Merakla Beklenen Kripto Davası Gerçekleşti! İşte Sonucu

Beklentiler Grayscale’in Bitcoin ETF dönüşümü konusunda SEC’e açtığı davada bugün kararın çıkması yönündeydi. Ancak kripto para piyasası için oldukça önemli olan davada bu umut da boşa çıktı.

Grayscale’in SEC’e karşı açtığı davada karar çıkmadı!

Söylentilere rağmen bugün de Grayscale’in Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) karşı spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) dönüşümünü reddetmeleri üzerine açtığı davada bir karar çıkmadı. Bazı uzmanlar, kendilerine göre makul gerekçelerle bugün bir karar çıkmasını bekliyordu. Bunlardan birisi olan Bloomberg İstihbarat Analisti James Seyffart, yaptığı bir paylaşımla bu beklentiyir ortadan kaldırdı. Bu bağlamda Seyffart, şu açıklamayı yaptı:

Ne yazık ki bugün de o gün değil. Grayscale ve SEC davasında GBTC’nin Bitcoin ETF’sine dönüştürülmesine ilişkin bir karar yok. Potansiyel olarak işe yaramaz daha fazla güncelleme için önümüzdeki Salı günü tekrar gelin!

Kararın kripto para piyasası için olası etkileri

Davanın potansiyel sonucu, ne zaman karar verilirse verilsin, kripto varlık işlemlerinin geleceği için bir emsal teşkil edebilir. Grayscale, kripto para varlık yönetiminde küresel lider konumunda. SEC’in şirketin Bitcoin yatırımlarını spot ETF’ye dönüştürmesini engelleme kararına karşı aylardır yasal bir mücadele veriyor.

Grayscale’in argümanının özü, spot Bitcoin ETF’lerine yönelik haksız muamele olarak algıladıkları şeye odaklanıyor. Bu dava, SEC’in kripto para birimlerini düzenleme ve denetlemedeki rolü hakkında tartışmalara yol açtı. Buna karşılık SEC, kararlarının yatırımcıları öngörülemezlikten ve kripto paralarla bağlantılı olası piyasa manipülasyonundan koruma gerekliliğine dayandığını savunuyor. Böylece, mevcut pozisyonunda sağlam duruyor.

Grayscale’in ETF sorunlarının yakın geçmişi

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Grayscale, başlangıçta Bitcoin Trust’ını (GBTC) bir ETF’ye dönüştürmek için başvurdu. Ancak SEC, piyasa manipülasyonu ve Tether’in kripto ekosistemindeki rolüne ilişkin endişeleri gerekçe gösterilerek reddetti. Bu ret, Grayscale’i SEC’in kararındaki “özel sertliği” gerekçe göstererek SEC’in kararına itiraz etmeye teşvik etti. Grayscale, birkaç Bitcoin Vadeli İşlem ETF’sini onaylamanın, spot bir ETF ürününü reddetmekle tutarsız olduğunu belirtti. Çünkü her ikisinin de “örtüşen endekslere dayalı” fiyatlandırma yaptığını ve “aynı risklere ve korumalara tabi olduğunu” ileri sürdü.

Bir Digital Currency Group (DCG) iştiraki olan Grayscale Investments, 2022 Ekim ayında düzenleyicinin Bitcoin Vadeli İşlem ETF’lerine izin veren ancak spot ETF’ye izin vermeyen ayrımcı uygulamasına karşı çıkarak SEC’e karşı yasal bir dava açtı. Mart 2023’te, ilk temyiz duruşması sırasında, hakimler SEC’in Grayscale’in spot Bitcoin ETF başvurusunu reddetme mantığını sorguladı.

Kripto

GBTC, lider kripto para Bitcoin’den iyi performans gösterdi!

Temmuz 2023’e geldiğimizde, Grayscale’in GBTC’si Bitcoin’in değerinden daha iyi performans gösterdi. Böylece, net varlık değerine olan iskontosunu daralttı. Bitcoin aynı zaman diliminde %17’lik kazanç kaydetti. Buna kıyasla GBTC, geçtiğimiz ay yaklaşık %43’lük bir artışa tanık oldu. Bu performans BlackRock’ın Bitcoin spot ETF başvurusuna ve diğer geleneksel finans kurumlarının benzer başvurularına bağlandı.

Bloomberg’in Kıdemli ETF Analisti Eric Balchunas, 15 Ağustos’ta SEC’e karşı Grayscale davasıyla ilgili tahminini paylaştı. Bu doğrultuda Balchunas, olası bir kararın 18 Ağustos’ta açıklanabileceğini belirtti. Bu kararın sonucunun, borsada işlem gören ürünlerin (ETP’ler) onaylanması üzerinde önemli etkilere sahip olması mümkün. Grayscale ve SEC arasındaki yasal çekişme, gelecekteki düzenleyici yönergeleri ve uygulamaları etkileme potansiyeline sahip. Bu yüzen, kripto para piyasasının gelişiminde çok önemli bir anı temsil ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-2