Marmaray, Neden Camdan Bir Tünelin İçine Yapıl(a)madı?

Marmaray hizmete girmeden önce birçoğumuz, cam bir tünelin içinde giden bir tren hayal etmiştik… Peki böyle bir hayal, gerçek olabilir miydi?

Marmaray, 4 senedir hayatımızda ve milyonlarca İstanbullu, ulaşımında Marmaray’ı tercih ediyor. Henüz yapım aşamasındayken ise birçoğumuzun gözünde canlanan manzara, suların içinde süzülen bir trendi…

Peki Marmaray niye düşündüğümüz gibi, denizin altında cam bir tüpün içinde hareket edecek şekilde yapılamadı? Hayallerimizin yıkılmasına engel olan etkenler nelerdi?

İlk olarak, Marmaray fikrinin nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Marmaray fikrini ilk olarak Sultan Abdülmecid ortaya attı. Tabii ki bu fikir, dönemin şartlarında sadece bir tünelden ibaretti ancak o zamanın teknolojisi bu proje için elverişli değildi. 42 yıl sonra, 1902 yılında proje hakkında bir tasarım yapıldı ve başlangıcı 2004 oldu.

Tamamlanma tarihi 2009 olarak ilan edilen projenin çalışmaları sürerken keşfedilen tarihi ve arkeolojik buluntular, gecikmeye neden oldu ve en sonunda, tahmin edilenden 10 yıl sonra, 2019 yılında hizmete girebildi.

Marmaray, teknik olarak denizin içine yapılmadı.

Marmaray nasıl yapıldı

Tünel, denizin içinden değil denizin altındaki kara parçasının içinin oyulması ile yapıldı. Yani Marmaray’da seyahat ederken gördüğümüz betonların arkasında Marmara denizi değil, bu denizin tabanındaki kara parçası görünüyor. 

Peki denizin altına cam tünel yapılabilir miydi?


source site-34