Ek Faiz Artırımına İhtiyaç Var!

ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinden Michelle Bowman, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını daha da artırmanın gerekebileceğini ifade etti.

Bowman, halen yüksek seviyelerde seyreden enflasyon, güçlü tüketici harcamaları, konut sektöründeki toparlanma ve işgücü piyasasındaki güçlü durum gibi faktörler göz önüne alındığında, Fed’in geçen ay faiz oranlarını çeyrek puan artırmasını desteklediğini belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) faiz oranlarını belirleyen kurula atıfta bulunan Bowman, “Ayrıca, enflasyonu FOMC’nin yüzde 2 hedefine yönlendirebilmek adına ilerleyen dönemlerde ek faiz artırımlarına ihtiyaç duyulacağını öngörüyorum” dedi.

Bowman ayrıca para politikasının “önünden belirlenmiş bir yolu olmadığını ve gelecekteki kararların verilere göre şekilleneceğini” vurgulayarak, “Eğer gelecekteki veriler enflasyonla ilgili ilerlemenin yavaşladığını gösterirse, federal fon oranını gelecekteki bir toplantıda artırmaya hazır olmalıyız” şeklinde konuştu.

Piyasalar Fed İle Savaşmayı Sürdürüyor

Her ne kadar Fed yetkililerinden ek artırım mesajları gelse de, piyasa bu açıklamaları pek umursamıyor. CME’nin FedWatch verilerinden derlediğimiz bilgilere göre 44 gün sonra 20 Eylül’de gerçekleşecek olan FOMC toplantısında piyasaşlar, faizlerin 5,25-5,50 aralığındaki güncel faiz aralığında sabit bırakılarcağını öngörüyor. Yatırımcılar ise verilere göre bu ihtimali yüzde 84,5 ihtimalle fiyatlamış durumda.

Bir diğer yandan piyasa Fed’in aynı toplantıda 25 baz puan faiz artırımı yapma ihtimalini ise yüzde 15,5 olarak görüyor.

Enflasyon Verisi Belirleyici Olacak

Piyasalar Fed’in ne yapacağı konusunda tahminlerde bulunmayı sürdürürken, yatırımcıların gözü kulağı perşembe günü açıklanacak enflasyon verisinde olacak. Geçtiğimiz cuma günü beklentilerin istihdam yarattığı açıklanan ABD’de, işgücü piyasasında bir soğuma gözlemlenirken, faiz oranlarının yeterli olup olmayacağının yanıtı ise, enflasyon verisinin beklentilere paralel gelip gelmediğinde ve alt kırılımlarındaki detaylarda yatıyor.

Beklenti çekirdek enflasyonun yüzde 4,8’den yüzde 4,7’ye gerilemesiyken, bu beklentinin üstünde gelen bir enflasyon, piyasalar tarafında, faiz artırımlarına devam edilebileceği yönünde bir beklentiye yol açabilir.

source site-1