Süper Mario Kardeşler oyun dünyasında nasıl ikon oldu?

Oyun dünyasının en ikonik karakterlerinden biri Süper Mario Kardeşler. Japon video oyun konsolu devi Nintendo tarafından yaratılmasının üzerinden 40 yıldan fazla zaman geçmesine karşın hala tüm dünyada çok seviliyorlar. Öyle ki 2023’ün başında yayınlanan animasyon filmi Süper Mario Kardeşler (Super Mario Bros.), 1 milyar dolar üzerinde hasılat yaptı. Bugüne kadar 24 Süper Mario ve 15 Mario Kart oyunu yayınlandığı halde oyuna ilgi hiç azalmış değil. Hatta serinin yeni oyunu da Ekim ayında piyasaya çıkacak. 

Mario karakteri, ilk olarak Nintendo’nun 1981 tarihli ünlü Donkey Kong oyununda Jumpman adıyla bir yan karakter olarak ortaya çıktı. Mario’nun ana karakter olduğu ilk oyun ise yine Nintendo tarafından piyasaya sürülen 1983 yapımı Mario Bros. oyunu idi. Oyun siyah arka planlı tek ekranda Mario ve kardeşi Luigi’nin kanalizasyondan çıkan yaratıklara karşı mücadelesini konu alıyordu. Oyun iyi bir satış başarısı yakaladı. Ancak devam oyunu 1985 yapımı Super Mario Bros. oyunu tüm dünya çapında ses getirecek ve günümüze kadar ulaşan Mario efsanesinin doğmasına sebep olacaktı. 

1985 yapımı Süper Mario Kardeşler.

Süper Mario Kardeşlerin hikayesi…

Süper Mario Kardeşler oyunu ‘büyülü mantar dünyası’ adındaki kurgusal bir evrende geçiyor. Bu evren Koopa Troopa adı verilen kaplumbağa benzeri yaratıkların saldırısına uğradı. Mantar halkı da yapılan büyü sonucu taşa dönüştü. Bu büyüyü bozabilecek tek kişi Prenses Toadstool ise Koopa’ların lideri kötü kalpli Bowser tarafından kaçırıldı. Tesisatçı Mario ve Luigi kardeşler ise bu büyülü dünyaya geçip Prenses Toadstool’u kurtarmak için Koopa’lara ve Bowser’e karşı mücadele içine girdiler. 

İki boyutlu bu platform oyunu, kayan bir ekranda Mario karakterinin sağa doğru ilerlemesi ile oynanıyor. Mario, düşmanlarını üzerlerinde zıplayarak ya da süper güçler kazanınca onlara ateş topu atarak alt ediyor. Her bölümün sonunda Bowser’e karşı amansız bir mücadele içine giriyor. Oyun aynı anda iki kişi ile oynanabiliyor. İkinci kişi ise Luigi karakterini yönetiyor. 

Her yeni Nintendo konsoluna yepyeni bir oyun…

Oyun bu tarihten sonra o kadar ünlü oldu ki Nintendo kısa süre içinde serinin devam oyunlarını çıkardı. Neredeyse Nintendo her yeni konsol piyasaya sürdüğünde konsolla birlikte bir Mario oyunu daha yayınladı. Oyun, 1989 yılında piyasaya çıkan Nintendo’nun el konsolu Game Boy için yayınlanan Super Mario Land ve 1990 yılında çıkan konsolu SNES ile birlikte gelen Super Mario World ile iyice ününü perçinledi. Hatta S.M. World ile oyunseverler Mario’nun sevimli dinozoru Yoshi ile de tanışmış oldu.

Sevilen karakter dinozor Yoshi.

Platform oyunlarının yanında 1992 yılından itibaren Mario Kart adıyla bir yarış oyunu serisi de oyunseverlerle buluştu. Bu yapımda ise tüm karakterler, küçük motorlu kart araçları ile yarışarak parkurları kazanmaya çalışıyorlar. 

Mario adeta bir yıldız muamelesi görüyordu. Nintendo da bunu kullanarak Mario karakterine birçok oyununda yer vermeye başladı. ‘Tennis’ oyununda masa hakemi, Golf oyununda golfçü olarak karşımıza çıktı. Bunun yanında Wecking Crew, Punch-Out, Pinball hatta Tetris gibi birçok Nintendo oyununda yüzü görüldü. Kısaca Nintendo, Süper Mario karakterini oyunları için neredeyse bir kalite kontrol damgası haline getirmişti. 

Mario Kardeşler beyaz perdeye de uyarlandı. ABD’de 1989 yılında yayınlanmaya başlayan ‘Super Mario Bros. Super Show!’ çizgi dizisi gibi birçok yapımı TV’lerde yer aldı. Japon yapımı birkaç animenin ardından 1993 yılında tesisatçı kardeşlerin Holywood yapımı filmi gösterime girdi. Filmde Mario’yu Hoskins, Luigi’yi ise John Leguizamo canlandırdı. 2023 yılında izleyicilerle buluşan serinin 3 boyutlu animasyon filmi de büyük bir başarı elde etti. 

Mario Kart 8, en çok satan Mario oyunu oldu.

Seri bu güne kadar 431 milyon üzerinde satarken Mario Kart ve yan oyunlarla birlikte bu rakam 835 milyon kopyayı aştı. En çok satan oyun ise 45 milyon kopya ile 2008 yılında çıkan Mario Kart 8. 1985 yapımı orijinal oyun Süper Mario Kardeşler ise 40 milyon kopya ile ikinci sırada. 

Kaynaklar: Nintendo, IGN, History, Fandom, Statista

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2