Musk, ilk olarak x adını hangi şirketi için kullandı?

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, hem servetiyle hem de yaptıkları ile sürekli konuşulmakta. Son olarak CEO’su olduğu sosyal medya platformu Twitter’in ismini ‘X’ yapması ile gündemden düşmüyor. Üstelik bu değişim çok ani oldu. Geçtiğimiz haftalarda Twitter’in ismini değiştirmeyi düşündüğünü söyleyen Musk, bu söylemini hemen uygulamaya koydu. Önce Android, sonra iOS işletim sistemine sahip cihazlarda ve bilgisayarlarda Twitter’in ünlü mavi kuşlu logosu kayboldu ve yerine x logosu belirdi. Hatta şirketin genel merkezinde dev bir LED ışıklı x bile takıldı. Elon Musk’ın x sevdası ise uzun süre önce ortaya çıktı. Tarihi antik çağda yaşamış bir uygarlık olan Fenikelilere dayanan x ise matematikte bilinmeyen sayı, röntgen ışınları, Roma rakamlarındaki 10 gibi birçok şeyi temsil ediyor. 

Twitter’i,n yeni logosu X.

Şirketin adının x olarak değiştirilmesi aslında Musk’ın yıllardan beri var olan sosyal medya, bankacılık, alışveriş gibi uygulamaların tek çatı altında toplanması fikrinin bir parçası. Bu fikir ve Twitter’ın yeni logosu, Musk’ın 1999’da bir çevrimiçi bankacılık şirketi kurma hırsıyla Silikon Vadisi’nde attığı adımlarda ortaya çıktı. Musk, o dönem gazetelere şehir gezi rehberi yazılımı sağlayan bir şirket olan Zip2’yi piyasaya sürdü ve sattı. Bu satıştan da 22 milyon dolar kazandı. Bu parayı ise bir sonraki girişimi olan çevrimiçi bankacılık hizmetlerinde kullanacaktı. 

Bir kafede ortaya çıkıyor

Musk internet üzerinden fon akışını ve yönetimini sağlayan bir şirket yaratmak istedi. Şirketin ismi ise eski bir PayPal yöneticisi olan Julie Anderson Ankenbrandt’a göre 1999 yılında San Fransisco’nun Palo Alto bölgesindeki bir kafede Musk ile diğer yöneticiler toplantı yaparken bulundu. Ama x isminin ortaya çıkışı oldukça ilginç.

Ankenbrandt, tüm finansal işlemleri çevrimiçi olarak tek bir çatıda toplayacak şirketin ismi için q,x ve z isimlerinde kararsız kaldıklarını söylüyor. O an Musk’ın kafede kendilerine servis yapan garsona q, x ve z isimlerinden hangisini seçeceğini soruyor. Garson “Ben olsam x’i seçerdim” deyince Musk masaya vurarak “İsim bulunmuştur” diyor ve x.com ortaya çıkıyor. 

Elon Musk 1999 yılında x.com’u kuruyor.

Ancak bu isim birçok çalışan tarafından benimsenmiyor. Kısa süre sonra da Musk firmadan ayrılıyor. 2001 yılında ise x.com ismini PayPal olarak değiştiriyor ve PayPal dünyanın önde gelen çevrimiçi para yollama uygulamalarından biri haline geliyor. 

Elon Musk manevi bağ kuruyor…

Ancak Musk’ın x ile olan bağı kopmuyor. Musk, 2002 yılında kurduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’te de x harfini kullanıyor. Daha sonra 2017’de x.com web domainini PayPal’dan satın aldı. Bu alım sonrası Musk, x harfinin kendisi için manevi bir değer taşıdığıyla ilgili bir tweet atacaktı. 2022’de 44 milyar dolara aldığı Twitter’i ise geçtiğimiz günlerde Nevada merkezli kendi teknoloji şirketi X corp. İle birleştirdi ve Twitter’in adı resmen x oldu. Artık x.com’a girenler otomatik olarak Twitter’a yönlendirilmekte. 

Peki Elon Musk’ın manevi bağ kurduğu x harfi nereden geliyor? Antik çağda Orta Doğu da yaşayan Fenikeliler, sert s harfi için x’i kullanırlardı. Eski Yunanlar, x harfini Fenikelilerden ödünç alarak ‘chi’ olarak okudular. Romalılar ise x’i Yunanlardan alarak 10 rakamını adlandırmak için kullandılar. 

Alfred Röntgen x-ışınlarının mucidi.

Cebirin babası olarak kabul edilen İranlı bilgin Harizmi’nin kitabı Al-Jabr’da bilinmeyen sayılar için Türkçe’de ‘şey’ anlamına gelen Arapça ‘şay’ terimi kullanılıyordu. İspanyollar kitabı çevirirken bu terimi de ‘xai’ olarak çevirdi. Bir süre sonra sadece x kullanılmaya başlandı. Günümüzde matematikteki bilinmeyen sayılar bu yüzden x ile temsil edilmeye başlandı. Hatta röntgen cihazını bulan Wilhelm Röntgen de cihazın yaydığı ışınlara x adını verdi. Röntgen, bu ışınları ilk keşfettiğinde tam olarak ışınlarla ilgili bilgi sahibi olmadığından onları geçici olarak matematikte bilinmeyen sayılar için kullanılan x ile adlandırdı. Ancak bu ışınların adı x ışınları olarak kaldı. 

Kaynak: Business Insider, Mashed Radish, CNBC

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-1