Telegram botları kripto sektöründe nasıl yaygınlaşıyor?

Yapay zeka günümüzde her alanda karşımıza çıkıyor. Özellikle sohbet robotlarının kullanımı hemen hemen her sektörde yaygınlaşmakta. Kripto para dünyası da bu teknolojiyi kullanmaya başladı. Özellikle mesajlaşma platformu Telegram’da kullanılan botlar sayesinde kripto ticaretinde yapay zekadan yararlanılıyor. Telegram botları ile yapılan günlük kripto ticareti 10 milyon doları aşmış durumda. Peki nedir bu telegram botları? Bunlarla kripto alım-satımı nasıl gerçekleştiriliyor?

Bir Telegram botu, kısaca popüler mesajlaşma platformu Telegram’daki kullanıcılarla etkileşim kurmak için tasarlanmış bir sohbet robotu türü olarak tanımlanabiliyor. Bu botlar, insan konuşmasını taklit etmek ve kullanıcı sorularına otomatik yanıtlar sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programı olarak da tarif edilebiliyor. Telegram botları, müşteri hizmetleri sağlama, bildirim gönderme ve bilgi sağlama gibi çeşitli görevleri otomatikleştirmek için kullanılabiliyor.

Telegram kullanımı kripto alım satımında yaygınlaşıyor

Telegram botlarıyla nasıl kripto ticareti yapılıyor?

İşletmeler çoğunlukla Telegram botlarını müşteri temsilcisi olarak kullanıyor. Ancak son zamanlarda kripto ticareti için kullanılan botllar da artıyor. Bu botlar Telegram üzerinden kendilerine tanımlanan komutlar ile merkezi olmayan kripto borsalarına bağlanarak alım satım işlemlerini otomatik olarak yapıyorlar. Bu botlardan bazıları ise Mizar, Unibot, Maestro, Wagie Bot ve Banana Gun gibi uygulamalar.

Binance’ın araştırma departmanı tarafından kısa süre önce hazırlanan yeni bir rapora göre, Telegram botlarıyla ilişkili kümülatif kripto ticaret hacmi ağustos başlarında 190 milyon doları aştı. Binance analisti Jie Xuan Chua’nın rapora göre, 23 Temmuz’da botlar üzerinden yapılan kripto ticaretinin günlük hacmi ise 10 milyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Tekil kullanıcı sayısı da temmuz ayında günlük 6 bini aştı. Toplamda, Telegram botları 15 bin 500’den fazla Ether topladı.

Jie, bu botların ticaret, airdrop çiftçiliği ve uygun fiyatlı coinlere son teklifi verme olarak da bilinen sniping gibi çeşitli kripto hizmetleri sundukları için kripto para ekosisteminin ayrılmaz bir parçası haline gelebileceğini söylüyor. Jie, “Kullanıcılara işlemleri gerçekleştirmeleri için nispeten sorunsuz bir yol sunan botlar, kripto ekosisteminde kendi nişlerini oluşturma potansiyeline sahip” diyor. Telegram’a sorunsuz bir şekilde entegre edilen bu robotlar DEX’te (merkezi olmayan market) alım satım, cüzdan yönetimi, kar alımı/zarar satışı ve daha fazlasını yapıyor. Bunlarla sınırlı olmamak üzere, kullanıcılar için belirli DeFi (merkezi olmayan finans) amaçlarına da hizmet ediyorlar. Bu uygun entegrasyon, kullanıcıların temel DeFi hizmetlerine doğrudan Telegram hesaplarından erişmesine olanak tanıyarak erişilebilirliği ve kullanılabilirliği artırıyor.

Zincirler arası likidite yönlendirme firması Li.Fi’nin CEO’su Philipp Zentner, “Telegram ticaret botları arasında odak noktası, genellikle düşük piyasa değeri olan paralar, meme paraları ve düşük hacimli diğerleri üzerine. Likidite ve fiyat boşlukları nedeniyle potansiyel kazanç katları çok büyük olduğu için bu botlar kendi başına hayli dikkat çekiyor” diyor.

Unibot en çok kullanılan telegram botlarından biri.

Bot coinleri yükselişte

Botlara olan bu rağbet, uygulamaların kendi coinlerinin de yükselmesini sağladı. En çok kullanılan uygulamalardan biri olan Unibot’un kendi coini olan Unibot coin Temmuz ayı sonunda yüzde 400 kadar değer kazandı ve 28 Temmuz’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 199 dolara ulaştı. 8 Ağustos itibarıyla 160 dolar seviyesinde işlem görmekte. Bunların yanında yalnızca geçen hafta, Bolt Bot (yüzde 2706), Genie Bot (yüzde 572), OxSniper (yüzde 361) ve Wagie Bot (yüzde 610) gibi coinlerde olağanüstü artışlar yaşadı. 

Binance analisti Jie, bu yeni trendin bazı riskleri olduğuna dikkat çekerek kullanıcılara herhangi bir Telegram botuyla etkileşime geçmeden önce kendi araştırmalarını yapma uyarısında bulundu. Sektörün yeni ortaya çıktığı göz önüne alındığında, kullanıcı varlıklarının güvenliğinin önemli olduğunu söyleyen Jie, kullanıcıların ayrıca akıllı sözleşmelerle ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm risklerin farkında olması gerektiğini vurguladı. 

Kaynaklar: Cointelegraph, Bloomberg, Coingecko, Doprax

source site-3