En çok BTC onda: Satoshi’nin Bitcoin’leri nerede?

Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun kimliğini gizliyor oluşu, kendisine yönelik merakı iyice perçinliyor; özellikle de toplam varlığına ilişkin merakı… Bitcoin’in icadıyla fitilini ateşlediği kripto para piyasası bugün 1 trilyon dolar değere sahip. Fakat Satoshi’nin elinde toplam ne kadar Bitcoin var, başka coin’lere yatırım yapıyor mu gibi soruları geçtik, kendisinin bugün hayatta olup olmadığı sorusuna bile net cevap veremiyoruz. Peki, ilk Bitcoin’i çıkarak yeni bir çağ başlatan Satoshi’nin ne kadar Bitcoin’i var ve Bitcoin’leri nerede?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in mucidinin kullandığı bir mahlas. Kendisine dair bilinenler çok sınırlı. İsmin bir kişiyi mi yoksa bir grup insanı mı temsil ettiği dahi bilinmiyor. Yukarıda da değinildiği gibi hayatta olup olmadığını bile bilmiyoruz. Yaşıyorsa da milyarlarca dolarlık Bitcoin servetine ya hiç ilgi göstermiyor ya da bu servetten küçük bir parça almayacak kadar büyük bir iradeye sahip.

Nakamoto, Bitcoin whitepaper’ını 2008’de yayımladı, Bitcoin ağını ise 3 Ocak 2009’da açıkladı. İlk Bitcoin bloğunu Satoshi çıkardı ve Bitcoin’i açıkladıktan bir süre sonra daha madenciliğe devam etti. Böylece büyük miktarda BTC elde etti.

Satoshi, Bitcoin’in ilk yıllarında yaptığı madencilikten ciddi miktarda BTC elde etti. Fotoğraf: Freepik

Bitcoin’in açıklanmasından sonraki süreçte Satoshi uzunca bir dönem online platformlarda diğer kripto para meraklılarıyla, Bitcoin üzerine tartışmalar yaptı. Bunlar arasında BitcoinTalk isimli forum ayrı bir önem taşıyor. Satoshi’nin kamusal alanda yaptığı son sohbet ise Aralık 2010 tarihli. Bitcoin’in mucidi, Nisan 2011’de de artık Bitcoin geliştiricileriyle e-mail üzerinden çalışmalar yürütmeyeceğini duyurdu.

10 yıldan uzun süredir Bitcoin çalışmalarına dahil olmadığı biliniyor. Bu zaman zarfında Satoshi olduğunu iddia eden isimler olmadı değil. Ancak şu ana kadar hiçbiri bunu doğrulayabilecek kanıtları ileri süremedi. Satoshi Nakamoto’nun kimliğine dair çalışmalar yürütülürken, bir yandan da ne kadar Bitcoin’i olduğuyla ilgili araştırmalar da sürüyor. Araştırmacılar, Satoshi’nin ne kadar BTC’si olduğu hakkında oldukça sağlam hesaplamalar yaptı. Bahse konu verilere göre, Haziran 2023 itibarıyla Satoshi’nin toplam varlığı yakşalık 30 milyar dolar. Bu da onu Forbes’un Dünyanın En Zengin 100 Kişisi listesine sokmaya yetiyor.

Ne kadar Bitcoin’i var?

Bitcoin’i açıkladığı dönemlerde madencilik yaptığı için Satoshi Nakamoto ciddi miktarda Bitcoin topladı. Tam olarak ne kadar Bitcoin’i olduğunu bilmesek de genel olarak kabul görülen hesaplama Satoshi’nin 1.1 milyon Bitcoin’i olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu hesaplama kripto para geliştiricisi ve uzmanı Sergio Demian Lerner tarafından yapıldı. Lerner, Satoshi’nin çıkardığı blokları hesaplayıp, elindeki muhtemel Bitcoin sayısına ulaşmayı başardı. Satoshi’nin elindeki BTC’ler dönüşümdeki Bitcoin’lerin yaklaşık yüzde 5’ine tekabül ediyor.

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’leriyle ilgili dikkat çeken bir durum daha var. Kripto piyasası gözlemcileri, Satoshi döneminde aktif olan cüzdanlarda herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını anlayabilmek amacıyla Bitcoin blok zincirini izliyor. Satoshi, Bitcoin projesini bıraktığını duyurduğundan bu yana kesin olarak ona atfedilebilecek hiçbir işlem gerçekleşmedi.

O nedenle, mucidin 10 yıldan uzun bir süredir tek bir coin’e bile dokumaması, Satoshi’nin öldüğüne dair bir argüman olarak birçok kişi tarafından ileri sürülüyor. Bazılarıyla, servetiyle gerçekten hiç ilgilenmediğini ve anonimliğini sürdürmek istediği için Bitcoin’lerine dokunmadığını dile getirmekte.

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’den elde ettiği servet, onu dünyanın en zenginleri listesine sokuyor. Fotoğraf: Freepik

Satoshi Nakamoto, ilk Bitcoin halving’inden önce yani blok ödülleri 50 Bitcoin iken madencilik yapmaktaydı (madencilerin kazandıkları ödülün planlı bir şekilde düşürülmesi işlemine halving deniyor). Bir de buna o dönem madenci sayısının çok az olduğu gerçeği eklendiğinde Satoshi’nin ne kadar çok BTC çıkardığı görülebiliyor.

Satoshi elindeki Bitcoin’lerle gerek Bitcoin zenginleri, gerek halka açık şirketler, gerekse de Bitcoin yatırımları yapan girişimler arasında en çok Bitcoin’e sahip kişi konumunda. Bahse konu kişi ve şirketler arasında Tesla, Block.one, Microstrategy ve Winklevoss Kardeşler de yer alıyor.

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin adresi ne?

Satoshi’nin kazandığı bütün blok ödülleri farklı adreslere gönderildi. Bu nedenle Satoshi’nin Bitcoin’lerini tuttuğu 20 binden fazla farklı adres var. En bilineni ise tabii Bitcoin zincirinin ilk bloğu olan genesis block’tan çıkan ödülü aldığı adresi.

Kaynaklar: Forbes, Binance

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2