Shiba Inu’nun Shibarium Ağı Resmen Yayında: İşte Ekosistem Coinlerinin Tepkisi!

Shiba Inu’nun (SHIB) aylardır merakla beklenen Ethereum (ETH) katman-2 ölçekleme çözümü Shibarium, çeşitli aksaklıklarla birlikte ana ağda yayına girdi.

Shiba Inu 16 Ağustos tarihinde ağın milyonlarca kullanıcı tarafından merakla beklenen katman-2 ölçekleme çözümü Shibarum’u beta testten çıkardı. Shibarium’un artık Ethereum ana ağında faaliyette olduğu duyuruldu.

Shibarum‘un ekosisteme girişi yeni bir doğrulama sistemini de kripto para kullanıcılarına kazandırdı. Shibarium ağının validatörleri (doğrulayıcıları) ilgili kripto para birimindeki varlıkları ile orantılı olarak seçen katılım kanıtı (Proof of Participation) sistemi ile çalıştığı belirtildi. Bu sistemin maliyet düşürmek için geliştirilen bir çözüm olduğu ifade edildi.

Ağda validatör olunabilmesi için 4,6 milyon dolar değerinde 10 bin Doge Killer’ın (LEASH) sisteme kitlenmesi gerektiği bildirilirken bu doğrultuda 21 milyon LEASH’in ödül olarak ayrıldığına dikkat çekildi. Ayrıca Shibarium’un Ethereum ana ağı ile de etkileşim kurabilmesi için tasarlandığı vurgulanan detaylar arasında yer aldı.

Lansman 2,5 milyon dolarlık aksaklıkla beraber geldi

Ağın lansmanı Shibarium’a duyulan yoğun ilgiye ve ağın arkasında yatan parlak teknolojiye rağmen önemli bir teknik aksaklıkla beraber geldi. Kullanıcı varlıklarının ağa bağlanması sırasında açıklanmayan bir sebepten dolayı varlıkların sıkıştığı belirtildi.

Toplamda 2,5 milyon dolar değerinde 954 ETH ve 830 bin dolar değerinde 90 milyar SHIB, aktarım sırasında takılı kaldı. Bir kripto kullanıcısı Shiba Inu geliştirici ekibinin dahili mesajlarını sızdırdığını iddia etti. İlgili mesajlarda, baş geliştirici Kusama’nın durumun oldukça kötü olduğuna varlıkları kurtaramadıklarına işaret eder yönde ifadeleri olduğu görüldü.

Blockchain araştırmacısı ZachXBT varlıkların kaybolduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadığını bu yüzden haberin doğrulanmadığını söyledi. Ancak ZachXBT, Shibarium RPC’sinin (uzaktan prosedür çağrısı) mevcut durumda tepkisiz olduğuna da dikkat çekti.

On-chain verilere göre ağda kaydedilen son blok, 2 saat önceki 190.401 numaralı blok oldu.

Ekosistem tokenları hüsrana uğradı

Ağın teknik bir aksaklıkla beraber yayına girmesi ve kripto para piyasasında yaşanan genel düşüş ekosistem tokenlarına da negatif bir şekilde etki etti. CoinGecko verilerine göre LEASH, lansman sırasında 608 dolar seviyesinden %30’un üzerinde değer kaybederek 423 dolar seviyesine kadar geriledi. Bone ShibaSwap de (BONE) %30’luk değer kaybıyla 1,73 dolar seviyesinden 1,21 dolar seviyesine gerilerken 0,00000985 dolar seviyesinden 0,00000903 dolar seviyesine düşen SHIB’in değer kaybı yaklaşık %9 ile sınırlı kaldı.

Bitcoin’de yaşanan geri çekilmenin Shiba Inu’nun ekosistem tokenlarının düşüşünü sertleştirdiği düşünülüyor.

Lansmanın üzerinden bir süre sonra her üç token da yüksek değer kayıplarından sonra bir miktar toplarlanma yaşadı. Yazım tarihi itibariyle LEASH 465,21, BONE 1,35, SHIB ise 0,00000918 dolar seviyesinden işlem görüyor.

source site-9