Bu Hafta Gözler ABD’den Gelecek Enflasyon Verisinde Olacak!

Piyasalar, geçtiğimiz hafta ABD ekonomisine dair karışık sinyaller veren istihdam raporunun ardından bu hafta dünyanın en büyük iki ekonomisinden gelecek enflasyon verilerine odaklanacak.

Cuma günü açıklanan verilere göre, Temmuz ayında ABD ekonomisi beklenenden az istihdam yarattı. Tarım dışı 200 bin istihdam yaratılması beklenen Amerikan ekonomisi, 187 bin istihdam yaratarak işgücü piyasasında soğumaya işaret etti.

Ancak, ücretlerde güçlü artışlar ve işsizlik oranında düşüş kaydedildi. Haziran ayında yüzde 3,6 olarak açıklanan işsizlik oranı, Temmuz ayında 3,5 seviyesine kadar geriledi.

Bu verilerin ardından dolar, küresel piyasalarda değer kaybetti. Raporda hala sıkı bir işgücü piyasasına işaret edildiği ve Federal Rezerv’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceği düşüncesi ise doların kayıplarını sınırladı.

Pepperstone’un Araştırma Müdürü Chris Weston, istihdam raporuyla ilgili olarak, “Raporda, herkesin önyargısına bağlı olarak bir şeyler bulması mümkün, ancak yine de işgücü piyasasında soğuma görüyoruz. Her şeye rağmen bu bir çöküşü ifade etmekten uzak” dedi.

Gözler ABD enflasyonunda olacak

Piyasaların bu hafta gündem maddesi ise ABD’den gelecek enflasyon verisinde bulunuyor. Perşembe günü açıklanacak verilerde ABD’de çekirdek enflasyonun Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 4,7 artması bekleniyor. Özellikle bu veri, Fed’in geleceğe yönelik hameleleri açısından önemli olacak.

Yıl içerisinde hala faiz artımı gündemdeyken, beklentilerin altında kalan bir çekirdek faiz oranı, Fed’in frene basmasına ve faiz artırımlarını sonlandırmasına sebep olabilir. Bununla birlikte piyasadaki aktörler, yüksek gelebilecek bir enflasyon oranınıda yadsımış değil. Yatırımcılar, yüksek gelcek bir enflasyon verisinin, Fed’i olduğundan daha agresif bir hale getirebileceğinin farkında.

Enflasyon verisinin arından gözler ise, doların bu veriye vereceği tepkide olacak.

Weston, “Dolar çiftleri arasında büyük bir geri çekilme olması zor, çünkü ABD temelde hala en iyi büyümeye sahip, hala çok fazla veriye dayalı bir merkez bankası bulunuyor ve bu hafta TÜFE rakamının beklentilerin üzerine çıkma riski taşıdığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu hafta aynı zamanda Çin’in Temmuz ayı enflasyon verileri de açıklanacak. Yatırımcılar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde deflasyon belirtileri olup olmadığına bakacak. MUFG analistleri bir notta, “Tüketici fiyatlarındaki büyümenin Haziran ayında durmasının ardından ülkenin manşet TÜFE’sinin bu Temmuz ayında deflasyon kaydedeceğini düşünüyoruz,” dedi. “Çin’deki yumuşak toparlanma hikayesi kısa vadede muhtemelen bozulmadan devam ederken, Çin hükümetinin yuanı desteklemek için devam eden desteği sürdürmesi gerekebilir.”

source site-2