Gram Altında Değer Kaybı, Zayıf Ons Altın Fiyatlarıyla Hızlandı

Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ve enflasyon problemlerine ilişkin endişelerin gölgesinde, küresel piyasalarda karışık bir seyir öne çıkarken, ons altın fiyatları geriliyor. Saat 12.34 itibarıyla altının ons fiyatı yüzde 0,42 oranında düşüşle 1957 dolarda işlem görüyor.

Teknik açıdan değerlendirildiğinde, altının ons fiyatında 1940 ve 1930 dolar seviyeleri destek, 1.970 dolar ise direnç konumunda bulunuyor.

Dünya ekonomilerinin uzun süre enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalması, yumuşak bir iniş ihtimaliyle varlık fiyatları üzerindeki baskının azalabileceği düşünülüyor. Ancak henüz makroekonomik verilerin net bir mesaj vermemesi, fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Gram altın fiyatları da ons altın fiyatındaki baskıya bağlı olarak etkileniyor. Gram altının fiyatı, şu dakikalarda yüzde 0,18 oranında düşüşle 1696 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2 bin 790 lira, Cumhuriyet altını ise 11 bin 250 liradan satılıyor.

Dünkü altının ons fiyatındaki artış ve dolar kurundaki yükselişe paralel olarak, altının gram fiyatı da değer kazanmış ve günü önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 1702 liradan tamamlamıştı. Ancak bugün itibarıyla altın fiyatlarındaki düşüşle birlikte bu kazanç geri verilmiş gibi görünüyor.

Genellikle ekonomik kriz dönemlerinde güvenli liman olarak adlandırılan ve bu dönemlerde değer kazanımını hızlandıran altın, Ağustos ayının ilk gününe değer kaybıyla başladı. Özellike yurt içinde gram altın fiyatları, yatay dolar/TL ve kürsel ons altın fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle yüzde 0,60’a varan gerileme gösterdi. Saat 15:05 itibarıyla gram altın yüzde 0,45’lik bir değer kaybıyla 1.695 TL seviyesinde bulunuyor.

Merkez Banklarının Altın Talebi Yavaşladı

Geçtiğimiz sene yüksek enflasyonist ortamda özellikle merkez bankaları, altın talebini artırmış, yatırımcıların güvenli limana akınına onlarda dahil olmuştu. COVID-19 döneminin ardından zirve seviyelerden gerileyen ve ABD’de yaşanan bankacılık iflasları sonucu tekrardan yükseliş trendine geri dönen ons altın, güncel olarak en çok küresel enflasyon ve faiz oranlarından etkileniyor.

Bununla birlikte geçtiğimiz sene merkez bankalarının yüksek altın talebinden, bu sene pekte eser kalmamış gözüküyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından açıklanan verilere göre, yatırımcıların altına yönelik talepleri diri kalmaya devam ederken, Türkiye dahil çoğu ülkenin merkez bankası altın yatırımı için muslukları kıstı.

Burada özellikle TCMB’nin son dönemde altın rezervlerinde görülen azalma, Dünya Altın Konseyi verilerini doğruluyor.

TCMB Brüt Altın Rezervi

Verilerden görüldüğü üzere TCMB’nin brüt altın rezervleri 24 Mart 2023 tarihinde zirve noktası olan 53,3 milyar dolar seviyesine çıkarken, takip eden tarihlerde ise bir azalma söz konusu. O tarihlerde altının ons cinsinden değerinin 1970 dolarlar arasında olduğunu varsayarsak, TCMB altın rezervlerinde değer kaybından kaynaklanmayan bir azalış olduğunu görebiliriz.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2