‘Kırılma Anı’ Haftaya Altın Fiyatları İçin Bunları Bekleyin!

Altın piyasası, yükselen tahvil faizleri ve ekonomik belirsizliğin yarattığı çelişkili güçlerle boğuşuyor. Analistler, yaklaşan enflasyon verilerinin altının yönü için belirleyici bir faktör olabileceğini tahmin ediyor.

Altın için kritik dönemeç

Altın, yükselen tahvil getirileri ve süregelen ekonomik belirsizlik ortamında bir yol ayrımında. Değerli metal yeniden ivme kazanmaya çalışıyor. Ancak, önümüzdeki hafta enflasyon verileri altının yörüngesini etki edecek.

Hafta boyunca altın önemli bir direnç testi için gereken ivmeyi toplamakta zorluk çekiyor. Buna göre önemli kısa vadeli destek seviyelerinde hareketine devam ediyor. Aralık vadeli altın kontratları şu anda ons başına 1.977 dolardan işlem görüyor. Bu durum bir önceki haftaya göre %1’lik bir düşüşü yansıtıyor.

Ekonomik belirsizlik

Düşük seviyelerinden potansiyel bir yükselişe rağmen altın, Federal Rezerv’in şahin duruşunu hafifletip hafifletemeyeceğine dair belirsiz sinyallerle birlikte ekonomik rüzgarlarla boğuşuyor. En son açıklanan tarım dışı istihdam raporu karışık bir tablo çizdi. İstihdam rakamları beklentilerin altında kalırken ücret enflasyonu yükseldi. Bu ayrışma, Fed’in yönüne ilişkin belirsizliği artırdı.

Analistler yaklaşan Haziran Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini altının gidişatı için potansiyel bir oyun değiştirici olarak görüyor. RJO Futures’ta kıdemli emtia brokeri olan Dan Pavilonis, beklenenden daha soğuk bir TÜFE verisinin altını ons başına 1.980 doların üzerine çıkarabileceğini düşünüyor. Diğer taraftan bunun da yükseliş eğilimine işaret ettiğini belirtiyor. Bununla birlikte, bu tür uygun koşullarda yükselişin gerçekleşmemesi, daha düşük seviyelerde piyasa konsolidasyonu ihtiyacına işaret ediyor.

Enflasyon belirsizliği

Bazıları enflasyonun düşük seyredeceğini öngörüyor. Buna göre, Tastylive.com’un vadeli işlemler ve forex müdürü Christopher Vecchio bu görüşe karşı çıkıyor. Daha önce TÜFE’yi baskılayan baz etkilerinin azalan etkisinin, artan gıda ve enerji fiyatlarıyla birleştiğinde farklı bir sonuca yol açabileceğini öne sürüyor. Enflasyon verilerinin Fed’in şahin duruşunu destekleyebileceği riski konusunda uyarıyor.

altın

OANDA’da kıdemli Kuzey Amerika piyasa analisti olan Ed Moya, altının son dönemdeki fiyat dalgalanmalarına rağmen uzun vadeli potansiyeli konusunda iyimserliğini koruyor. Moya, düşük enflasyona giden yolda dalgalanmaların devam etmesini bekliyor. Ancak Federal Rezerv’in sıkılaştırma döngüsünü tamamlamasıyla altın için destekleyici bir ortam oluşacağını düşünüyor.

Dengeleme yasası

Fitch Ratings’in kredi notunu düşürmesi ABD ekonomisine ilişkin endişeleri artırıyor. Diğer taraftan analistler bunun etkisi konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Moya, yüksek tahvil getirilerinin, özellikle de yükselen faizler nedeniyle piyasa duyarlılığının azalması halinde, altına yönelik güvenli liman talebini artırabileceğini öne sürüyor. Vecchio ise 2011’deki S&P not indirimine kıyasla ekonomik koşullarda farklılıklar olduğunu vurguluyor. Ayrıca bunun piyasada korku yaratma potansiyelinin sınırlı olduğu düşüncesinde.

Altın piyasası karmaşık bir ortamda seyrediyor. Uzmanlar yaklaşan veri açıklamalarının önemini vurguluyor. Gözler ABD TÜFE ve diğer ekonomik göstergelerde olacak. Piyasa katılımcıları volatilitenin artmasını bekliyor. Diğer taraftan bu faktörlerin önümüzdeki haftalarda altının yörüngesini nasıl şekillendireceğini yakından izliyor.

Altın fiyatı için beklentiler

Altın piyasaları işlem haftası boyunca ilk başta aşağı yönlü bir hareket yaşadı. Ancak o zamandan beri piyasada yenilenen canlılığa işaret eden kayda değer bir toparlanma gösterdi. Vadeli işlem piyasalarındaki bir boşluk dolduruldu. Mevcut artış yukarı doğru bir yörüngeye gidiyor. Beklentiler sarı metalin 2000 dolar seviyesini aşmasına yönelik.

Fiyatların haftanın en düşük mum çubuğunun altına inmesine neden olacak bir geri dönüş gerçekleşirse, yaklaşık 1900 dolar seviyesindeki 50 Haftalık Üstel Hareketli Ortalama’ya (EMA) doğru bir iniş olasılığı var. Olası kısa vadeli dalgalanmalar söz konusu. Buna rağmen, genel görünüm kesinlikle yükseliş yönünde. Önümüzdeki yön, altın piyasasına uzun vadeli destek sağlayacak 1 trilyon dolarlık önemli bir borç yükünün emilmesi göz önüne alındığında, ABD tahvil piyasasındaki gelişmelerden de etkilenecek. Ağustos ayı tatil nedeniyle faaliyetlerin azaldığı bir dönem. Ancak, devam eden yükseliş trendi ve olumlu gidişat muhtemelen devam edecek. Ayrıca kriptokoin.com olarak baktığımızda önceki yüksek seviyelerin yeniden test edileceğine işaret edecek.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-1