Bitcoin ve Kripto Paralar Finansal İstikrarı Giderek Bozdu: BIS Raporu!

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Bitcoin (BTC) ve kripto paraların gelişmekte olan ülkelerdeki finansal istikrarı giderek daha da bozduğunu söyledi.

BIS 22 Ağustos tarihinde yayınladığı raporda, kripto paraların vadedilen özelliklerinden bazılarını karşılayamadığı ancak buna rağmen çeşitli faydalara sahip olduğunu dile getirdi.

Meksika ve Kolombiya liderliğindeki bir grup merkez bankası, yaptıkları araştırma sonucunda Bitcoin ve kripto paraların gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal riskleri azaltmada başarısız olduklarını ve daha da artırdıklarını söyledi. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre kripto paraların insanları enflasyondan koruyabileceği ve düşük maliyetli bir ödeme aracı olarak kullanılabileceği yönündeki vaatleri şimdiye kadar beklentileri karşılamadı. Ancak kripto paralar, yurt dışına para gönderme konusunda popüler bir alternatif olarak benimsendi.

Özellikle gelişmekte olan ülkeler tarafından vatandaşların bankacılık hizmetlerine erişimde güçlük çektiği noktalarda faydasını gösteren kripto para birimlerinin sermaye akışında büyük ve ani değişikliklere yol açabileceğine dikkat çekildi.

Yasaklama değil regülasyon

Raporda bunun yanı sıra regülatörlere mevcut risklere rağmen kripto para birimlerine karşı tamamen yasaklayıcı değil regüle edici bir tutumla yaklaşılması gerektiği belirtildi. Bu noktada kripto para birimlerine dair başlatılacak herhangi bir yasaklama eyleminin uygulama aşamasında pek çok sorunla karşılaşacağı da ifade edildi.

BIS kripto para birimlerini yasaklamanın uygulama noktasında çıkaracağı sorunların yanı sıra inovasyon alanında da bazı gelişimi engelleyebileceğini dile getirdi. Raporda, kripto para birimlerinin altında yatan teknolojinin hala farklı alanlarda daha yapıcı yollarla kullanılabileceğinin altı çizildi. Regülasyon konusunda yetkililerin bu teknolojiyi sosyal açıdan faydalı noktalara yönlendirecek kurallar çıkarması gerekeceği vurgulandı.

Bitcoin ETF’leri risk teşkil ediyor

Raporda ele alınan diğer bir konu ise Bitcoin (BTC) özelinde kripto para ETF’leri (borsa yatırım fonu) oldu. BIS, kripto para ETF’lerinin herhangi bir ürün gibi borsada alınıp satılabilmesi nedeniyle yatırım konusunda daha az deneyimli yatırımcıların bu alana girişini kolaylaştıracağını dile getirdi. Ancak BIS için bu durum bir avantajdan çok risk teşkil etti. Raporda, kripto para ETF’lerini maruziyeti artırarak gelişmekte olan ekonomilerdeki piyasa riskini artırabileceğine işaret edildi.

BIS geçtiğimiz temmuz ayında yayınladığı başka bir raporda da kripto para birimlerinin sahip olduğu doğal sorunlar nedeniyle parasal bir araç olarak kullanıma uygun olmadığını belirtmişti.

source site-9