Dolar/TL Yatay Seyrederken, TCMB Rezervlerinde Erime Sürüyor

“Düşük faiz, düşük enflasyon” savunusuyla ortaya atılan “Yeni Türkiye Ekonomi Modeli”, yeni atanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın hamleleri ile sonlandırılmaya çalışılıyor gibi gözüküyor.Bu sonlandırma ve “beyaz sayfa” açma çabalarının en büyük göstergesi ise, 28 Mayıs seçimlerinde Erdoğan hükümetini “istikrar” mesajıyla tekrar seçilmesi ve ekonomik atamaların yapılması ile birlikte başlayan, serbest, dalgalı döviz kuruna tekrar dönüş. Bu çerçeve de dolar/TL 19,70’li seviyelerden 27’li seviyelere kadar yükselmişti.

Bu hızlı yükseliş, enflasyon üzerinde etkisi göz ardı edilerek, piyasalar bir mesaj vermek uğruna yapılırken, son dönemde dolar/TL paritesinde eski dönemleri aratmayan bir sakinlik gözlemleniyor. Özellikle zaman zaman yukarı yönlü keskin hareketler gerçekleştiren paritenin, gün içi aktif Türkiye piyasalarında 26,90 – 26,98 seviyesinde işlem görmesi ve dar bir aralıkta salınım göstermesi, akıllara TCMB’nin tekrar müdahalelere başlayıp başlamadığı sorusunu gündeme getirdi.

TCMB Analitik Bilanço verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, bir süredir TCMB’nin swap dahil ve hariç net rezervlerinde bir gerileme olduğunu belirtmiştik. Özellikle geçtiğimiz haftalarda hızla artan TCMB rezervlerinin bir süredir bu kazanımları geri vererek hızla azalması, dolar/TL paritesindeki yatay seyir ile aynı tarihlere tekabül ediyor.

Dolar/TL paritesi 18 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yatay bir seyir izlerken, TCMB rezervleri de aynı tarihten itibaren bir gün haricinde neredeyse hiç artış göstermedi.

Aksine aynı tarihler arasında TCMB’nin swaplar hariç, kamu ve diğer döviz rezervleri dahil net rezervi 4,6 milyar dolar civarında bir azalma gösterirken, swap hariç ancak kamu ve diğer döviz rezervleri hariç net rezervler ise 5,6 milyar dolar civarında bir azalış gösterdi.

Bu veriler ışığında TCMB’nin döviz kuruna müdahale etmek için piyasalara müdahale ettiği yargısını çıkarmak pek doğru değil. Çünkü rezervlerdeki tek azalışın sebebi, pariteye yapılan müdahaleler olmak zorunda değil. Bununla birlikte rezervlerdeki azalış ile paritedeki yatay seyrin gösterdiği uyum, TCMB’nin satışa tekrar başlayıp başlamadığı konusunda soruları artırıyor.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2