Faiz Artırımlarının Sonuna Mı Gelindi ? Fed Yetkilisi Açıkladı

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’nin görüşlerine göre, Amerika Merkez Bankası’nda (Fed) sıkılaşma döngüsüne yönelik tartışmaların odak noktası artık daha fazla faiz artırımı ihtiyacı değil. Goolsbee, merkez bankasının oranları tekrar yükseltip yükseltmemesi gerektiği konusundaki görüşünü açıklamaktan kaçınmış olsa da, sıkılaştırma sürecinin büyük olasılıkla sona erdiği düşüncesini dile getirdi.

Goolsbee’ye göre, Fed’in faiz artırımına ilişkin değerlendirmeleri önümüzdeki dönemde, özellikle fiyatlar ve enflasyonla ilgili önemli verilerin açıklanacağı bir dönemde yapılmamalı. Goolsbee, “Toplantıdan önce spekülasyon yapmaktan hoşlanmıyorum, özellikle de fiyatlar ve enflasyonla ilgili önemli veriler gelirken” şeklinde konuştu.

Sözlerinin devamında ise Chicago Fed Başkanı “Eğer son birkaç aydır gördüğümüz koşullar devam ederse, tartışmalarımızın odak noktası, faizlerin ne kadar yükseltilmesi gerektiği değil, oranların bu seviyelerde daha ne kadar süre tutulması gerektiği olacak gibi görünüyor” diyerek işlerin bir süre daha yolunda gitmesi halinde yeni artırımlarının gelmeyeceğinin sinyaline verdi.

Piyasa, Faizler Konusunda Goolsbee İle Hemfikir!

CMEGroup tarafından piyasadaki yatırımcı hareketlerinden derlenen ve Fed’in faiz artırımına ilişkin olarak beklentileri ortaya koyan FedWatch verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, yatırımcılar Goolsbee ile aynı fikirde. 23 gün sonra 20 Eylül’de gerçekleşek olan FOMC toplantısında yatırımcılar yüzde 80,5 ihtimalle faizlerin mevcut seviye olan yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakılacağını öngörüyor. Kalan yüzde 19,5’lik bir kesim ise oranların 25 baz puan daha artırılarak yüzde 5,50-5,75 seviyesinde kadar yükseltilmesini bekliyor.

source site-3