Şahin FED’in Ardından Altın Ne Yapacak? Analistler Açıklıyor!

Yatırımcılar Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’ın şahin yorumlarını sindiriyor. Ayrıca, bu hafta enflasyon ve işgücü piyasasına ışık tutacak bir dizi ABD ekonomik verisini bekliyorlar. Bu bekleyişin ortasında altın haftaya yerini koruyarak başladı. Analistler piyasayı yorumluyor ve tahminlerini paylaşıyor.

Altın için bu ortamda sabit olmak bile olumlu haberdir!

Spot altın Pazartes1.914,59 dolar seviyesinde sabit kaldı. ABD altın vadeli işlemleri ise %0,1 artışla 1.942,10 dolara yükseldi. Jerome Powell, Cuma günü Jackson Hole, Wyoming’de düzenlenen yıllık toplantıda yaptığı açıklamada, Fed’in hala çok yüksek olan enflasyonu soğutmak için faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekebileceğini söyledi. Kinesis Money’de piyasa analisti olan Carlo Alberto De Casa, şu yorumu yapıyor:

Altın fiyatı yukarı hareket etmese bile, nispeten sabit kaldı. Ancak bu ortamda sabit olmak bile olumlu haber olarak kabul edilebilir.

Bu durum sarı metal için bir miktar rahatlama sağlıyor

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, dolardaki yükselişin kazançları kontrol altında tutmasıyla yön bulmakta zorlanıyor. Bu arada gösterge 10 yıllık Hazine tahvil getirileri son yılların en yüksek seviyelerinden geriledi. Bu da sarım metale bir miktar rahatlama sağladı. IG’de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, son gelişmeleri şu şekilde değerlendiriyor:

Genel görüş, piyasa katılımcılarının Powell’ın konuşması öncesinde şahin bir sonuç için zaten fiyatlanmış olduğu yönünde. Bu da küçük sürprizlerle biraz rahatlama için yer sağlıyor. ABD ekonomisinin dayanıklılığına ilişkin yeniden hızlanan enflasyon endişeleri, Kasım ayında faiz artırımına ilişkin bahislerin artmasına neden oluyor.

Altın

Faizler altın üzerinde bir yük olmaya devam ediyorlar

Bu haftanın gündeminde ABD çekirdek PCE enflasyonu ve Ağustos ayı tarım dışı istihdam raporu olacak. Bunlarla birlikte bir dizi ekonomik veri de gelecek. Bu veriler, ekonominin gücü konusunda muhtemelen daha fazla netlik sağlayacak. KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer bir notunda, şu hususların altını çiziyor:

Powell’ın yorumları Hazine getirilerinin ivmesine katkıda bulunmasa da, tarihsel olarak yüksek kalmaya devam ediyorlar. Bu nedenle altın fiyatı üzerinde bir yük olarak hareket etmeye devam ediyorlar.

Parlak metal fiyatları için izlenecek kilit seviyeler

Piyasa analisti Anil Panchal, Technical Confluence Dedector üzerinden altının resmini çekiyor. Alıcılar son zamanlarda tereddüt ediyor. Bununla birlikte göstergemiz, altının 1.910 dolar temel desteğinin üzerinde rahatça sağlam kaldığını gösteriyor. Ancak, belirtilen destek birleşimi 5-DMA, Fibonacci bir günlük %23,6 ve bir haftalık %38,2’nin yanı sıra saat zaman diliminde Bollinger’in alt bandını da içeriyor.

Bunun öncesinde, dört saatlik oyunda Bollinger’in ortası, Fibonacci’ye bir günde %61,8 ve bir haftada %23,6 oranında katılıyor. Böylece, altının 1.915 dolar civarındaki aşağı yönlü hareketini kısıtlıyor. Dört saatlik grafikte bir önceki ayın en düşük seviyesinin ve Bollinger göstergesinin alt çizgisinin, en geç 1.903 dolara yakın olduğunu ve hemen ardından 1.900 dolar eşiğinin altın alıcılarının son savunması olarak hareket ettiğini belirtmek gerekiyor.

Technical Confluence Dedector

Bu arada, bir önceki haftanın en yüksek seviyesi ile bir günlük R1 Pivot Noktasının 1.923-24 dolara yakınsaması, altın fiyatının derhal toparlanmasını sağlıyor. Bunu takiben, 50-DMA, Pivot Noktası bir günlük R2 ve bir haftalık R1’e katılarak altın boğaları için kilit direnç olarak 1.933 doları vurguluyor. Son olarak, dört saatlik 200-SMA ve bir aylık Fibonacci %61,8’den oluşan 1.935-36 dolar bölgesinin, altın alıcılarını kontrolü onlara vermeden önce test etmesi mümkün.

Altın için kartlarda potansiyel toparlanma var

CME Group’un altın vadeli işlem piyasalarına ilişkin son verileri, traderların Cuma günü açık pozisyonlarını sadece 575 kontrat azaltarak bir önceki günlük düşüşe eklediğini kaydetti. Bunun yerine hacim, önceki günlük gerilemeyi tersine çevirdi. Böylece, yaklaşık 31 bin kontrat arttı ve düzensiz performansı şimdilik yerinde tuttu.

Cuma günü altın fiyatlarında yaşanan küçük düşüş, açık pozisyonlardaki marjinal düşüşten kaynaklandı. Analist Pablo Piovano’ya göre bu da kısa vadede bir toparlanma yaşanacağına işaret ediyor. Bu arada, altın 200 günlük SMA’yı (1.910 dolar) ikna edici bir şekilde aşarsa işler değişir. Bu durumda değerli metal yapıcı bir görünüme geçecektir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1