Blokzincir teknolojisinden dünya orduları nasıl faydalanıyor?

Kripto paralar ile hayatımıza giren blokzincir teknolojisinin her alanda kullanımı artıyor. Blokzincir teknolojisi bilişim, oyun, finans, denizcilik ve havacılık sektörüne de yayılıyor. Bunun yanında askeri alanda da bu teknoloji son zamanlarda oldukça ilgi görmeye başladı. Pek çok ülke, ordularının daha güçlü, daha verimli çalışmasını sağlamak için blokzincir teknolojisini uygulamaya başladı. Ayrıca bu teknoloji, askeri bilgilerin güvenliği için de önemli. Hatta yakın zamanda savaşların seyrini değiştirecek güce de sahip. 

Türkiye’nin de dahil olduğu NATO, blockzinciri tüm ordularına entegre ediyor. Bunun yanında Rusya ve Çin de orduları için blokzincir üzerine çalışmalar yapıyor. Bu teknoloji haberleşme, lojistik, yapay zeka yazılımları ve gizli askeri bilgilerin güvenliği gibi pek çok alanda kullanabiliyorlar. 

NATO, blokzinciri ordularına entegre ediyor.

Blokzincir hangi alanlarda kullanılıyor?

Blokzincirin askeri alanda kullanım avantajlarının başında veri güvenliği geliyor. Blokzincir, verilerin dijital ortamda şifrelenerek kaydedildiği bir tür kayıt defteri ya da kayıt listesi olarak tanımlanıyor. ABD’li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçağına ait bilgilerin Çin tarafından verilerin bulunduğu bir bilgisayara yapılan saldırı ile ele geçirildiği ve Çin’in bu yol ile J-20 gibi kendi hayalet uçaklarını ürettiği iddiası yıllardır gündemde olan bir konu. Ancak blokzincir teknolojisi ile saklanan bilgilerin bu şekilde ele geçirilmesi ise çok zor. Veriler tek bir bilgisayar yerine şifrelenip blockzincir ağına rastgele dağıtıldığından tek bir bilgiye ulaşmak için bile tüm ağın hacklenmesi gerekiyor. Bugüne kadar en ünlü kripto para birimi Bitcoin’in blockzincirinin de henüz kırılamadığını hatırlatmakta fayda var.

Nükleer başlıklı füzelerin kaynak kodlarının bu zincirlerde saklanması NATO tarafından uzun süredir planlanıyor. Ayrıca birliklerin bulunduğu yerler, araç ve mühimmat envanter sayısı, stratejik üsler, harekat planları ve diğer askeri sırlar gibi verilerin saklanması için de blokzincir kullanılması gündemde. 

Güvenli haberleşme imkanı

Bunun yanında blokzincir ağı güvenli bir şekilde haberleşmeye de olanak sağlıyor. Veriler kriptolu bir şekilde şifrelendiğinden haberleşme ağının kırılması oldukça zor. Bu teknoloji kritik önemdeki data link sistemleri, sualtı kabloları ve uydu haberleşmesi güvenliklerini daha da geliştirecek.

Modern savaşlarda silahların birbirine entegre bir şekilde ortak hareket edebilmesi çok önemli. Özellikle çok çeşitli silah sistemlerinin barındığı modern ve gelişmiş donanmalar denizdeki unsurlarının planlı bir şekilde harekat uygulayabilmeleri için ağ sistemleri kullanıyor. Blokzincir teknolojisi donanmaların kullandığı bu ağları daha da geliştirecek. 

İHA’lar için blokzincir teknolojisi önemli

Bunun yanında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaygın olarak kullanılan insansız hava araçları da bu teknolojiden faydalanacak. İHA’lar topladıkları verileri blokzincir üzerine kaydedip paylaşım yapacak. Diğer İHA veya birliklerle ortak hareket edecek. İHA’lar gibi hava savunma sistemleri de havadaki tehlikelere karşı blokzincir ile bir bütünlük içerisinde koruma sağlayacak. 

Lojistik açıdan avantajları var

Lojistik ve düzenli ikmal, bir ordu için en önemli unsurların başında geliyor. Cephedeki birliklere zamanında yedek parça sağlanması o silahlı kuvvetler için her zaman hayati önem taşıyor. ABD ordusu birliklerine daha kolay ikmal sağlayabilme amacıyla yakın zamanda silah ve araç yedek parçalarını 3 boyutlu yazıcılarla üretmeye başlamayı planlıyor. Bu yedek parçaların yazıcılarla üretilmesini sağlayacak dosyalar ise blokzincir üzerinde saklanacak. İstenildiğinde parçaların bulunduğu dosyalar alınarak anında üretilecek. Bu durum lojistik açıdan avantaj ve para ile zamandan tasarruf sağlayacak.

Kaynaklar: Analytics Insight, NSTXL, STM

source site-1