Hedge Fonlar Ters Köşeye Yattı! Altın Fiyatı Bu Seviyelere Gidiyor

Federal Reserve’in para politikasını çevreleyen dalgalanma, hedge fonlarının yanlış ayağa yakalanmasına neden oldu. Çünkü, altın fiyatı kritik direnç seviyelerinin altına kaydı. Analistler sarı metalin bundan sonra izleyeceği rota konusunda görüşlerini paylaşıyor.

Long pozisyonlar arttı, ancak altın fiyatı kritik direnci kıramadı!

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan gelen son ticaret verileri long pozisyonlarda sağlam bir artış gösterdi. Ayrıca, düşüş bahislerinde keskin bir azalmaya işaret etti. Böylece altın fiyatı geçen hafta üç haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Bazı analistler, hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin ve işgücü piyasasının soğumaya başladığına dair işaretlerin bazı alıcıları cezbettiğini, tüm bunlar olurken altının aşırı satım fiyat seviyelerini görmeye başladığını söylüyor. Ayrıca, bir ‘short squeeze’ için koşulların oluştuğunu belirtiyorlar.

CFTC’nin 29 Ağustos’ta sona eren haftaya ilişkin ayrıştırılmış Trader Taahhütleri raporu, para yöneticilerinin Comex altın vadeli işlemlerindeki spekülatif brüt long pozisyonlarını 15.524 kontrat artırarak 120.609’a çıkardığını gösterdi. Aynı zamanda, short pozisyonlar 14.609 kontrat azalarak 81.367’ye düştü. Altın piyasası şu anda 39.242 kontrat net long pozisyona sahip. Anket döneminde, Aralık vadeli altın kontratları 1.966,50 dolar ile en yüksek seviyeye ulaştı. Yükseliş ivmesi altın fiyatını 1.980 dolara kadar yükseltti. Ancak bu, uzun vadeli direnç seviyesini kırmaya yetmedi.

Carsten Fritsch: Altın fiyatı şimdilik sınırlı kalacak!

Société Générale’deki emtia analistleri, değerli metaller sektörünün geçen hafta en aktif sektör olduğunu söylüyor. Ayrıca, 8,2 milyar dolarlık yükseliş girişi gördüğünü belirtiyor. Aynı zamanda altının 5,2 milyar dolarlık girişle sektöre liderlik ettiğinin altını çiziyor. Commerzbank’ta değerli metaller analisti olan Carsten Fritsch, bir araştırma notunda altın piyasasındaki yükseliş pozisyonunun bir önceki haftaya göre dört kat arttığını kaydediyor.

Bununla birlikte analist, ABD ekonomik verilerinin Fed’in para politikasını sıkılaştırmayı durdurması için yeterince kararlı bir şekilde zayıflamamış olması nedeniyle, yatırımcıların yakın vadede altında sürekli bir ralli görmeyi beklememeleri gerektiğini de sözlerine ekliyor. Fritsch notunda, şu hususların altını çiziyor:

Bunu bir trend dönüşünün başlangıcı olarak ilan etmek için henüz çok erken. Bu durum, altın fiyatının Cuma günü ABD işgücü piyasası verilerine verdiği tepkiden de anlaşılıyordu. Spot altın fiyatı kısa bir süreliğine 1.950 dolara tırmandı. Çünkü rapor işgücü piyasasındaki durumun daha da gevşediğine işaret ediyordu. Ancak kısa bir süre sonra Fed faiz oranı beklentilerinin yeniden değerlendirilmemesi nedeniyle bu yükseliş tekrar tersine döndü. Fed’in iki hafta sonraki toplantısına kadar bu durumun değişmesi pek olası değil. Bu da spot altının şimdilik 1.950 dolarda sınırlı kalacağı anlamına geliyor.

Altın fiyatı

Fred Hickey: Altında potansiyel var

İnatçı enflasyon, Fed üzerinde sıkılaştırma duruşunu sürdürmesi için baskı oluşturuyor. Bu nedenle altın piyasası ayaklarını yere basmakta zorlanıyor. Bununla birlikte, bazı analistler düşüş pozisyonunun yüksek kalması nedeniyle altın fiyatı için hala potansiyel görüyor. The High-Tech Strategist yatırım bülteninin yaratıcısı Fred Hickey bir sosyal medya paylaşımında şu yorumu yapıyor:

Shortlar hala çok yüksek (81,4K) ve net long vadeli kontratlar 39 bin ile çok düşük. Ağır yukarı yönlü alım baskısı devam ediyor.

Altının yükselişten önce 1.900 dolara kayması mümkün

Walsh Trading ticari riskten korunma eş direktörü Sean Lusk’a göre, altın için uzun vadeli görünüm güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak, mevsimsel faktörler ile hisse senetleri ve ABD dolarındaki güçlenme, değerli metalin daha da yükselmeden önce 1.900 doları tekrar test edebileceği anlamına geliyor. Bu bağlamda Lusk, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Daha yüksek hisse senetleri ve daha yüksek dolar, basitçe daha düşük altın fiyatı anlamına gelecektir. Benim görüşüme göre altındaki bu son geri dönüş, hisse senedi piyasasının biraz topuklarının üzerinde olmasından kaynaklanıyordu. Bu nedenle, bu ortamda devam edersek, burada metallerde daha fazla geri çekilme olasılığınız var. Uzun vadede yükselişe geçtim. Ancak bu 1.900 doları aşağı yönde tekrar test edemeyeceğimiz anlamına gelmiyor.

Sean Lusk: Altın fiyatı konusunda jüri hala kararsız!

Teknik açıdan bakıldığında Lusk, altının geçen hafta bazı destek seviyelerinden geri döndüğünü söylüyor. Ancak bu hafta devam eden bir ralli olup olmayacağı konusunda jürinin hala kararsız olduğunu belirtiyor. Buradan hareketle şu seviyelere dikkat çekiyor:

Bunun potansiyel bir ralliye nasıl işaret ettiğinden ve 2.000 doların üzerine nasıl çıkılacağından emin değilim. Bence piyasa bize şunu söylüyor, 1.980 dolara kadar çıktı, oraya yakın herhangi bir yer yine bazı psikolojik dirençlerle karşılaşacak. Ancak teknik olarak bunun gerçekten bir önemi yok. Altında yıllık %10 artış 2.000 doların hemen üzerinde, 2.008 dolarda. Yani bence bunu başarabiliriz. Ve eğer devam edersek, 2.050, 2.100 dolar için bir koşu yapabiliriz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-2