O Altcoin Başka Projenin Kodunu Kopyaladı!

Gün geçmiyor ki kripto dünyasında ilginç olaylar olmasın. Şimdi de önde gelen bir altcoin projesi, başka bir projenin kendi kaynak kodunu kopyaladığını söylüyor. Ancak, bunun için kaynak göstermediğini belirtiyor. Polygon bir blog yazısında, Matter Labs’ın kodun bir kısmını Plonky2 kütüphanesinden kopyalayıp yapıştırdığını ileri sürüyor.

Polygon: Bu altcoin projesi kodumuzu kaynak göstermeden kopyaladı!

Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere Polygon Labs, Perşembe günü attığı bir tweet’te bu iddiayı dile getirdi. Altcoin ekibi, zkSync’in arkasındaki firma olan Matter Labs’ın Polygon’un açık kaynak kodunun bir kısmını kaynak göstermeden kopyaladığını söyledi. Blockchain projeleri kodlarını sıklıkla açık kaynaklı yazılım lisansları altında yayınlar. Yani dışarıdan geliştiricilerin bir şirketin orijinal kod tabanını okumasına, kopyalamasına ve hatta (bazı durumlarda) katkıda bulunmasına izin verilir. Bununla birlikte, topluluk normları (ve çoğu açık kaynak lisansı) genellikle üçüncü taraf geliştiricilerin başka bir yerden gelen kodu kullandıklarında bunu kabul etmelerini gerektirir.

Polygon bir blog yazısında, Matter Labs’ın kısa bir süre önce Boojum adlı bir kanıtlama sistemi yayınladığını ve bu sistemin Polygon’un kendi “Plonky2” yazılım kütüphanesinden kopyalanıp yapıştırılmış bazı kaynak kodları içerdiğini iddia etti. Polygon, “Bu kod, orijinal telif hakları veya orijinal yazarlara açık bir atıf olmaksızın dahil edilmiştir” dedi. Yazıda, “Kaynak kodunu atıf yapmadan kopyalayıp yapıştırmak ve orijinal çalışma hakkında yanıltıcı iddialarda bulunmak açık kaynak etiğine aykırıdır. Ayrıca, ekosisteme zarar verir” dedi.

Diğerleri de Matter Labs hakkında eteklerindeki taşları döktüler

Polygon ve Matter Labs, kullanıcılara daha ucuz ve daha hızlı işlemler sunmak için “katman-1” Ethereum Blockchain’den trafiği boşaltan katman-2 Blockchain’ler olarak adlandırılan rakip zero-knowledge rollup’lar oluşturuyor. Bu yüzden altcoin projeleri, aynı kullanıcıları ve yatırımcıları çekmek için birbirleriyle itişip kakışıyorlar. Bu iki proje arasındaki gerilimin ilk kez alevlenmediğini belirtmek gerekiyor.

Ethereum’un 2. katman ekosisteminin diğer üyeleri de Polygon’un blog yazısını fırsat bildi. Bu doğrultuda altcoin projeleri, Matter Labs ile ilgili hayal kırıklıklarını paylaştılar. Starkware’in kurucu ortağı Uri Kolodny, bir şirketin başka bir ekibin kodunu kaynak göstermeden kopyalamasının “ilk kez” olmadığını belirten bir tweet attı. Buna ek olarak, “Dondurma üzerine bahse girerim ki bu son kez de olmayacak.” dedi. Bununla birlikte, Kolodny tweet’inde Matter Labs hakkında mı konuştuğunu yoksa genel olarak mı konuştuğunu açıklamadı. Starkware’in Ekosistem Lideri Louis Guthmann da paylaşım yapanlar arasındaydı. Guthmann, “Bu iddialar çok ciddi. Lisanslara saygı duymak ve daha da önemlisi dürüstlük ve net atıfta bulunmak Açık Kaynağın ruhudur.” dedi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1