Bu Kripto Para Platformu Devasa Fon Aklamış

Önde gelen bir Rus kripto para karıştırıcısı olan Tornado Cash’in iki kurucusu için haber var. Buna göre 1 milyar doların üzerinde yasadışı fon aklamakla suçlanıyorlar. Kısa süre önce açıklanan iddianamede Roman Storm ve Roman Semenov’un yaptırımları ihlal ettikleri belirtiliyor. Ayrıca Tornado Cash aracılığıyla kara para akladıkları iddia ediliyor. Bu platform, yaptırım altındaki Kuzey Koreli bir bilgisayar korsanlığı grubu olan Lazarus Group için yüz milyonlarca doları idare etmekle suçlanıyor.

Suçlamalar ve tutuklamalar

Storm ve Semenov’a yöneltilen suçlamalar arasında kara para aklamak için komplo kurmak var. Ayrıca yaptırım ihlalleri ve ruhsatsız para aktarma işi yürütmeyi de kapsıyor. Adalet Bakanlığı tarafından da teyit edildiği üzere Storm Çarşamba günü Washington eyaletinde yakalandı. Rus vatandaşı olan Semenov ise halen serbest. Bu iddianamede adı geçmeyen üçüncü bir kurucu ortak olan Alexey Pertsev için de detay var. Kripto para karıştırıcısı Tornado Cash‘teki rolü nedeniyle Amsterdam’da ayrı bir davayla karşı karşıya.

Bazı kişiler tarafından kripto para dünyasında meşru gizlilik koruması için sıklıkla kullanılan Tornado Cash, kullanıcıların kripto işlemlerini anonimleştirmelerine olanak tanıyor. Bununla birlikte, Axie Infinity ağına yapılan önemli bir saldırı ve her ikisi de Lazarus Group ile bağlantılı olan bir ABD girişimi Harmony de dahil olmak üzere, yüksek profilli kripto soygunlarıyla da bağlantılı olmuştur. Blockchain analiz şirketi Elliptic de araştırma yapmıştı. Buna göre, Tornado Cash aracılığıyla elde edilen 1,5 milyar dolarlık haksız kazancın izini sürüyor.

ABD hükümetinin tepkisi

Daha önce Amerikalıların Tornado Cash kullanmasını yasaklayan ABD Hazine Bakanlığı, Çarşamba günkü olayların ardından Semenov’a da yaptırım uyguladı. Hazine, suçluların 2019’daki başlangıcından bu yana Tornado Cash aracılığıyla 7 milyar doların üzerinde kripto para akladığını belirtti.

Kripto para karıştırıcısı Tornado Cash gizliliği artıran özellikler sunuyor. Diğer taraftan, suç faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi düzenleyici incelemelere yol açtı. Kripto para piyasası olgunlaşmaya devam ediyor. Ayrıca, gizlilik ve güvenlik arasındaki denge giderek daha önemli hale geliyor. Kurucuların tutuklanması ve suçlanması, kripto ekosistemindeki yasadışı eylemleri caydırıyor. Diğer taraftan meşru kullanımı sürdürmenin devam eden zorluklarının altını çiziyor.

Kripto para ekosistemini suçlamamak

Tornado Cash olayını direk kripto para sektörüne bağlamak yanlış olur. Zira alanda iyi niyetli çok insan var. Diğer taraftan alanı kötü emelleri için de kullananlar oluyor.

Kötü amaçlardan dolayı Bitcoin ve kripto para birimlerinin suçlanmaması gerekiyor. Kriptokoin.com olarak baktığımızda landaki bireylerin kötü filleri alanın kötü olduğu anlamına gelmemekte.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-2