Fitch, Türkiye Kredi Notunu Olumlu Yönde Revize Etti

Dünya’nın en itibarlı bağımsız kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, ülkemizin kredi notunu güncelledi. Seçim sürecinin ardından gerçekleşen gelişmeleri göz önünde bulunduran kurum, Türkiye için kredi notunu B olarak teyit ederken görünümü “negatif” yerine “durağan” olarak tespit etti.

Fitch, rapordua kredi notu değişmemesine rağmen görünümü neden olumlu yönde revize ettiğinde dair şu yorumu yaptı:

“Türkiye, kısa vadeli makroekonomik istikrar riskleri ve ödemeler dengesi sorunlarının hafiflemesine yol açan daha geleneksel ve tutarlı bir politika izliyor.”

TCMB Faiz Oranı Nereye Kadar Yükselecek?

Türkiye ekonomisi için olumsuz tavsiyesini durağana güncelleyen kurum, TCMB faiz politikasına dair öngörülerini paylaştı. Fitch, Merkez Bankası’nın faizleri yıl sonuna kadar %35 seviyesine çıkacağını tahmin ediyor. Uzmanlar, 2024’de ek bir sıkılaşma beklemedikleri için geleceğe dair belirsizlik endişesine sahip.

Enflasyon Tahmini OVP ile Benzer!

Fitch, ülkemiz için TCMB ve Orta Vadeli Plan’da açıklanan enflasyon tahminlerinin ardından kendi görüşünü de belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu, ülkemizde yıl sonu enflasyonun %65 olmasını bekliyor.

Orta Vadeli Plan OVP sunumunda ekonomi yönetimi yıl sonu TÜFE için aynı şekilde %65 beklentisine sahipti.

2021’in sonunda Türkiye için görünümü “negatif” olarak açıklayan Fitch, 2022 Temmuz döneminde kredi notunu B+ seviyesinden B puanına düşürdü.

source site-1