Fransa nasıl Avrupa’nın kripto merkezi haline geliyor?

Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ‘kripto varlıkları piyasaları düzenlemesi’ (MICA) 2024 yılı sonuna doğru yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, Avrupa kripto endüstrisine uyumlu bir yön duygusu kazandırdı. Yakın zamanda kripto piyasalarının Avrupa’da ivmelenmesi ve Fransa’nın Avrupa’daki kripto hareketine öncülük etmesi bekleniyor. Neredeyse 3 trilyon dolara yaklaşan gayri safi yurtiçi hasılası ile AB’nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa ise birliğin kripto merkezi haline gelmek için önemli adımlar kaydetti. Bunun meyvelerini de Circle, Binance ve Crypto.com gibi kripto dünyasının önemli şirketlerinin Avrupa’daki merkezleri olarak Paris’i seçmesi ile almaya başladı. Hatta ülke Altıncı Ethereum Topluluk Konferansı (ETHCC), NFT Paris, Paris Blokzincir haftası gibi etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Peki nasıl oldu da Fransa Avrupa’nın kripto merkezi haline geliyor?

Aslında MICA kabul edilmeden önce de Fransa uzun süredir Web3’ün verimli işlemesi için çabalamakta. Fransız hükümeti, kripto para endüstrisini ve blokzincir teknolojisini destekliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da kriptoyu iş dünyasını ülkeye çekmenin bir yolu olarak görüyor. Diğer ülkeler dijital varlıklarla ilgili kuralları sıkılaştırırken hatta bazıları kriptoyu yasaklarken, Başkan Macron sektörü benimsedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Fotoğraf: Elysee

Fransa’da hükümetin kriptoya desteği…

Macron, 2021 yılında Fransa’nın 30 milyar euroluk 2030 yatırım planını açıklamıştı. Teknoloji yatımlarını amaçlayan bu plan çerçevesinde Fransa Web3’e de önemli bir kaynak sağlayacak. Web1 teknolojisi ile internet ağı üzerinden sadece içeriklere ulaşılabiliyordu. 2000’lerden itibaren yaygınlaşan Web2 ile internetteki içerikleri paylaşma veya bu içeriklere yorum ve beğeni bırakma özelliği geldi. Web3 ile de internet üzerindeki içeriklerin blokzincir üzerine kayıt teknolojisi ile mülkiyet hakları elde edilebiliyor. Macron Fransız basınına verdiği demeçte Web3’ün kaçırılmaması gereken bir potansiyele sahip olmasının yanında, bir gereklilik olduğunu da söylemişti. 

Fransa’nın kriptoya destekleri Web3 yatırımları ile sınırlı değil. Macron’un kabul ettiği en faydalı politikalar arasında kripto karları üzerindeki vergi indirimleri ve basitleştirilmiş bürokrasi yer alıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruna Le Maire de yapacakları düzenlemeler ile ülkedeki kripto ortamını sağlamlaştırma niyetinde olduklarını açıklamıştı. Maire “Kripto varlık piyasasının yapılandırılması ve organize edilmesi açısından Avrupa Birliği’ni dünyanın önde gelen ekonomik bölgesi yapmak istiyoruz. Ve Fransa’nın içindeki kripto varlık ekosisteminin Avrupa’daki merkezi olmasını istiyoruz” demişti. 

Ülkedeki canlı Web3 topluluğu…

Macron’un Web3 teknolojisine yatırım hedefinin başlıca nedenlerinden biri ülkede çok canlı ve giderek zenginleşen yetenekli bir Web3 topluluğunun bulunması. Paris Blokzincir haftasından NFT Paris’e ve yakın zamanda tamamlanan EthCC’ye kadar Fransa, sektör için yön belirleyen kripto endüstrisinin lideri birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu kaçınılmaz olarak yerel Web3 toplulukları içindeki fikirleri ve ilişkileri  geliştirirken etkinlikleri de teşvik ediyor. 

Paris birçok kripto etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Fransa aynı zamanda kripto sektörü çalışanlarını da kendine çekiyor. Ülke, en çok blokzincir geliştiricisi sayısı açısından dünyada altıncı sırada yer aldı. Fransa, yalnızca mevcut en iyi mühendisleri içeren yetenekleri havuzundan değil, aynı zamanda kripto dostu hukukçularından da faydalanıyor.

Uygun finansman ortamı…

Fransa’nın Web3’teki artan hakimiyetinin bir diğer önemli bileşeni, elverişli finansman ortamı. Fransa’daki kripto sektörü, Fransa’nın daha geniş teknoloji sahnesinden yararlanıyor. Mart 2023 itibarıyla ülkede 32 unicorn (en az 1 milyar dolar değerinde özel şirket) vardı.

ABD risk sermayelerinin kriptodan geri çekildiği bir zamanda, Fransa yatırım duygusunun yeniden alevlendiği görülüyor. Fransa’da risk sermayesi fonlamasının hızı 2023’ün ilk çeyreğinde yavaşlamasına karşın, ancak genel tabloda büyük anlaşmalara imza atıldığı görülüyor. 

Özellikle kripto sektörüne bakacak olursak 2017’den bu yana blokzincir projeleri için en az 1,3 milyar Euro toplandı. Bu para risk sermayesi miktarının çok az yavaşlama gösterdiğinin bir belirtisi. Geçen yıl, Cathay Innovation ve kripto cüzdan girişimi Ledger,  100 milyon Euro’luk hedef büyüklüğü ile ülkede ilk kez Web3’e adanmış bir fon başlatmak için ortaklık kurdu . Daha yakın bir zamanda, Fransa Kültür Bakanlığı sanal ortamlarda ‘Fransız kültürel egemenliğini’ desteklemek için 150 milyon Euro taahhüt etti. Tüm bu yatırımlar, Fransa’nın sermaye piyasalarının sağlamlığının bir göstergesi olarak göze çarpıyor.

Kaynaklar: Coindesk, Coinjournal, Zycrypto

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2