IMF ve FSB’den Ortak Görüş: Bitcoin ve Kripto Para Yasağı Sakıncalı!

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB), riskleri azaltmak için genel kripto para yasağının sakıncalı olduğu konusunda uyardı.

IMF ve FSB kripto paralar, stablecoinler ve merkeziyetsiz finans (DeFi) politikalarına ilişkin tavsiyeler içeren ortak bir belge yayımladı. Hindistan liderliğindeki G20 forumu tarafından hazırlatılan kapsamlı belgede, söz konusu tavsiyelerin çeşitli yetki alanlarının kripto para faaliyetleriyle ilişkili riskleri ele almasına yardımcı olmayı amaçladığını belirtti.

Kurumların yayınladığı belgede, kripto paraların tamamen yasaklanmasının ortadaki sorunlar için çözüm niteliği taşmadığı konusunda sakıncalı olduğunu belirterek uyardı. Kurumlar kripto paraları yasaklamak yerine yetkililerin kriptoya olan talebin neden kaynaklandığına odaklanması gerektiğini söyledi. Ayrıca kurumlar hedefe yönelik kısıtlamalar ve para politikasının güçlendirilmesini önerdi.

Sunulan bu belgenin kripto para faaliyetlerinin makroekonomik istikrar, finansal istikrar ve diğer alanlarda yarattığı temel riskleri ele aldığı ifade edildi. Belgede, istikrarlı bir değer sağlama amacıyla oluşturulan stablecoinlerin aniden değişken hale gelebileceği için finansal istikrar adına kripto paralardan daha fazla risk oluşturabileceği söylendi.

Ayrıca söz konusu tavsiye belgesi, hem IMF hem de FSB tarafından geliştirilen düzenleyici çerçevelerin ve politikaların nasıl etkileşime girebileceğini ve birbirine nasıl uyabileceğine dair daha fazla netlik sundu.

Belgede, DeFi’nin gerçekleştirdiği işlevlerde geleneksel finansal sistemden önemli ölçüde farklı olmadığı savunuldu. Ayrıca DeFi’nin geleneksel finansal sistemin bazı işlevlerini kopyalamaya çalışırken, geleneksel sistemlerdeki risk ve kırılganlıkları da artırabileceğine yer verildi. Bu riskler arasında likidite ve vade uyumsuzlukları, operasyonel kırılganlıklar, birbirine bağlılık ve riskli kaldıraç ürünleri gösterildi.

source site-9