Bu İki Altcoin, ETH’yi Geçecek!

Ethereum (ETH), piyasa değerine göre Bitcoin’in (BTC) ardından dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi olmaya devam ediyor. Ethereum’un Blockchaini dünyasının pek çok kilit alanındaki baskın konumu göz önüne alındığında, başka herhangi bir kripto para biriminin onu geçebileceğini hayal etmek zor olabilir. Ancak son birkaç yıldır, uzun bir rakip listesi tam olarak bunu yapmaya çalıştı. Bunların birçoğu, üstün performans ölçütleri ve hızla büyüyen blok zinciri ekosistemleri nedeniyle “Ethereum katilleri” olarak tanımlandı. ABD merkezli danışmanlık şirketi The Motley Fool’un analistlerinden Dominic Basulto, şu anda özellikle öne çıkan iki tanesinin, Cardano (ADA) ve Solana (SOL) olduğunu söyledi. Analiste göre bu altcoin projelerinin uzun vadede Ethereum’u nasıl geçebileceklerine daha yakından bakalım…

Altcoin ADA’nın arkasındaki Cardano, ETH’yi geçebilir

Yaklaşık 9 milyar dolarlık piyasa değeriyle Cardano, dünyanın en büyük yedinci kripto para birimi konumunda. Bu kulağa etkileyici gelebilir, ancak Ethereum’un piyasa değeri neredeyse 200 milyar dolar, bu nedenle Cardano’nun Ethereum’un mevcut büyüklüğüne ulaşması için değerinin 20 ila 25 kat artması gerekiyor. Ethereum’u gölgede bırakmak için Cardano’nun değerinin muhtemelen 50 katına çıkması gerekecektir. Bu büyük bir hedef, dolayısıyla Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson’ın aynı zamanda Ethereum’un kurucu ortaklarından biri olması önemli. Ethereum’u nasıl alt edeceğini bilen biri varsa o da Hoskinson’dur.

Hoskinson geçmişte Ethereum’un yapısal kusurlarını dile getirmiş ve Cardano’nun daha üstün bir blok zinciri teknolojisine sahip olduğunu savunmuştu. Hatta bu yaz Cardano’nun Ethereum ve Bitcoin’i geçerek dünyanın en iyi kripto para birimi haline geleceğini öne sürdü. Dahası, gelişmekte olan piyasalardaki büyüme Cardano’nun yükselmesini sağlayabilir. Hoskinson’ın yakın zamanda verdiği bir röportajda belirttiği gibi Cardano Afrika, Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu’da blok zinciri ortakları arıyor. Cardano bu bölgelerde en popüler Blockchain ağı haline gelirse, bunun gelecekteki değerlemesi üzerinde büyük bir etkisi olabilir.  Basulto, şu ifadeleri kullanıyor:

Benim bakış açıma göre, her şey merkezi olmayan finans (DeFi) ile başlıyor. Ancak 2021 yılında Cardano, DeFi için gereken akıllı sözleşmeleri desteklemek üzere blok zincirini yükseltti ve o zamandan beri sürekli olarak yeni iyileştirmeler ve yükseltmeler yaptı. Örneğin bu yıl Cardano, ilk sabit coinin piyasaya sürülmesinin yanı sıra merkeziyetsiz borsalarda yeni bir faaliyet patlamasına tanık oldu. Cardano’nun DeFi ekosistemi hızla büyümeye devam ederse, bu durum değerlemede hızlı kazanımlara yol açabilir.

Not Alın: Bu Hafta 2 Yeni Altcoin Çıkış Yapıyor!

Solana için de beklentiler büyük

Boyut olarak Cardano’ya benzeyen Solana’nın piyasa değeri 8 milyar dolar. Dolayısıyla Ethereum’u geçebilmesi için Cardano ile aynı türden büyüme katalizörlerine ihtiyaç duyacaktır. Kısacası, Solana’nın 50 kat değer kazanması için büyük, ezber bozan bir fikre ihtiyacı var. Analiste göre, bu büyük fikir mobil kripto olabilir. 2022 yazında Solana, kripto için optimize edilmiş yeni bir amiral gemisi Android tabanlı mobil cihaz ve dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilerin mobil kripto için geliştirmelerine yardımcı olacak bir yazılım geliştirme kiti de dahil olmak üzere mobil kriptoya yönelik stratejik vizyonunu ilk kez açıkladı.

Kulağa çok abartılı geliyordu ama bu bahar Solana nihayet Saga kripto telefonunu piyasaya sürdü. Konsept basit ama zekiceydi: Telefonunuzda kripto ile ilgili yaptığınız her şey basit ve sezgisel olmalı ve nereye giderseniz gidin yanınızda kripto götürebilmelisiniz. Sorun şu ki, geçen yıl FTX’in çöküşü, eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried ile geniş bağlantıları olan Solana için feci sonuçlar doğurdu. FTX’in çöküşünden bu yana Solana’nın etrafında dönen tüm korku, belirsizlik ve şüphe (FUD) Solana ekosistemine zarar verdi. Örneğin, bazı yüksek profilli NFT koleksiyonları bu yıl diğer Blockchainleri geçmeye karar verdi ve Solana ekosistemindeki genel faaliyet, önceki ayağını yeni yeni kazanmaya başladı. Analiste göre iyi haber ise Solana’nın bu yıl %100’den fazla artış göstermiş olması, yani en kötüsü geride kalmış olabilir.

Bu iki kriptonun ETH’yi geçme şansı nedir?

Cardano ya da Solana’nın Ethereum’u geçebilmesi için pek çok şeyin yolunda gitmesi gerekiyor. Bu kadar çok “Ethereum katili” olduğu ve hiçbirinin Ethereum’u yerinden etmeyi başaramadığı gerçeği size çok şey anlatıyor. Sonuç olarak, özellikle teknoloji sektöründe ilk hamle avantajına sahip bir pazar liderini geçmek çok zordur. Analist, “Cardano ve Solana arasında seçim yapmak zorunda kalsaydım, Solana’yı seçerdim. Bu sadece Ethereum’u geçmeye çalışan bir kripto değil, aslında mobil tabanlı blok zinciri teknolojisine yeni bir yaklaşım öneriyor. Benim için bu heyecan verici bir konsept ve Solana’nın birçok insanın imkansız olduğunu düşündüğü şeyi başarabileceğini düşünmemin büyük bir nedeni,” diyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-2