Facebook’a Kripto Para Uyarısı: Bu Ülkede Yasaklanabilir!

Tayland’ın dijital bakanı, kripto para dolandırıcılığı konusunda adım atmazsa ülkede Facebook’u yasaklayacağını ilan etti. Söz konusu karar, sosyal medya platformunda yaygınlaşan sahte kripto para reklamlarına yönelik.

Tayland, Facebook’u sahte kripto para reklamları konusunda uyarıyor

Tayland hükümeti, Facebook’un platformunda yer alan yatırım ve kripto para dolandırıcılığı reklamlarıyla mücadele etmezse, mahkemeden platformun kapatılması talep edecek. 21 Ağustos’ta Tayland’ın Dijital Ekonomi ve Toplum Bakanlığı, 200.000’den fazla kişinin sahte işletmelere yatırım yapmalarına neden olan ve kripto para dolandırıcılıklarını öne çıkaran Facebook reklamlarının mağduru olduğunu açıkladı.

Bakanlık, dolandırıcıların popüler taktiklerinin kripto para yatırımı ve ticaret dolandırıcılığına odaklandığını belirtti. Ayrıntılara göre, bazı reklamlarda ünlülerin ve finansal uzmanların resimleri kullanılıyor. Sahte reklamlar günlük %30 gibi yüksek getiriler vaat ediyor.

MDES Bakanı Chaiwut Thanakamanusorn, bakanlığın Facebook’a bu konuda mektup gönderdiğini belirtti. Ancak reklamverenleri tespit edemediklerini ifade etti. Bakanlık, platformun dolandırıcılıkla mücadele etme çabalarının yetersiz olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, sosyal medya devinin daha etkili adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Eğer bu soruna çözüm bulunmazsa, mahkemeden Facebook’un kapatılmasını talep edecek. Daha yayhın hale gelmesiyle dolandırcılar özellikle kripto para sektörünü hedef alıyor.

Bakanlık şu anda sayısının 5.300’ün üzerinde olduğunu söylediği dolandırıcılık reklamlarına ilişkin kanıt topluyor. Ayın sonunda mahkemeden Facebook’un yedi gün içinde kapatılmasını istemeye hazır hale gelecek.

Sosyal medya dolandırıcılıkları yaygınlaşıyor

Meta’nın Tayland’daki ülke müdürü Prae Dumrongmongcolgul, dolandırıcıların platformun algoritmalarından kaçmak için sürekli olarak geliştiğini söyledi. 2022’de Avustralya mali gözlemcisi Meta’ya, fenomenlerin de dahil olduğu kripto para dolandırıcılıklarını Facebook’ta yayınladığı için dava açtı. 2021’de Kaliforniya’da açılan dava, şirketi yanıltıcı reklamlar yayınlayarak ve kullanıcılarını hedef alarak dolandırıcılarla çalışmakla suçladı.

Üstelik Meta’nın da sahibi olduğu WhatsApp da dolandırıcıların yuvası. İngiltere medyasına göre dolandırıcılar, kullanıcıları ikna etmek için giderek daha fazla sohbet uygulamasına yöneliyor. Kriptokoin.com olarak aktardığımız üzere, Nisan ayında bu yöntemle binlerce Türk yatırımcı mağdur olmuştu.

İngiltere kripto para dolandırıcılarını raporladı

Mayıs ayında açıklanan İngiltere Finans verilerine göre, 2022 yılında mali dolandırıcılık nedeniyle şaşırtıcı bir şekilde 1,2 milyar İngiliz Sterlini kaybedildi. Dolandırıcıların kurnaz numaralar kullanması nedeniyle dolandırıcılıklar daha inandırıcı hale geliyor. Citizens Advice’a göre yalnızca 2023’ün ilk çeyreğinde yaklaşık 40 milyon yetişkin dolandırıcıların hedefi oldu.

Son olarak, Tayland Polisi dolandırıcılara karşı hem ceza hem de hukuk mahkemelerinde benzer davalar açacak. DES Bakanı Chaiwut Thanakamanusorn, Tayland’daki çevrimiçi dolandırıcılıkların yaklaşık %70’inin Facebook’ta gerçekleştiğini söylüyor:

İnsanları yatırıma çekmek amacıyla sahte içerik oluşturmak amacıyla pek çok büyük şirketin ve ünlü kişinin isimlerinin ve görsellerinin taklit edilmesi son derece kritik bir konu oldu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin. Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-2