Ukrayna savaş sonrası geleceğini kripto ile kuracak

Rusya’nın Ukrayna topraklarını Şubat 2022’den itibaren işgal etmeye başlamasının üzerinden bir buçuk seneye yakın zaman geçti. Ukrayna, Rusya’ya karşı bir direnç gösterdi ve Rusya’yı Kiev, Harkov gibi şehirlerin çevresinden geri püskürttü. Savaş uzun süredir Ukrayna’nın doğu bölgelerinde kitlenmiş vaziyette. Ukrayna şimdi ülkeyi savaş sonrası nasıl yeniden inşa edeceğinin planlarını yapıyor. Hükümet, ülkenin finansal açıdan geleceğini belirlemek için kaynak arıyor. Bu kaynaklardan biri de kripto paralar. Ukrayna, Rusya’nın işgali boyunca büyük kripto bağışlarından yararlandı. Kiev şimdi bunun ülkenin geleceğini güvence altına almaya yardımcı olacağını umuyor.

Ukrayna’ya kripto bağışı

Savaşın başlamasından bu yana özellikle Batı ülkeleri, Ukrayna’ya önemli ölçüde para ve silah yardımı yaptı. Yapılan mali yardımlar arasında önemli ölçüde kripto para bağışı da mevcut. Bir rapora göre Rusya’nın tam ölçekli işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna yalnızca kripto para birimlerinde 225 milyon dolar değerinde bağış topladı. Ukrayna fonları, insani ihtiyaçlar için yaklaşık 134 milyon dolar kripto toplarken, askeri odaklı kampanyalar 91 milyon dolar bağış aldı. 

Bağışların 83 milyon doları USDT şeklinde geldi. 79 milyon doları ETH cinsinden olurken, Bitcoin bağışları 41 milyon dolar katkıda bulundu. Geri kalan bağışları ise Binance USD (BUSD), Polkadot’s DOT ve diğerleri gibi daha küçük kripto para birimleri oluşturdu. Bu kripto paralar kask, kurşun geçirmez yelek, tıbbi malzemeler ve telsiz gibi hayati önem taşıyan malzemeler temin edildi. 

Kripto için ‘Dijital Dönüşüm Bakanlığı’…

Ukrayna ayrıca savaş sonrası ekonominin yeniden kurulması için kriptoya da güveniyor. Ülkede hali hazırda bir ‘Dijital Dönüşüm Bakanlığı’ bulunmakta. 2019’da kurulan bakanlığın amacı tüm devlet hizmetlerini dijitalleştirme ve kripto paraların gayri safi yurt içi gelirdeki payını arttırmak. Ülkenin dijital dönüşümden sorumlu bakan yardımcısı Alex Bornyakov, kripto paranın kullanımı kolay ve hızlı bir finansal araç olduğunu söylüyor. Bornyakov, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve istihdamı artırmak için kriptonun muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getiriyor.

Dijital Dönüşüm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov. Fotoğraf: LinkedIn

İngiltere’deki Cambridge Judge Business School’da finans profesörü olan Andrei Kirilenko da Ukrayna’nın geleceği için kriptonun gerekli olduğunu savunanlardan. Savaş nedeniyle gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30 gerilediği Ukrayna’da 8 milyon insan mülteci statüsünde ülkeyi terketti. Altyapı harap olmuş durumda. Bankalar ve piyasalar çoğu zaman iş yapamaz halde. Kirilenko ülkenin yeniden inşasında merkezi bir otoriteye bağlı olmayan kriptonun bankalar ve piyasaların yetmediği durumda yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca başta mülteciler olmak üzere Ukraynalıların hesaplarındaki nakite ulaşamadığını belirten Kirilenko, kolayca değiş tokuş yapılabilen kriptonun bu yüzden Ukraynalılar için cankurtaran halatı haline geldiğini ifade ediyor. 

Ukrayna’ya 225 milyon dolarlık kripto bağışı yapıldı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı da bir dizi kripto düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ayrıca AB üyeliği arayan Ukrayna, AB’nin 2024’te yürürlüye girecek Kripto Varlıkları Piyasaları Düzenlemesi (MICA) ile kendi kripto yasalarını dengelemeye çalışıyor. Her şey planlandığı gibi giderse Bakan Yardımcısı Bornyakov, gelecekteki kripto dostu mevzuatın bir dizi yeni kripto şirketini ve teknoloji girişimini Ukrayna’da mağaza açmaya teşvik edebileceğini umuyor. Bu kripto şirketlerinin yaratacağı iş imkanı ve vergi geliri, savaş sonrası ülke ekonomisi için çok önemli. Bornyakov, merkezi olmayan finansta uzmanlaşan şirketlerin bankacılık sistemine likidite ekleyebileceğin ve buna çok ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Şeffaflık sağlayacak

Öte yandan kripto para kullanımı, uzun yıllardır yolsuzluk ve rüşvetten muzdarip olan Ukrayna ekonomisi için şeffaflık sağlayacak. Blokzincir teknolojisi ile kripto paraların nerden geldiği, nereye gittiği ve kime ait olduğu her zaman kayıt altına alınıyor. Profesör Kirilenko’ya göre kripto sayesinde ülkenin inşası için yapılan bağışlar ortadan kaybolamayacak. 

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2