Rusya 13 Banka ve Müşteriler ile CBDC Testine Hazır: Tarih Belirlendi!

Rusya Merkez Bankası (CBR), 13 banka ile başlatacağı dijital merkez bankası parası (CBDC) testleri için tarihi açıkladı.

CBR 9 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı gönderide, dijital ruble kullanımına dair gerçek dünya testlerini başlatacağını açıkladı. Testlerin başlangıç tarihi 15 Ağustos olarak bildirilirken katılımcıların 13 banka ve bankaların sınırlı sayıda müşterisinden oluştuğu aktarıldı.

Testlerin ilk aşamasında dijital cüzdan kullanımı, eşler arası transferler ve QR kodlar kullanılarak yapılan ödemeler üzerinde durulacağı dile getirildi. Verilen bilgilere göre test katılımcıları, Rusya’nın 11 şehrinde toplamda 30 satış noktasında dijital ruble ile ödeme yapabilecek.

CBR, bu test kapsamında tüm aşamaların başarılı bir şekilde geçilmesinden sonra dijital rubleyi piyasaya sürmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca bu yıl sonuna kadar katılımcı listesinin şirketler ve vatandaşları da içerecek şekilde genişletileceği vurgulandı. Bunun yanı sıra gelecek yıl test kapsamında, uygulama alanlarının genişletileceği de dile getirildi.

CBR Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 2025’ten itibaren işletmelerin ve bireylerin gönüllülük esasıyla dijital rubleyi aktif bir şekilde kullanmasını planladıklarını söyledi. Başkan yardımcısı temmuz ayında verdiği bir demeçte, toplu benimsenmenin 2027 yılına kadar sürmesini beklediklerini aktarmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin CBDC yasasını 24 Temmuz tarihinde imzalamıştı.

source site-9