Jack Dorsey nasıl Bitcoin fenomeni oldu?

Jack Dorsey herkes tarafından Twitter’ın kurucu ortağı ve eski CEO’su olarak tanıyor. Ancak Dorsey aynı zamanda Bitcoin’in dünya üzerindeki en büyük savunucularından biri. Hatta ABD’li iş insanı, son yıllarda kripto dünyasında bir fenomen haline gelmiş durumda. Sürekli Bitcoin hakkında demeçler veren Dorsey, dünyanın önde gelen kripto para etkinliklerinde boy göstermeyi de ihmal etmiyor. Hatta 2021 yılında yaptığı bir konuşmada “Hayatım boyunca üzerine çalışacak daha önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum” diyerek Bitcoin’e ne kadar önem verdiğini de dile getirmişti. Dorsey aynı konferansta “Square veya Twitter’ı kurmasaydım, Bitcoin üzerinde çalışıyor olurdum” diyor. 

Twitter için okulu bıraktı

1976 yılında doğan Dorsey, teknoloji ile her zaman iç içeydi. Daha 14 yaşında, gerçek zamanlı olarak taksilerle iletişim kuran bir lojistik açık yazılımı yarattı. New York Üniversitesi’nde okurken daha sonra Twitter’a dönüşecek olan ve insanların anlık olarak düşüncelerini paylaşabileceği bir mikro blog sitesi kurma fikri aklına geldi. Jack Dorsey, bu fikrini hayata geçirmek için mezun olmasına bir dönem kala okulunu bıraktı. 2006’da sosyal medya devi Twitter’in kurucularından biri olan Dorsey, bu şirkette 2006-2008 ve 2015-2021 yılları arasında CEO’luk yaptı.

Jack Dorsey, Bitcoin için Twitter’i bıraktı.

Ancak Dorsey’nin Bitcoin ile ilişkisi 2010 yılında finansal ödeme şirketi Square’ı kurması ile başladı. Kripto para ile bu şirket sayesinde karşılaştı. Dorsey’in Bitcon’e ilgisi 2019’da Afrika’ya yaptığı bir gezide arttı. Burada yerel Bitcoin şirketleri ile bir araya gelen Dorsey, kıtanın kötü durumdaki ekonomisinin Bitcoin ile gelişebileceğine ikna oldu. Afrika’yı Bitcoin’in daha da geliştirilmesi için olgunlaşmış ama kullanılmayan, yetersiz hizmet alan bir pazar olarak gördü. 

Jack Dorsey’in Bitcoin ile ilişkisi…

Dorsey, Twitter’daki görevini Bitcoin ile daha fazla ilgilenmek için 2021’de bıraktı. Diğer şirketi Square’in adını ise blokzincir teknolojilerine yatırım yaptığını yansıtabilmek için Block Inc. yaptı. Şirket, Bitcoin alım satımına olanak sağlayan Cash App. isimli uygulamayı da piyasaya sürdü. Block Inc. için 50 milyon dolarlık Bitcoin satın alan Dorsey, ayrıca Bitcoin ticaretini geliştirmek için Cash App.’e ve Block Inc. altında çalışan blokzincir teknolojileri geliştirme şirketi TBD’ye de yatırımlar yaptı. 

ABD’li iş insanı, Afrika’daki Bitcoin sektörünün gelişimine de katkı sağladı. Dorsey, ünlü rapçi Jay Z ile beraber Hindistan ve Afrika’da Bitcoin gelişimini finanse etmek için 500 Bitcoin bağış topladı. Ayrıca Twitter’da attığı ilk tweetini de Afrika’nın Covid-19 fonuna bağışlamak için o sırada 2.9 milyon dolar değerinde olan 1.630,58 ETH’ye sattı. 

Etiyopya'daki bir Bitcoin etkinliği. Fotoğraf: Twitter/Jack Dorsey
Etiyopya’daki bir Bitcoin etkinliği. Fotoğraf: Twitter/Jack Dorsey

Bitcoin bankaların yerini alabilir

Dorsey’e göre Bitcoin, Afrika ülkeleri gibi yetersiz hizmet alan, ekonomisi geri kalmış topluluklar için daha sağlam ve yeni bir finansal altyapı oluşturma potansiyeline sahip. Ayrıca iş insanı, Bitcoin’in enflasyona ve para birimleri devalüasyonuna karşı koruma sağladığını da düşünmekte. Jack Dorsey, Bitcoin’in para akışını hızlandırdığını da sıkça belirtiyor. Üstelik bu kripto para blokzincirinin merkezi olmayan yapısı nedeniyle yakında bankaların ve ödeme aracılarının yerini alacağını da dile getiriyor. Daha önce attığı bir tweet’te “Hiç kimse veya kurum, Bitcoin üzerinde diğerlerinden daha fazla güce sahip değil” diyerek Bitcoin’in merkeziyetsiz yapısının altını çizmişti. Ayrıca Bitcoin’in her zaman, her yerde alınıp satılabilen bir para birimi olması nedeniyle tüm dünyaya fayda sağladığını da tweet’lemişti. Ancak eğitim ve Bitcoin’e erişebilirlik konusunda Dorsey, daha çok iş yapılması gerektiğini de kabul ediyor. 

Kaynak: New York Post, CNBC, Bitstamp

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2