoin gibi etkili, güvenilir bir kişilik kanıtı sisteminin “çok değerli göründüğü” fikrinde. Ancak geliştirme yarışında büyük riskler olduğu konusunda uyarıyor. İlk endişe gizlilik ve birinin retinasını tarama eylemiyle ilgili. Buterin bunun kişinin cinsiyeti, etnik kökeni ve hatta bazı tıbbi durumları da dahil olmak üzere görünenden çok daha fazla veriyi yakalayabileceğinden korkuyor.

Buterin’in en pratik argümanı erişilebilirlik. Ayrıcabir Dünya Kimliği isteyen herkesin bir tane alabilmesinin ne kadar mümkün olacağı ile ilgilidir. Buterin, Orb’lar üretken hale gelse bile, sıkıntıların burada bitmeyeceği düşüncesinde. Bir hükümetin kendi ülkesinde Orb’ları yasaklamasını ya da bu teknolojiyi vatandaşlara baskı yapmak için kullanmasını engelleyecek hiçbir şey olmadığını belirtti.

Diğer endişeler

Üçüncü endişesi ise merkezileşmeyle ilgiliydi. Buterin, “Tek bir Orb üreticisi bile kötü niyetliyse veya saldırıya uğrarsa, sınırsız sayıda sahte retina tarama hash’i oluşturabilir. Ayrıca onlara Dünya Kimlikleri verebilir” uyarısında bulundu.

Dördüncüsü güvenlik hakkındaydı. Kriptokoin.com olarak baktığımızda Buterin, Orb’ların yapay zeka tarafından üretilen fotoğrafların retinalarını ya da sahte insanların 3D baskılarını yanlışlıkla onaylaması halinde “sınırsız sayıda kimlik” üretilebileceğine inanıyor. Ayrıca, birisinin World ID’sini başkasına satması ya da kiralaması ya da bir telefon hacklemesinden sonra kaybetmesi tehlikesi de var. Sözlerini, kişiliğin kanıtlanmadığı bir dünyanın da tehlikeleri olduğuna inandığını vurgulayarak bitirdi. Ayrıca sağlam bir sistem kurmanın kolay ya da hızlı olmayacağını söyledi.

FTX kurucusu SBF, Worldcoin WLD’nin en eski yatırımcılarından biri

Duo Nine’ın tweetinde haklı olarak söylediği bir durum var.  “Worldcoin WLD’yi satın almak bu noktada bir dolandırıcıya para vermektir.” Şimdi kişisel şüphelerime ve görüşlerime geleceğim. WLD 2,19 dolardan işlem görerek gün içinde %30’luk bir kazanç elde etti. Kripto sektörünün neredeyse her köşesinden gelen eleştirilere rağmen oldu bu. Bir trader olarak benim endişe duyduğum alan, WLD’nin dolaşımdaki arzına karşılık arz sınırıdır.

Şu anda dolaşımdaki toplam arzın yalnızca %1’i ile, Worldcoin WLD’de yüksek bir gerçek seyreltme riski var. Çünkü dolaşıma daha fazla kripto para eklendiği andan itibaren ne olacak? Özellikle de fiyatı desteklemek için yeni talep gelmezse değeri düşecektir. Ancak sorunlar burada bitmiyor. Şunu anlamaya çalışın. WLD token’ın maksimum arzı, en azından ağın ilk 15 yılı boyunca 10 milyar WLD’de sabitlenecektir. Ancak, bundan sonra 2038 yılında, seçmenler tarafından %1,5’lik bir enflasyon oranı belirlenebilir. Geçmişte enflasyonist bir modele sahip tokenlerin iyi sonuç vermediğini gördük.

Arzın artma ihtimali

Token’ın dolaşımdaki arzının 43 milyonu erken kullanıcılar için ayrıldı. 100 milyon ABD dışındaki beş piyasa yapıcıya ödünç verildi. Bu önemli bir risktir. Bu kredilerin süresi üç ay. Ayrıca piyasa yapıcılara krediyi iade etmek yerine WLD token satın alma seçeneği sunar. Ancak diyelim ki bu piyasa yapıcılar Worldcoin WLD için büyük bir piyasa talebi görmüyorlar. Fiyatı kolayca düşürecek ve sonra geri alacaklar. Sizin ve benim gibi token sahiplerini ne bekliyor olabilir?

Likiditeyi kolaylaştırmak ya da bu tokenları elimizde tutmak için hiçbir teşvikimiz yok. Çok kısa vadede, piyasa yapıcıları tarafından desteklenen likidite nedeniyle muhtemelen bir miktar fiyat istikrarı olabilir. Ancak orta ve uzun vadede, bu en iyi ihtimalle spekülatiftir.

Projeyi eleştirenler

Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey, hayal kırıklığına uğramış bir yüz emojisiyle tepki vererek projeden ve hevesli katılımcı ordusunun büyüklüğünden hoşlanmadığını ve endişelerini gösterdi. Gerçekten de Dorsey daha önce projenin başlatılmasıyla ilgili olarak uğursuz bir yorumda bulunmuştu: “Orb’u ziyaret edin yoksa Orb sizi ziyaret eder.”

Bu arada, Cosine olarak bilinen merkezi olmayan finans (DeFi) güvenlik platformu SlowMist’in kurucu ortağı, “başarısız olma olasılığı yüksek” olmasına rağmen, başarılı olması durumunda Worldcoin’i “kötü bir yaratım” olarak nitelendirdi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin. Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1