ChatGPT nasıl kripto için yatırım aracı haline geldi?

Yapay zeka (AI) sohbet programları hayatımıza girdiğinden bu yana birçok alanda kullanılıyor. Open AI şirketinin ünlü robotu ChatGPT piyasaya sürüldüğünden beri bu tarz uygulamalarda adeta patlama yaşanıyor. Özellikle şirketler müşteri hizmetleri, insan kaynakları ve finans konusunda sıkça yapay zeka programlarını tercih ediyor. 

Yatırımcılar için portföy yönetimi konusunda yardım almak oldukça önemli bir durum. Eskiden bu hizmetlerin takibini danışmanlık yapan finans şirketlerinden almak binlerce dolara mal olabiliyordu. Ancak AI robotları yatırımcıların da sıkça başvurduğu uygulamalar haline gelmeye başladı. Bu robotlar özellikle piyasaların ve kripto paraların durumunu takip edip bunlarla ilgili raporlar yazabiliyor. 

Londra merkezli bir medya kuruluşu olan NewsBTC, yakın zamanda bir deney gerçekleştirdi. Şirket, ChatGPT’ye hisse senetlerine ve kriptoya yatırım yapması için tavsiyelerde bulunmasını istedi. Toplamda 20 bin dolar yatıran şirket, AI robotunun tavsiyelerine 1 ay boyunca uydu. Bu deneyin sonunda 1946 dolar kar elde edildi. 

ChatGPT, portföy yönetimi için analizler yazabiliyor.

‘ChatGPT sizi zengin etmez!’

Şirketin işletme danışmanı Jonathan Miller baştan uyarıyor. Miller, “ChatGPT, hisse senedi toplayarak sizi zengin etmeyecek” diyor. Miller, ChatGPT’nin yeni yatırım tekniklerini veya farklı yatırım tarzlarını öğrenmek için yararlı olabileceğini söylüyor. İş insanı sözlerine şöyle devam ediyor ve kullanıcıları uyarıyor:

“Sağduyuyu kullanalım. Gerçekten ücretsiz bir aracın sizi zengin edecek tüm işi yapacağını mı düşünüyorsunuz? ChatGPT bir araçtır. Bunu kullanarak beceri kazanın. Ancak doğru finansal kararları vermek hala size kalmış.”

Her tavsiye kazandırmadı

Peki NewsBTC nerelere yatırım yaptı? ChatGPT’nin yatırım tavsiyelerine uyan şirket, paranın yarısını kriptoya diğer yarısını hisse sentlerine yatırdı. Kriptoya ayrılan paranın yüzde 20’sini Bitcoin’e, yüzde 20’sini Ethereum’a, yüzde 10’unu da diğer koinlere koymaya karar verdi. NewsBTC paranın geri kalan kısmını da Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Pfizer ve Tesla gibi şirketlerin hisselerine yatırdı. Kripto yatırımları, hisse senetlerinden yüzde 130 daha fazla gelir sağladı. 

Bu yatırım tavsiyelerinden hepsi sağlıklı sonuç vermedi tabi. Pfizer hisselerinin obezite ve tip 2 diyabet ilacının iptal edildiği haberi üzerine düşmesi ile bu tavsiyeler arasında en kötü performans gösteren yatırım oldu. Ayrıca ChatGPT’nin sosyal medya platformu Threads’in devreye girmesiyle oldukça yükselen Meta hisselerini es geçmesi de şaşırttı. 

Google Bard’dan Bitcoin tahmini

ChatGPT yanında diğer AI robotları da finans dünyası tarafından kullanılabiliyor. Bunlardan biri de teknoloji devi Google’ın ürettiği yapay zeka robotu Google Bard. Geçtiğimiz günlerde bir başka Londra merkezli finans sitesi Finbold da yapay zekaya başvurdu. Şirket, bir sonraki kripto boğa piyasasında Bitcoin’in değerinin ne kadar olabileceğini Google Bard’a sordu. Finbold ayrıca boğa piyasasının beklenen Bitcoin halving etkinliğiyle aynı zamanda gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini de sordu. Bitcoin halving etkinliği, Bitcoin madenciliği sonucu verilen ödülün yarı yarıya azaltıldığı döneme deniyor. Google Bard, bir sonraki boğa piyasasında Bitcoin fiyatının belirsiz olduğunu ancak mevcut fiyattan önemli ölçüde daha yüksek olmasının muhtemel olduğunu belirtti. 

Google’ın yapay zeka uygulaması Google Bard.

Merkezi olmayan finans işlemleri için altyapı sağlayan Maverick Protokolü’ne önemli katkıları olan Bob Baxley, insanların hem hisse senetleri hem de kripto için yatırım yapmak için ChatGPT gibi yapay zeka programlarını kullanmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Ancak Baxley, hala erken aşamalarda olduğumuzu söyledi. Baxley, “Yapay zekanın özellikle potansiyel olarak çok sayıda yolla kriptoyla uyumlu olabileceğine dair kesinlikle işaretler var” dedi. Örneğin Baxley, önümüzdeki yıllarda yatırım stratejilerini uyarlamak için algoritmaları giderek daha fazla kullanan kriptoya özgü bir dizi platform göreceğimizi söyledi. Baxley, “Yine bu teknolojilerin yatırım için büyük bir potansiyel sunarken, insanların dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Kaynaklar: Yahoo, NewsBTC, Finbold

source site-2