TCMB Faizleri Yavaş Bir Şekilde Artıracak

BofA Securities ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faiz oranını artırma stratejisi hakkında bir değerlendirmede bulundu. İmamoğlu’nun TCMB’nin politika faizini artırma yaklaşımına dair açıklamalarına göre, TCMB’nin politika faiz oranını yüzde 20 seviyesine çıkarana kadar küçük adımlarla artışlar gerçekleştireceği belirtiliyor. Bu artışlar, 50-100 baz puanlık aralıklarla yapılacak ve Nisan ayına kadar faiz oranının sabit tutulması bekleniyor.

İmamoğlu, ayrıca petrol fiyatlarındaki yükselişin ve güçlü iç talebin Türkiye’nin cari açığını etkileyeceğini ifade ederek, cari açık tahminlerini 2023 yılı için 36 milyar dolardan 42 milyar dolara revize ettiklerini belirtti. Altın ithalatında getirilen kısıtlamaların bu duruma yardımcı olabileceğini, ancak yine de bu yıl rezerv biriktirmenin sınırlı olduğuna dikkat çekti.

TCMB’nin politika faiz oranıyla ilgili son durumu da aktaran İmamoğlu, Haziran ayının sonundan itibaren iki kez olmak üzere toplamda 900 baz puanlık bir artış gerçekleştirilerek faiz oranının yüzde 17,5 seviyesine çıkarıldığını belirtti.

source site-3