Çin, Beklenen İthalat ve İhracat Rakamlarını Açıkladı!

Dünya’nın en büyük ikinci ekonomisi, yatırımcıların dört gözle beklediği ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Çin devlet kurumlarının sabah 06.00’da duyurduğu verilere göre ülkede ithalat ve ihracat çift haneli düşüş gösterdi. Temmuz ayında yıllık ihracat %14,5 düşerken ithalat ise %12,4 zayıfladı.

Piyasa anketleri, Çin ihracatının %12,5, ithalatın ise yıllık bazda %5 daralmasını bekliyordu. Beklentiden daha kötü gelen veriler, ülkede iç talebin cansız kaldığını ortaya koyuyor.

Resmi verilere göre Çin’in ABD, Avrupa ve Güneydoğu Asya bölgelerine yaptığı ihraç miktarı Temmuz itibariyle %20’den fazla düştü. Rusya’daki gerileme ise %8 ile sınırlı kaldı. Uzmanlar; Dünya genelindeki ekonomik yavaşlama nedeniyle Çin’in olumsuz etkilendiği yorumunu yapıyor. Bu faktörlerin üzerine ülkede iç talebin cansızlığı eklenince söz konusu metrikler çift haneli düşüş gösterdi.

Xi Jinping yönetimindeki hükümet, ekonomiyi yeniden harekete geçirmek için teşvik paketleri üzerinde çalışıyor. Çin Merkez Bankası, Haziran ayında faizleri indirme yoluna gitti.

source site-2