SEC-Terra Davasında Yargıç XRP Kararını Tanımadı: Fiyat Kötü Etkilendi!

Terraform Labs’in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından adına açılan davanın düşürülmesine yönelik Ripple (XRP) emsali talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Terra’nın (LUNA) arkasındaki ekip Terraform Labs’in, SEC tarafından adına açılan davanın düşürülmesine yönelik mahkemeye yaptığı talep Yargıç Jed Rakoff tarafından kabul edilmedi. Yargıç, Ripple davasında Yargıç Analisa Torres’in verdiği kararı emsal olarak almamayı tercih etti.

Yargıç Rakoff konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Mahkeme, bu coinlerin kurumsal yatırımcılara satıldığında menkul kıymet kabul edileceği bireysel yatırımcılara satıldığında ise menkul kıymet sayılmayacağı şeklinde bir ayrım yapmayı reddetmektedir. Bu karar doğrultusunda mahkeme, yakın zamanda benimsenen başka bir hakimin görüşünü de reddetmektedir.

Rakoff’un verdiği ifadelerde Yargıç Torres’in kararını açıkça reddettiği görüldü.

Bunun yanı sıra Terraform’un davanın düşürülmesi için mahkemeye sunduğu “Majör Sorular Doktrini” de Yargıç Rakoff’un reddine uğrayan bir başka argüman oldu. Rakoff, normal şartlar altında bir regülatörün kongre ağırlığını koymadıkça ABD için büyük ekonomik ve siyasi önem arz eden alanları regüle edemeyeceği yönünde görüş bildiren ilke hakkında şu ifadeleri kullandı:

İlke, ilgili regülatörün geniş regülatif otorite talep ettiği ve regüle edilecek alanın özel ekonomik ve siyasi öneme sahip olduğu olağanüstü durumlarda kullanıldığında nadiren başvurulmuştur. Bu kapsamda kripto para ekosistemi kesinlikle önemli olsa da ABD için büyük ekonomik ve siyasi öneme sahip olma statüsünün oldukça gerisinde kalmaktadır.

Ripple karardan olumsuz etkilendi

Yargıcın kararı Ripple fiyatı üzerinde olumsuz etkiye neden oldu. Coingecko verilerine göre XRP, kararın açıklanması ile birlikte son 24 saat içerisinde 0,717 dolar seviyesinden güncel fiyatı olan 0,690 dolar seviyesine kadar gerileyerek %3,76 değer kaybetti. Ripple avukatı Jhon Deaton 23 Temmuz tarihinde yayınladığı bir gönderide, Yargıç Torres’in kararına bölge mahkemesi içerisinden muhalefet gelebileceğini öne sürmüştü.

FTX ve Jump Trading verileri açıklanacak

Öte yandan tüm rüzgarlar Terraform’un karşısından esmedi. Temmuz ayının son gününde Delaware Mahkemesi’nde görülen bir Terraform davasında şirketin, iflas eden kripto para borsası FTX ve kripto ticaret şirketi Jump Trading’in bazı verilerinin mahkemeye sunulmasına dair talebi kabul edildi.

Mahkemeye liderlik eden Yargıç John Dorsey, TerraUSD’nin (UST) çöküşü ile ilgili iki şirketten Terraform varlıklarına yönelik yapılan işlemlere dair cüzdan kayıtları, hesaplar ve işlem yapmak için kullanılan varlıklar hakkındaki kayıtların mahkemeye sunulmasına karar verdi. Mahkeme kararı, 1-31 Mayıs 2022 tarihleri arasındaki dönemi kapsadı. FTX avukatları verileri sağlama konusunda Terraform ile anlaşma sağladı.

Neler olmuştu?

Terraform’un geçtiğimiz sene çöküşünden sonra bu senenin şubat ayında SEC, dolandırıcılık gibi suçlamaların yanı sıra Terraform ürünlerinin menkul kıymet olduğunu iddia ederek şirkete dava açmıştı. Daha sonrasında Terraform, Ripple-SEC davasında Ripple’ın bireysel yatırımcılara satışı esnasında menkul kıymet sayılmadığı yönünde verilen kararı, kendi davasında mahkemeye emsal karar olarak sunmuştu. Bu doğrultuda Terraform, davanın düşürülmesini talep ederken SEC, Ripple davasındaki kararın yanlış olduğunu öne sürmüş ve mahkemeden bu kararın dikkate alınmamasını talep etmişti.

source site-9