Fed Piyasaların İpuçları İçin Beklediği Beige Book’u Yayınladı!

Federal Reserve’in (Fed) duruşu kripto para piyasası dahil tüm piyasalarda yakından takip edilir. Bu yüzden ABD merkez bankasının atacağı adımları tahmin etmek oldukça önemlidir. Bunun için Fed’in duruşuna ilişkin ipuçları sağlayan belgeler, konuşmalar ve raporlar önem arz eder. Bu doğrultuda Fed, bazı ipuçları sunun Beige Book’u yayınladı.

Fed Beige Book: Büyüm ve istihdam yavaşladı

ABD Merkez Bankası (Fed), bölgesel iş çevreleriyle yaptığı Beige Book anketinde, ABD ekonomisi ve istihdam piyasasındaki büyümenin Temmuz ve Ağustos aylarında yavaşladığını söylüyor. Ayrıca, birçok işletmenin ücret artışlarının yakın vadede genel olarak azalmasını beklediğini belirtiyor. Fed, politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) her toplantısından iki hafta önce yayınlanan raporda Çarşamba günü “Çoğu bölgeden gelen temaslar ekonomik büyümenin ılımlı olduğunu belirtti” diyor.

Fed, Beige Book’ta enflasyon ve ücret artışının yılın ilerleyen dönemlerinde yavaşlayabileceğine dair işaretler gördüğünü kaydediyor. Fed’in Beige Book’u merkez bankasının 12 bölgesindeki ekonominin durumunu detaylandırıyor. Rapor, ekonomik verilere yansıdığını gördüğümüz bir miktar yavaşlamaya işaret ediyor. Beige Book bugün, Ağustos ayında bazı bölgelerdeki işletmelerin maliyetlerini tüketicilere yansıtmakta zorlandığının altının çiziyor. Bu doğrultuda, mal üretme maliyetlerinin işletmelerin bunları sattığı fiyatlardan daha hızlı arttığını ortaya koyuyor.

Fed Beige Book: Fiyat artışları genel olarak yavaşladı

Anekdot olarak New York’ta kar marjlarını düşüren firmalar, tüketicilerin fiyat konusunda daha bilinçli hale geldiğini ve bir satın alma yapıp yapmamaya karar verirken fiyatın genellikle en önemli faktör olduğunu söylüyor. Artık çoğu bölge fiyat artışının genel olarak yavaşladığını belirtiyor. Özellikle imalat ve tüketim malları sektörlerinde yavaşladığını bildiriyor.

Ücretlerin canlı kalıyor, ancak eğilim tersine dönmek üzere”

İş piyasasına gelince, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere istihdam artışı ABD genelinde çoğunlukla durgun seyretti. Şirketler hala uygun beceri setlerine sahip işçi bulmakta zorlanıyor. Bu durum ücretlerin canlı kalmasına yardımcı oluyor. Bu da enflasyonun düşüşü için bir engel olarak ortaya çıkıyor. Fed, bu duruma faiz kararlarında oldukça önem veriyor. Ancak şirketler bu eğilimin sonbaharda tersine dönmesini bekliyor.

Ayrıca şirketler, ücret artışında geniş çaplı bir yavaşlama beklediklerini söylüyorlar. Şimdi yetkililer, hem istihdam hem de enflasyon cephesinde gördüğümüz bu daha soğuk verileri izlemeye devam ederken, faiz oranlarını %5.25 ila %5.5 aralığında sabit tutmaları beklenen politika toplantıları için iki hafta içinde bu bilgileri kullanacaklar. Bu arada Fed Beige Book’un, gelen en son verilerle de uyumlu olduğunu belirtmek gerekiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1