Endişeler Büyüyor! Bu Altcoin Hükümet ve Şirketlere Açılıyor!

Son zamanların en çok gündeme gelen altcoin projesi hiç şüphesiz Worldcoin oldu. Proje, güvenlik riskleri nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kaldı. Şimdi de kimlik sistemini hükümetlere ve şirketlere açması tartışma konusu. Gizlilik risk altında mı?

Popüler hale gelen altcoin projesinin nihai amacı ne?

Gündeme damgasını vuran Worldcoin (WLD), yapay zeka (AI) aracı ChatGPT’yi yaratan OpenAI’nin CEO’su Sam Altman’ın ortaklaşa oluşturduğu Blockchain tabanlı bir altcoin projesi. Proje, yüz binlerce istekli katılımcının gözbebeklerini ‘the Orb’ aygıtına taramasını sağladı. Bunun için insanların sıraya girdiği heyecanın ardından bazı gizlilik endişeleri ortaya çıktı.

Worldcoin projesinin arkasındaki şirket Tools For Humanity’nin Avrupa genel müdürü Ricardo Macieira bazı açıklamalar yaptı. Macieira, nihai hedefin bu teknolojiyi üçüncü tarafların kullanması olduğunu söylüyor. Bu bağlamda, hedefin buna olanak tanıyacak bir altyapı oluşturmak olduğunu belirtiyor.

Herkes kendi küresini oluşturacak!

Macieira’ya göre şirketlerin Worldcoin’e ödeme yaparak, dijital kimlik sistemini kullanmaları mümkün olacak. Örneğin, herkese ücretsiz bir fincan kahve vermek isteyen bir kahve dükkanı, dükkanın kişisel verileri toplamasına gerek kalmadan insanların birden fazla fincan talep etmemesini sağlamak için kullanabilir. Macieira, “Buradaki fikir, bu altyapıyı oluştururken diğer üçüncü tarafların da teknolojiyi kullanmasına izin vermemiz,” diyor.

Ayrıca altcoin, Macieira’nın da vurguladığı gibi, iris taramalı küre teknolojisini açık kaynaklı hale getirmeyi planlıyor. Bu da herkesin “kendi küresini oluşturmasına ve hedeflediği topluluğa fayda sağlamak için kullanmasına” olanak tanıyacak. Bununla birlikte, şirketin evrensel temel geliri kendisinin üretmekle ilgilenmediğini de belirtiyor. Buradan hareketle, “Eğer hükümetlerin ya da diğer kuruluşların bunu yapmasına olanak tanıyacak altyapıyı oluşturabilirsek çok mutlu oluruz,” diyor.

Altcoin

Kişilerin mahremiyeti tehlikede altın da mı?

Bu arada, düzenleyiciler, gizlilik kampanyacıları ve kripto para paydaşlarından gelen gizlilik endişeleri artmaya başladı. Ayrıca, altcoin projesinin bireylerin iris verilerini toplamasının yanı sıra güvenlik ve veri koruma risklerine ilişkin soruşturmalara yol açtı. Nitekim, Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere, Bavyera Eyaleti Veri Koruma Denetleme Ofisi, hassas verilerin büyük ölçekte işlenmesiyle ilgili endişeler nedeniyle Kasım 2022 gibi erken bir tarihte Worldcoin’i araştırmaya başladığını ve “çok, çok iddialı güvenlik önlemleri ve çok sayıda açıklama ve şeffaflık gerektirdiği” için sisteminin “güvenli ve istikrarlı” olup olmadığını araştırdığını söyledi.

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Kenya İçişleri Bakanlığı, altcoin projesi hakkında resmi bir açıklama yayınladı. Bu bağlamda, Worldcoin’in ülkedeki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Bu durumun, Kenya’daki ilgili kurumlar halk için bir risk olmadığını tespit edene kadar süreceğini belirtti.

ChatGPT Mucidinin Çıkardığı Worldcoin Nedir?

Dorsey ve Buterin de altcoin hakkında endişelerini dile getirdi

İlginç bir şekilde, Twitter/X kurucu ortağı Jack Dorsey, Altman’ın insanların irislerini taratmak için sıraya girdiğini gösteren gönderisine tepki gösterdi. Dorsey, projeden hoşlanmadığını açıkladı ve endişelerini dile getirdi. Hevesli katılımcı ordusunun büyüklüğüne dikkat çekti. Daha önce Dorsey, projenin lansmanıyla ilgili olarak uğursuz bir yorum yaptı. Bu yorumunda, “Orb’u ziyaret edin yoksa Orb sizi ziyaret eder.” dedi.

Bunun da ötesinde, Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, “kaçınılmaz gizlilik sızıntılarına, insanların internette anonim olarak gezinme becerilerinin daha da aşınmasına, otoriter hükümetler tarafından zorlanmaya ve güvenli olmanın potansiyel imkansızlığına” yol açabileceğini savundu. Bu gelişmelerin ortasında, altcoin fiyatı günlük bazda %6 düşüşle 2,16 dolara geriledi. Ancak yine de aylık bazda yaklaşık %30’luk bir kazanç elde etti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1