Son Bitcoin Dump’ının Sırrı Çözüldü! İşte Yaşananlar

Lider kripto para Bitcoin fiyatı gün içinde 10 dakika içinde yaklaşık %8 düştü. Bu düşüş, kripto yatırımcılarını bir anlam arayışına itti. Piyasa oyuncuları “Bitcoin neden düştü?” sorusuna cevap arayışına girişti. Analistler 5 olası nedene işaret ediyor

Bitcoin fiyatı aniden dip dalışı yaptı, herkes şaşkın!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, bugün Türkiye saati ile 9:35 sularında Bitcoin fiyatı 10 dakika içinde aniden %8’in üzerinde düştü. Bu düşü, kripto piyasasının genelini etkisi altına aldı. Bu da kripto topluluğundaki pek çok kişinin kafasını karıştırdı.

Piyasaların neden aniden düştüğüne dair bir fikir birliği yok. Bununla birlikte, birkaç kripto piyasası analisti ilk teorilerini paylaştı. Bunlar arasında Elon Musk’ın SpaceX şirketinin Bitcoin varlıklarını satması da var. Diğer tarafta Çinli bir emlak devinin iflası ve faiz oranlarındaki artış korkusu da var.

SpaceX Bitcoin satıyor ve faiz oranı korkuları

EToro piyasa analisti Josh Gilbert, düşüşü SpaceX’in 373 milyon dolarlık Bitcoin varlığının bir kısmını ya da tamamını elden çıkardığına dair Wall Street Journal’ın 17 Ağustos tarihli bir haberine dayandırıyor. Gilbert, “Sektörde ne zaman Bitcoin satan büyük bir isim olsa, özellikle de Elon Musk gibi etkili biri, bu durum fiyatı baskı altına alır,” diyor. Bu da raporun internette yayınlanmasından yaklaşık 2,5 saat sonra ani bir fiyat düşüşü olduğunu gösteriyor.

Gilbert, bir başka teorinin de piyasaların Fed’den gelecek faiz artırımlarına ilişkin beklentileri nedeniyle hissiyattaki hızlı değişim olabileceğini söylüyor. Bu bağlamda Gilbert, “Bitcoin geçtiğimiz ay daha yüksek bir seviyeye çıkmak için mücadele etti. Ayrıca, 29 bin ila 30 bin dolar arasında dar bir aralıkta işlem gördü. Böylece, varlığı daha yükseğe itecek çok az ‘iyi haber’ aldı. Faiz artırım beklentileri de yalnızca bu satışları artırdı,” diye ekliyor.

Devlet tahvili getirileri

CMC Markets’ten piyasa analisti Tina Teng, satışların arkasındaki temel neden olarak devlet tahvili getirilerindeki son artışa bakarak farklı bir görüş paylaşıyor. Teng, artan tahvil getirilerinin tipik olarak daha geniş piyasa için likiditede bir azalma gösterdiğini açıklıyor. Bu doğrultuda, “Kripto paraların batmasının başlıca nedeni muhtemelen bu,” diyor. Ayrıca Teng, Evergrande krizinin Bitcoin fiyatı üzerinde dolaylı bir etkisi olduğunu muhtemel görüyor. Ancak bunun düşüşün temel nedenleri arasında olmadığını belirtiyor.

Çin Yuanı BTC için hala bir risk

Tina Teng, Evergrande krizini Bitcoin fiyat dalgalanmasının önemli bir nedeni olarak görüyor. Bununla birlikte, Matrixport Araştırma Müdürü Markus Thielen, Çin Yuan’ının devalüasyon riskinin satışlarda önemli bir rol oynamış olabileceğini iddia ediyor. Bu bağlamda Thielen, şu açıklamayı yapıyor:

En büyük makro risk, 2007’den bu yana en zayıf seviyede işlem gören Çin Yuan’ının potansiyel devalüasyonu. Çin’in Yuan’ı son kez devalüe ettiği Ağustos 2015’te, Bitcoin fiyatı devalüasyonu takip eden iki hafta boyunca %23 oranında geriledi. Daha anlamlı bir ralli başlamadan önce, Bitcoin yılı devalüasyon seviyesinden %59 oranında yukarıda tamamladı.

Bitcoin balinaları büyük satış yapıyor

TheFlowHorse takma adlı türev traderı, BTC fiyatındaki ani düşüşün tek bir büyük aktörün büyük bir satış yapmasından kaynaklanmış olabileceğini iddia ediyor. Bunun da türevler üzerinde daha fazla baskıya neden olduğunu söylüyor. Trader, “Bu sadece doğal bir basamak değildi. Büyük biri bir amaç uğruna satış yaptı. Böylece, bunu harekete geçirdi. Spot hacim faillere kıyasla çok düşüktü,” diyor.

Kripto analiz platformu Coinglass’ın verilerine göre, dört saat içinde 427 milyon dolardan fazla Bitcoin long pozisyonu tasfiye oldu. Son 24 saatte, açık long pozisyonları olan traderlar için 822 milyon dolardan fazla likidasyon gerçekleşti.

Bitcoin
Bitcoin long pozisyonları tasfiye oldu. Kaynak Coinglass

TheFlowHorse, düşüşle ilgili açıklamaların çoğunun “saf spekülasyon” olduğunu söylüyor. Bu arada, düşüşten dakikalar önce SEC’in Ethereum Vadeli İşlem ETF’sini onayladığını ima eden haberler geldi. Bu nedenle trader, büyük bir fonun Bitcoin pozisyonunu ETH almak için boşaltmış olabileceğini öne sürüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1