Hem en küçük hem en zengin ülke… Bütün milyarderler neden Monako’da?

Doğası, havası ve deniziyle herkesi kendine hayran bırakan Fransız Rivierası’nda, Nice ile İtalya arasında adeta elmas gibi parıldayan küçük bir şehir devleti Monako. Elmas gibi çünkü ultra zenginlerin ve milyarderlerin yaşadığı, aşırı lüks yaşam tarzıyla dikkat çeken dünyanın en zengin ülkesi. ‘Milyarderlerin oyun bahçesi’ de denen Monako, Vatikan’dan sonra en küçük ülke, yüzölçümü 2.02 kilometrekare. Kafanızda canlanması için İstanbul’un Kadıköy ilçesinin Göztepe mahallesinin yüzölçümünün 1,78 kilometrekare olduğunu hemen belirtelim. Ve Monako 2.02 kilometrekareye şaşılacak derecede bir zenginliği sığdırarak, en zengin ülke olmayı başarmış. Bunun ardındaki en büyük neden tabii ki ultra zenginlerin bu ülkede yaşaması. Peki, milyarderler neden Monako’da yaşıyor?

Monako’da kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 234,317 dolar. İkinci sıradaki Liechtenstein’da ise bu sayı 169,260 dolar. Yani Monako açık ara dünyanın en zengin ülkesi. Nüfusu ise, 39 bin ve bu 39 binin neredeyse hepsi zengin. Monako Prensliği’nin ultra zenginleri kendine çekmesinin tek nedeni doğası ve konumu değil.

Monako, yüzölçümü olarak İstanbul’un bazı semtleriyle hemen hemen eşit. Fotoğraf: Freepik

Monako, zenginler için tam bir ‘vergi cenneti’. Ülkede gelir vergisi 1869’da kaldırıldı. O yıldan beri de ultra zenginlerin tercih ettiği bir yer. Ülkede ayrıca diğer bireysel ve kurumsal vergiler de çok düşük. Monako’daki vergi sistemi, ağır vergilendirme olmadan sermaye transferini ve gelir elde etmeyi teşvik edebilmek üzerine tasarlandı. Bu vergi ortamı da kişilerin ve şirketlerin yatırımlarını Monako’ya taşımasının ve ülkenin ekonomik başarı elde etmesinin önünü açtı.

Sadece vergi değil…

Milyoner iş insanlarıyla birlikte ülkede yaşayan pek çok ünlü isim var. Özellikle Formula 1 pilotları ve tenisçiler Monako’da yoğunlukta. Dünya şampiyonluğu da bulunan Alman pilot Nico Rosberg ile Sırp tenisçi Novak Djokovic, Monako’da yaşamakta. Bu isimlerin dışında Naomi Campbell, Bono, Leonardo DiCaprio, Elton John ve Kate Moss da ülkede evi olan ünlü isimler arasında yer alıyor.

Vergi muafiyetinin yanı sıra zengniler Monako’yu ülkedeki yaşam tarzından ötürü de tercih ediyor. Yıl boyu ılıman ve yumuşak havanın yanı sıra, ülkedeki politik istikrar, Grand Prix gibi prestijli etkinlikler ve lüks yaşam, en büyük unsurlar.

Monako aynı zamanda siyasi istikrarıyla öne çıkan uluslararası bir bankacılık merkezi. Dünya Bankası’nın verilerine göre, siyasi istikrarın en iyi olduğu ülkeler listesinde ilk 40’ta yer alıyor.

Ülkede yatlar ve tekneler sıradan hayatın bir parçası. Fotoğraf: Freepik

Araba, yat, mücevher ve taşınmaz sahibi ultra zenginler için güvenlik de en önemli kriterlerden biri. “Avrupa’nın en güvenli kilometrekaresi” de denen prenslikte 100 kişiye bir polis memuru düşüyor ve prenslik 7 gün 24 saat kameralarla izleniyor.

Monako, seçkin bir tatil destinasyonu. Bir dönem casino’lar ülkeye turist çeken önemli bir faktörken, bugün ekonomiye sadece yüzde 3 katkı sunuyor. Ülkenin en büyük gelir kaynaklarını ise posta pulu satışı, alkol ve tütün vergisi ve tescil harcı oluşturuyor. Gelir kaynaklarındaki bu çeşitlilik, ülkenin ekonomik gelişimini geleneksel sektörlerin ilerisine taşımasını sağlıyor.

Caddelerinde spor arabalar görmenin günlük hayatın sıradan bir parçası olduğu Monako’da emlak sektörü de yatırımcıların en çok ilgisini çeken yatırım alanlarından biri. Şehir küçük de olsa ödüllü mimarlarca tasarlanmış lüks emlak yapılarına talep her geçen gün artmakta. 2022 Emlak Gözlem Raporu’na göre, 2021’de prenslikte emlak fiyatları rekor seviyeye ulaştı ve metrekare başına 52 bin dolara yükseldi. Monako’daki en pahalı emlak satışları ise başkent Monte Carlo’da gerçekleşti.

Monako’da yatlar yaşamın büyük bir parçası

Ülkenin emlak sektöründe yatlar da büyük pay sahibi. Ülkedeki pek çok emlak şirketi, daire ve villalarının yanı sıra ikinci el yatların satışını da yapıyor.

Milyarderlerin prenslikte yaşamayı tercih etmesinin bir diğer nedenleri ise ülkede birinci sınıf sağlık hizmetinin, iyi okulların, çok sayıda Michelin yıldızlı restoranın, en meşhur spa salonlarının ve lüks moda mağazalarının bulunuyor olması… Üstelik, prenslikte Monaco Grand Prix ve Monaco Yacht Show gibi büyük etkinliklerin yanı sıra önemli galalar ve kültür sanat faaliyetleri düzenleniyor. Monako’nun el değmemiş sahilleri ve bugüne kadar korunabilen denizleri de milyarderin dikkatini çeken en önemli faktörlerden biri.

Emlak danışmanlığı hizmeti veren Savills World Research’ün yöneticisi Yolande Barnes, ultra zenginlerin offshore vergi muafiyetinden ötürü Monako’yu tercih ettiği belirterek, “Burası dünyanın önemli zenginleri için en doğru lokasyon. Çünkü dışlanmış hissetmek istemiyorlar” diyor.

Kaynaklar: CNN, Medium, World Population Review, Statista, Seemonaco.com

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2