Bu 9 Tahmine Dikkat! – Kriptokoin.com

Bitcoin (BTC), genel itibariyle tarihinin en çalkantılı yıllardan birini geride bırakıyor. Bu yazıda, 2022’nin geniş özetine, gelişmelerin çevreye etkilerine ve Bitcoin fiyatı için 2023’e yönelik tahminlere ayrıntılarıyla hakim olacaksınız.

Bitcoin yol haritası ve dokuz tahmin

2022’de kripto para piyasasında pek çok ilginç gelişme oldu. Bu yüzden yıl boyunca Bitcoin fiyatının hızla düşmesine neden olan üç ana olayı hızlıca özetleyelim. 2022’de yatırımcıları hazırlıksız yakalayan üç ana olay şunlardır:

  • Bitcoin fiyatı, boğa koşusunun sona erdiğinin sinyalini veriyor. BTC, 8 Kasım 2021’de ATH seviyesi olan 68.997,75 dolara ulaştı. Ancak, 24 Ocak’ta haftalık zaman diliminde 32.995 dolara düşerek piyasa yapısını kökten değiştirdi. Bu hareket bir ayı piyasasının başladığını doğruladı.
  • Terra-Luna-3AC çöküşü. Bitcoin fiyatı düşerken, bunu Mayıs ayında algoritmik stablecoin Terra’nın çöküşü izledi. Bu hamle, BTC’nin piyasa değerinin %30’unu iki haftadan kısa bir süre içinde kaybetmesine neden oldu. Bu ani piyasa çöküşünün bir sonucu olarak, aşırı kaldıraçlı kripto hedge fonu Three Arrows Capital (3AC) zamansız bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Bu da piyasayı kabaca 30.000 dolardan 17.600 dolara düşürdü.
  • FTX fiyaskosu: Kripto piyasasının en taze yarası FTX iflasıdır. Sam Bankman-Fried’in imparatorluğunun çöküşü, rakibi ve Binance’in kurucusu olan rakibi CZ’nin ellerinde gerçekleşti.

Bu üç olayın sonucunda, BTC fiyatı ATH seviyesi 68.997,75 dolardan %77,57 düştü. Bu önemli sonuçlara rağmen, 9 Kasım’da yükseliş eğilimi göstermeye başladı. Öyleyse, öncü kripto tekniklerinin nasıl göründüğüne hızlıca bir göz atalım.

Bitcoin fiyatı, kısa vadeli yükseliş görünümüne işaret ediyor

Bitcoin fiyatı, 9 Kasım’daki üç günlük grafikte yükseliş sapması gösterdi. O zamandan beri bu zaman diliminde yükseliş gösteriyor. Bu kurulumdan fiyatı %19 yükseldi. Daha sonra 18.400 dolarda yerel bir zirve yaptı. İleriye dönük olarak, Bitcoin fiyatının üç görünümü var:

  • Kabaca 19.300 dolarda yerel bir zirve. Ardından bir makro dip oluşturmak için daha düşük bir seviyeye geri dönüş.
  • 25.000 ve 28.000 dolar dirençlerine ulaşmak için 19.000 – 20.000 dolar arasındaki engelin aşılması.
  • Düşüş devam eder ve 11.898 dolar ile 9.453 dolar arasında bir makro dip görürüz.

Bitcoin madencilerinin durumu

Tekniklere çok fazla girmeden önce, esasen Bitcoin ağının bel kemiği olan madencilere hızlıca göz atalım. Kripto kışı nedeniyle madenciler halihazırda iki büyük kapitülasyona maruz kaldılar. İlki Haziran’dan Ağustos’a kadardı. İkincisi Kasım ayı sonunda başladı ve halen devam ediyor. Tarihsel madenci kapitülasyonlarına ve Bitcoin fiyat diplerine bakılırsa, mevcut döngünün dibi köşede olmalı.

Zorluktaki son düşüş, Bitcoin madenciliği endüstrisindeki büyük isimlerden biri olan Argo Blockchain’in düştüğü zamana denk geliyor. Bunun bir sonucu olarak, madencilik zorluğunda büyük bir düşüşle aynı zamana denk gelen 9 Aralık’ta İngiltere ve AND borsalarında ARBK işlemleri askıya alındı.

Madencilik zorluğundaki bu düşüş madencilerin üzerindeki baskıyı biraz azalttı. Ancak aynı zamanda teslimiyet dalgalarının devamına da işaret etti. Dolayısıyla, hızlı bir düşüş trendi, Bitcoin fiyatı için olasılık alanının dışında değil.

Madenci rezervi indikatörü, bu katılımcılar tarafından tutulan BTC sayısına ilişkin bir tahmin sağlıyor. Şu anda yaklaşık 30 milyar dolar değerinde 1,84 milyon BTC civarında seyrediyor. Bu nedenle, madencilerin karşılaştığı sıkıntının devam etmesi, daha fazla satış baskısı oluşturarak Bitcoin fiyatının daha da düşmesine neden olabilir.

On-chain metrikler, Bitcoin için rahatlama işareti veriyor 

Kapitülasyon olasılığını belirleyen ilk ve belki de en önemli on-chain metrik, 365 günlük Piyasa Değerinden Gerçekleşen Değere (MVRV) indikatörüdür. Bu metrik, geçen yıl BTC satın alan yatırımcıların ortalama kar/zararını belirlemek için kullanılır. Geçmiş verilere göre, BTC için dip, MVRV değeri -%40’ın altına düştüğünde gerçekleşti. 

Haziran’daki serbest düşüş ve Kasım’daki ani kaza, 365 günlük MVRV’nin -2020 seviyesine denk gelen -%45’e ulaşmasına neden oldu. Bununla birlikte, on-chain metrik, 2018 ve 2014 seviyelerinden hala çok uzakta. Bu veriler, ileride Bitcoin fiyatı için küçük bir düşüş trendinin muhtemel olabileceğini gösteriyor. 

Balinalar ve birikim modelleri, Bitcoin fiyatının dibi görüp görmediğini belirlemek için önemlidir. Tarihsel veriler, 100 ila 10.000 BTC tutan adreslerin Bitcoin fiyatı üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Bu adreslerin sayısı geçen ay 15.662’den 15.989’a yükseldi. Böylece 327 yeni adres ağa katıldı. Bu yatırımcıların en son aktif olduğu Şubat ayında adres sayısı 274 artarak 15.870’ten 15.596’ya yükseldi. Bu hareketi, Bitcoin fiyatının kabaca 37.400 dolardan 47.050 dolara 10.000 dolarlık bir artış izlemesi takip etti.

Bir başka ilginç veri noktası, bu adreslerin 15.777’den 16.150’ye yükseldiği ve 373 yeni adresin eklendiğini gösteren Eylül ve Kasım 2021 arasındaydı. Bu yükselişin ardından, Bitcoin fiyatı 40.700 dolardan 66.971’e yükseldi. Ardından ATH seviyesine ulaştı. Tarih tekerrür ederse, balinaların bu son birikimi Bitcoin fiyatında hızlı bir ayı piyasası rallisini tetikleyecek. Bu hareket, Şubat ayında olduğu gibi BTC enflasyonlarının 10.000 dolar olduğunu varsayarsak, 28.000 doların yeniden test edilmesi anlamına geliyor.

Balinalar ve stablecoin’ler

BTC birikimi önemli olsa da, Bitcoin fiyatında bir ralli olasılığını belirlemek ve ağırlık eklemek için stablecoin tutan balinaların varlığı daha önemlidir. Bu amaçla, 100.000 ile 10.000.000 dolar arasında stablecoin bulunduran adreslerin sayısına göz tralım. Söz konusu tokenler Tether US (USDT), DAI, USD Coin (USDC) ve Binance USD’yi (BUSD) içeriyor.

Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, 100.000-10.000.000 dolar tutan USDC ve BUSD balina adresleri, Kasım ayının ilk haftasında FTX’in ilk çöküşünden sonra varlıklarını artırmaya başladı. USDT ve DAI için bu adresler Aralık ayının ilk haftasında birikmeye başladı. Açıkçası, bu balinalar yağmurlu bir gün için birikiyor. Sonuç olarak, Bitcoin’in 9.500 dolara olası bir düşüşü, yeni döngü için mükemmel bir başlangıç olacak.

Kripto madenciliği, 2023’te BTC tutmanın yenilikçi bir yolunu sunuyor

Kripto para madenciliği, S9 ASIC madencisi ile 2016’nın ortasından bu yana patlayıcı bir şekilde yükseldi. Kanıt, 2009’dan beri madencilik teçhizatlarının Tera Hash başına Joule iyileştirmesi. Kripto madenciliği ekipmanı, son sekiz yılda %4,237 daha verimli hale geldi.

Bitcoin hash rate, Kasım 2022’de ATH seviyesi olan 272 milyon TH/s’ye ulaştı. Bu, Ekim 2018’deki hash oranına kıyasla %400’lük bir artış.

Bitcoin Fiyatı Tahminleri 2023: Bu 9 Tahmine Dikkat!

Luxor havuzundan Ethan Vera, başka bir madenci kapitülasyon dalgası olursa, Antminer S19XP’nin fiyatının mantıksız bir şekilde yükseleceğini belirtti. Daha eski teçhizatlara sahip daha fazla madenci kârsız hale geldikçe, yükseltme yapmak isteyeceklerdir. Bu da en son S19XP’yi satın almak için bir sermaye akışına neden olacak. Böylece fiyatının artmasına neden olacak. 

Vera, bir madencinin hash rate birimi başına kazandığı dolar gelirini belirlemek için kullanılan bir metrik olan hash fiyatının %20 düşmesi durumunda bunun bir talep yaratacağını ayrıntılarıyla açıklıyor. Blockware Intelligence’a göre, S19XP için BTC başına 20.000 dolar olarak hesaplanan hash fiyatı 0,09 dolardır.  Sahibine pozitif nakit akışı sağlamanın yanı sıra, madencinin piyasa değeri artacak. Bitcoin fiyatının mevcut konumundan daha da düşmesi durumunda onu yenilikçi bir koruma haline getirecektir.

Tüm bu yönleri göz önünde bulundurarak, Bitcoin fiyatına ve 11 yıllık geçmişine bir kez daha göz atalım.

Bitcoin fiyatı, logaritmik regresyon, piyasa dipleri ve 2023 hedef seviyeleri

Son 11 yıllık Bitcoin fiyat geçmişine logaritmik regresyon uygulanırsa, ilginç bir model ortaya çıkıyor. Grafikte görüldüğü gibi BTC, bir birikimle başlayan ve ardından trendin tersine döndüğü yeşil bantlara girerken dip yapıyor. 

Şimdiye kadar, 3. döngü hariç, BTC için tüm döngüler yeşil bantların üzerinde veya çevresinde dibe vurdu. Şu anda, Bitcoin fiyatı regresyon çizgisinin orta bandında yer alıyor. Bu da dibe yakın olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, büyük kriptonun daha aşağı kayması ve regresyonun üçüncü bandını etiketlemesi ihtimali de var.

Bitcoin Fiyatı Tahminleri 2023: Bu 9 Tahmine Dikkat!

Regresyon çizgilerine daha yakından bakıldığında, alt bandın kabaca 11.898 dolarda mevcut olduğu ve bunun da teknik açıdan görülen tahminle örtüştüğü görülüyor. 2023’teki bir sonraki koşu için hedefleri tahmin etmek için, bu döngünün 11.898 dolarda yerel bir dip oluşturduktan sonra tersine döndüğünü varsayalım. Fibonacci Düzeltme aracını tüm zamanların en yüksek seviyesinden yukarıda belirtilen dibe kadar kullanmak birkaç önemli hedefi ortaya çıkarır: 

Bitcoin ayı piyasası düzeltmesinin orta noktası olan 28.092 dolar, aynı zamanda makalenin başında teknik açıdan tahmin edilen seviyelerle de örtüşüyor. Bitcoin fiyatı için 2023’ün ortalarında 28.000 ila 30.000 dolar aralığının oluşması muhtemel. Negatif %27 ve %62 geri çekilme seviyelerinin sonucu olan potansiyel tüm zamanların en yüksek seviyeleri olan 112.090,32 ve 210.252,31 dolar. Bu hedefler için zaman çerçevesi 2023’ün sonları ve 2024’tür.

Yani 5. döngü Bitcoin fiyatı şimdiden etkileyici bir yükseliş eğilimi göstermeye başladı. Kriptokoin.com olarak aktardığımız Goldman Sachs devler, karşıt olmalarına rağmen 100,000 dolarlık fiyat tahminlerini güncel tutuyor

2023 için dokuz Bitcoin tahmini

FXStreet analistlerinden Akash Girimath, yukarıda sağladığı 2022 görünümünden sonra yeni yıl için tahminlerini 9 başlıkla derliyor:

  1. Madencilerin neden olduğu veya geleneksel finans alanının serpintilerinden kaynaklanan son bir kapitülasyon dalgası bekleyin.
  2. Bu aşağı yönlü hareket, Bitcoin fiyatını 9.500 doların altına çekecek. Ancak teknikler ve on-chain metrikler son derece olumlu görünmeye başladığından, küçük sapma uzun vadede önemli olmayacak.
  3. Mevcut seviyeden 9.500 dolara ortalama dolar maliyeti (BTC daha da düşerse), dibi yakalamaya çalışmak yerine ona gitmenin en iyi yoludur.
  4. Enflasyon düşerken faiz artırımlarında daha fazla yavaşlama bekliyoruz. 
  5. ABD Merkez Bankası para basarak ekonomiyi canlandırabilir. Bu gelişme, daha fazla yatırımcıyı borç almaya çekerek hisse senetleri ve kripto piyasalarında başka bir rallinin başlamasını tetikleyebilir. 
  6. Rusya-Ukrayna bir sonuca veya ateşkese varacak. Bir sonraki adım, Bitcoin madenciliği ile ilgili politikaları tersine çevirerek madenciliği politik olarak daha kabul edilebilir hale getirmeyi içerebilir. 
  7. Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkeleri, kripto dostu düzenlemeler uygulayacak ve kripto piyasasının büyümesi için güvenli bir sığınak haline gelecek.
  8. Piyasa hız kazandıkça, daha fazla yatırımcı ve daha fazla sermaye çekerek toplam kripto piyasası kapitalizasyonunu 6 trilyon dolara ve daha yükseğe çıkaracak. 
  9. Kripto alanının Ethereum, ZK-snark teknolojisi ve Web3 bölümü ile büyük gelişmeler yaşanacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-3