İşte Her Yılın En İyi ve En Kötü 10 Günü!

Bitcoin (BTC), çoğu kripto para gibi, başlangıcından bu yana yüksek volatiliteye maruz kalmıştır. Potansiyel olarak yüksek yatırım getirisi nedeniyle harika bir yatırım olarak ün kazanmıştır. Aynı zamanda, döngüsel ayı piyasaları sırasında düzenli olarak değerinin %75-85’ini kaybettiği için riskli bir varlık olmaya devam etmektedir. Yakın zamanda Ecoinometrics tarafından yayımlanan veriler Bitcoin volatilitesine ilişkin yeni bilgiler sunmakta. Popüler algıların aksine, BTC volatilitesi ayılar için olduğu kadar boğalar için de geçerli. Mecazi anlamda bu, Bitcoin’in simetrik olduğunu, en iyi ve en kötü günlerinin genellikle birbirini dengelediğini gösteriyor. İşte detaylar…

Bitcoin volatilitesi oldukça simetrik

Twitter’da yayınlanan bir grafik, Bitcoin fiyatının 2013’ten bu yana her yılın en iyi ve en kötü 10 işlem gününü gösteriyor. Yatay ölçek günlük kâr ya da zararın -%40’ı ile +%40’ı arasında değişmektedir. Dikey ölçek ise aşağıdan yukarıya doğru sıralanmış ardışık yılları gösteriyor. Mavi noktalar BTC’nin en düşük kârı elde ettiği, yani en büyük günlük düşüşü yaşadığı günleri işaretlemektedir. Nokta sola doğru ne kadar uzaksa, düşüş o kadar derin olmuştur. Kırmızı noktalar ise Bitcoin’in en fazla kâr ettiği, yani günlük bazda en fazla artış gösterdiği günleri temsil etmekte. Doğal olarak, sağa doğru gidildikçe kârlar da artmakta.

Grafiğe baktıktan sonra göze çarpan ilk şey simetrik şekli. Bir Noel ağacının ya da geniş tabanlı bir Coca-Cola şişesinin şeklini andırıyor. Böyle bir puan dağılımının bariz yorumu azalan volatilite. Bu, hem potansiyel kârlar hem de zararlar için geçerli. Genel olarak, birbirini takip eden her yılda %0’lık ortalama değerden sapma aralığı daha küçüktür. Ancak bu monoton bir düşüş değil. Zira bazen önceki yıllara kıyasla daha değişken olan yıllar da vardır. Artan getirilerin olumlu bir örneği, kırmızı noktaların +%20 işaretini birkaç kez geçtiği 2017 yılında görülebilir. Bu durum Bitcoin için 2014-2016 yıllarında bir kez bile gerçekleşmedi. Buna karşılık, olumsuz bir örnek, negatif volatilitenin 2019-2021 döneminin tamamından daha yüksek olduğu 2022’dir.

Halving ile bağlantı var

Elbette hem 2017 hem de 2022 tesadüfi değil. Bitcoin’in 4 yıllık halving döngüleriyle yakından bağlantılı olmaya devam etmekteler. 2017, boğa piyasasının ikinci üstel kısmıydı ve yaklaşık 20.000 dolarlık tarihi tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) yol açtı. Buna karşılık, 2022 en son kripto para kışıydı. Bu, 2018’den bu yana en kötü dönemdi ve BTC’nin %77 düşmesine neden oldu.

Bitcoin Sarmal Döngüleri: 4 Yıl, 3 Aşama, Fraktallar!

Yerel volatilite ve küresel simetri farkı dikkat çekiyor

Bu yerel dengesizliklere rağmen, Bitcoin’in son 10 yıldaki en iyi ve en kötü 10 gününün tüm grafiği kabaca simetrik kalmaktadır. Bu durum iki ana sonuca yol açmaktadır:

  • Bitcoin, long (yukarı yönlü) ve short (aşağı yönlü) pozisyonlar için eşit derecede yüksek volatilitesi nedeniyle yatırımcılar için cazip bir varlık olmaya devam etmektedir.
  • Piyasa değeri büyüdükçe BTC volatilitesi zaman içinde azalır. Piyasayı hareket ettirmek için giderek daha fazla sermaye gerekmektedir, bu nedenle zaman içinde Bitcoin piyasası muhtemelen geleneksel finans piyasalarına benzeyecektir.

İkinci sonuç, Bitcoin’in logaritmik ölçekteki uzun vadeli grafiği ve ilgili Tarihsel Volatilite (HV) göstergesi ile iyi bir şekilde gösterilmiştir. Geçmiş döngüler çoğunlukla bir boğa piyasasının sonunda maksimum volatilite ve bir ayı piyasasının sonunda yüksek volatilite ile karakterize edilmiştir. Buna rağmen, mavi HV grafiği net bir düşüş trendi içindedir. Giderek alçalan tepe noktaları alçalan direnç çizgisini (siyah) takip etmektedir. Bu durum, halen devam etmekte olan 4 yıllık halving döngüsüne rağmen BTC volatilitesinin azaldığını göstermektedir.

Aşırı değerler ve siyah kuğu olayları da Bitcoin fiyatında etkili

Azalan volatilite, Bitcon’in listelendiği ilk yıllardaki volatilitenin mevcut volatilite ile karşılaştırılmasıyla görülebilir. Ecoinometrics tarafından hazırlanan grafikteki Noel ağacı şekli, BTC bir varlık olarak ne kadar olgunlaşırsa, volatilitenin o kadar düşük olmasının bekleneceğini göstermekte. Örneğin, 2013’teki en iyi 10 günün 9’u %20’nin üzerinde getiri sağladı. Ancak 2017 boğa piyasası sırasında bu oran 10 günden yalnızca 3’ündeydi. O zamandan beri – yani 5,5 yıl boyunca – hiçbir işlem günü %20 Bitcoin getirisi sağlamadı.

'Büyük Kriz' Bekleyen Finansçı Bitcoin ve Bunları Alıyorum!

Aynı durum en kötü günler için de geçerlidir. Burada, 2015’ten bu yana hiçbir işlem günü -%20’den fazla düşüşe yol açmadı. Bunun tek istisnası, Bitcoin’in neredeyse %40’lık derin bir düşüş yaşadığı Mart 2020’deki siyah kuğu olayı. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi söz konusu olayda diğer birçok geleneksel varlık da düşüş yaşadı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1