Faiz Kararı Borsa İstanbul’da Yeni Bir Ralli Başlattı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklenenden yüksek, 750 baz puanlık faiz artırım kararının finansal piyasalardaki etkileri devam ediyor. TCMB’nin sıkılaştırıcı ve ortodoks ekonomi politikalarına dönüşü, Borsa İstanbul’da yeni bir rallinin başlamasına yol açtı. Bu hamlenin özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’ye daha olumlu bir bakış açısı getirebileceği düşüncesi, piyasalardaki olumlu havanın ana kaynağı olarak gösteriliyor. Aynı zamanda Kur Korumalı Mevduat (KKM) tasfiye sürecinden kaynaklanan tutarın bir kısmının Borsa İstanbul’a akacağı beklentisi, son günlerdeki yükselişin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Haftanın başında Borsa İstanbul 100 endeksi, yüzde 1,56 artışla 7837 puan seviyesinden açıldı. Daha sonra yükselişini sürdürerek gün içinde 7.966,07 puana kadar çıkarak rekor tazeledi. Saat 15:20 itibarıyla endeksin en çok değer kazanan hisse senetleri, sırasıyla yüzde 10 ile ALFAS, yüzde 9,97 ile ASTOR, yüzde 9,71 ile YYLG ve yüzde 9,31 ile ISCTR oldu. Sadece 4 hisse senedinin değeri düşerken, TTRAK yüzde 1,16, TTKOM ise yüzde 0,74 oranında değer kaybetti.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 2,56, holding endeksi ise yüzde 1,71 artış kaydetti. Bankacılık endeksindeki pozitif etkinin en büyük nedeni, İş Bankası’nın iştiraklerini yeniden yapılandırma planlarıyla yüzde 9’un üzerinde bir artış göstermesi oldu.

Dolar/TL kuru ise haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,11’lik bir artışla 26,5575 seviyesinde işlem görüyor. TCMB’nin politika faizini beklentilerin üzerinde, 750 baz puan artırması sonrasında düşen dolar/TL, 25,27 seviyesine kadar gerileyerek 26 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye inmişti. Bu düşüşte TCMB’nin döviz satışlarının etkili olduğunu düşünen bazı uzmanlar bulunsa da, analitik bilançolardan elde edilen bilgilere göre böyle bir etki gözlenmedi.

source site-1