Türkiye’de Artan Enflasyon, Altın Talebini Destekledi!

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından açıklanan verilere göre altın, 2023 yılının ikinci çeyreğinde zayıflayan merkez bankası taleplerine rağmen destek görmeye devam etti. Merkez bankalarının altın alımları ikinci çeyrekte yavaşladı, ancak hala kararlı bir şekilde pozitif kaldı. Raporda belirtiği üzere bu durum, sağlıklı yatırım ve dayanıklı mücevher talebiyle birleştiğinde altın fiyatları için olumlu bir ortam oluşturdu.

İkinci çeyrekte, toplam altın talebi (Tezgah üstü piyasalar hariç) yıllık yıllık 2 düşerek 921 ton oldu. Ancak tezgah üstü piyasa ve stok akışları dahil edildiğinde, toplam talep yıllık yüzde 7 artışla 1.255 ton olarak gerçekleşti.

Raporda merkez bankalarının altın talebindeki yavaşlamanın göreceli olarak zayıf kalmasının, özellikle Türkiye’den yapılan satışlara rağmen, altın fiyatlarını desteklediği belirtildi. Türkiye’nin büyüme itici gücü olması nedeniyle, altın yatırımı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 artarak 277 tona ulaştı. ETF’lerde görülen 21 tonluk net çıkışlara rağmen (özellikle Haziran’da), bu çıkışlar geçmiş döneme göre daha düşüktü.

Altın Arzında Rekor Artış

Konsey tarafından açıklanan verilere göre altın arzında da yüksek taleple ve fiyatla birlikte rekora gidildiği görülüyor. Toplam altın arzı, tüm segmentlerdeki büyümeyle birlikte yıllık yüzde 7 artarak 1.255 tona ulaştı. Maden üretiminin ilk yarıda 1.781 tonla rekor seviyeye ulaştığı tahmin ediliyor.

Öne çıkanlar arasında, ikinci çeyrekte altın fiyatının ortalama 1.976 ABD Doları/ons ile rekor bir yükseklikte olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte para birimlerindeki hareketlilik sebebiyle, raporda özellikle Türkiye ve Çin’de altın fiyatlarının yerel para birimi cinsinden daha hızlı değer kazandığı, bununda talebe yansıdığı ifade edildi.

2023’ün İlk Yarısında Altın Talebi Yüzde 6 Düştü

İlk yarıda, altın talebi (tezgah üstü piyasalar hariç) yüzede 6 düşüş göstererek 2.062 ton oldu. Bununla birlikte tezgah üstü piyasa ve stok akışları dahil edilediğinde ise 2023’ün ilk yarısında altına olan talep yüzde 5 artarak 2.460 ton seviyesine kadar yükseldi.

Merkez bankalarının altın alımı ise ilk yarıda 387 tonla rekor seviyeye ulaştı. Merkez bankalarının altın taleplerinde ikinci çeyrekte görülen yavaşlama, güçlü birinci çeyrek talebiyle birleşince, yılın ilk yarısında rekor kıran bir talep seviyesinin ortaya çıkmasına yol açtı.

Türkiye’de Altına Olan Talep Sürüyor

Türkiye’de yerel piyasa koşulları, altın talebini artıran etkenler arasında yer alıyor. Türk lirası altın fiyatlarının mevcut rekor seviyelerinin çok altında olduğu 2007’den bu yana ilk yarı yılın en yüksek seviyesine ulaşan kombine mücevherat, külçe ve madeni para talebi 118 tona ulaştı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yüksek enflasyon ve zayıf kur talebin artmasına katkıda bulunmuş olabilir.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-3