Kripto Dünyasında Şok Dalgası! USDT’yi Bekleyen Büyük Tehlike

Kripto para piyasasında önemli bir oyuncu olan USDT stablecoin için önemli bir gelişme var. Buna göre Kaiko tarafından yapılan yeni bir araştırmanın ortaya koyduğu bir durum var. Buna göre, Ağustos ayı boyunca peg’inden yani fiyat sabitinden hafif bir sapma yaşadı.

Kripto para dünyasında USDT Peg’i ve zorlukları

Stablecoinler, ABD doları veya İngiliz sterlini gibi belirli varlıklara sabitlenmiş kripto para birimleri. Bir diğer ifade ile sabit bir değeri korumak için tasarlanmış durumdalar. Bununla birlikte, aşırı piyasa dalgalanması dönemlerinde, bu stablecoin’ler, temsil ettikleri varlıklara göre değer kazanıyorlar. Ya da değer kaybederek sabitlerini kaybedebiliyorlar. Tarihsel olarak, USDT’nin ABD dolarına olan sabitlemesinden sapma göstermesi, Tether’in itfa ücreti, likidite kısıtlamaları ve minimum itfa edilebilir miktar gereksinimleri dahil olmak üzere birçok faktörle bağlantılı.

Kaiko analisti Riyad Carey, bir stablecoin’in toplam işlem hacmini peg sapmalarına karşı savunmasızlığı ile ilişkilendiren “depeg şiddeti” adlı yeni bir metrik tanıttı. Kripto dünyasında işlem hacmi arttıkça depeg eşiği azalıyor. Diğer taraftan peg sapmaları nedeniyle kaybedilen değer artıyor. TUSD, BUSD, DAI ve USDC gibi diğer stablecoin’ler yıl boyunca küçük değer kaybı vakaları yaşamış durumdalar. Ancak rapor, ABD dolarından sapmalara karşı daha az hassasiyet gösterdiklerii belirtiyor. Ayrıca ek daha fazla istikrar sergilediklerini öne sürüyor.

USDT’nin kalıcı indirimi endişeleri artırıyor

Rapor, bu yıl USDT için en ciddi depegging olayının 7 Ağustos’ta meydana geldiğini belirtiyor. Buna göre USDT’nin çok sayıda ticaret platformunda 1 dolarlık sabitine kıyasla %2 indirimle işlem gördüğünü vurguluyor. Bu değer kaybı, Binance, Huobi ve Uniswap gibi büyük kripto borsalarında yaklaşık 500 milyon dolarlık net USDT satışı raporlarını takip ediyor.

Carey, “kripto para USDT’nin bir peg istikrar sorunu olduğunu” gözlemliyor. Geri ödeme ücreti ve minimum gerekliliklerin birleşimi, USDT sahiplerini Tether ile USD karşılığında kullanmak yerine tokeni piyasada satmaya yönlendiriyor. Likidite azaldıkça, piyasa önemli USDT satışlarını absorbe etmekte zorlanıyor. USDT’nin değer kaybetmesi olayları fiyatlarda önemli dalgalanmalara yol açmamış durumda. Ancak tutarlı indirim endişeleri artırıyor. Diğer taraftan devam etmesi halinde güveni sarsma potansiyeline sahip.

Önerilen çözümler

Bu bulgulara yanıt olarak Carey, Tether’in itfa ücretini ve asgari gereklilikleri ortadan kaldırmayı düşünmesini öneriyor. Ayrıca Carey’e göre, Tether’in önemli kazançları göz önüne alındığında, ücretin kaldırılmasının bir sonucu var. Buan göre kârlar üzerinde muhtemelen sınırlı bir etkisi olacak. Ancak bu hamle USDT arzını olumlu yönde etkileyebiliyor.

Şu anda Tether, 1.000 doların üzerindeki fiat para çekme işlemlerine %0,1 ücret uyguluyor. Ayrıca kripto para USDT’nin 0,99 dolardan kullanılmasına izin veriyor. Buna göre minimum fiat para çekme veya yatırma tutarı 100.000 dolar olarak uygulamada. Ayrıca, kriptokoin.com olarak baktığımızda kullanıcılar hesap doğrulaması için iade edilmeyen 150 dolar ödemek zorundalar.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-1