BIS’in Hedefinde Kripto Paralar Var: Finansal İstikrarı Bozuyor!

Kripto paralar küresel çapta artık daha fazla kabul görüyor. Bu durum Uluslararası Ödemeler Bankası’nı (BIS) oldukça rahatsız etmiş gibi görünüyor. BIS, gelişmekte olan ekonomileri kripto paraların benimsenmesiyle ilişkili finansal istikrar riskleri konusunda uyarıyor.

BIS: Kripto paralar finansal riskleri daha da kötüleştirecek!

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapor, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde (GOÜ) kripto varlıkların cazibesine ilişkin endişeleri artırıyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere kripto paralar, ekonomik ödeme çözümleri, finansal sisteme açılan kapılar ve hatta yüksek enflasyon veya döviz kuru oynaklığıyla boğuşan ülkelerde ulusal para birimlerine alternatifler olarak savunuluyor. Ancak BIS, kripto varlıkların bu ekonomilerdeki finansal riskleri hafifletmek yerine daha da kötüleştireceğini öne sürüyor. Bu bağlamda Rapor, şu hususun altını çiziyor:

Gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin kripto varlık piyasalarını izleme ve kripto paralardan kaynaklanan finansal istikrar risklerini değerlendirme becerileri konusunda ciddi endişeler var.

BIS üyesi merkez bankaları çalışmaya katkı yaptı

Rapor, risk ve düzenleme konularını dikkate alarak durumu değerlendiriyor. Bu doğrultuda bu varlıkların tıpkı geleneksel varlıklar gibi incelenmesi gerektiğini öne sürüyor. BIS, bulguları, Amerika kıtasındaki BIS üyesi merkez bankalarının Finansal İstikrar Direktörleri Danışma Grubu (CGDFS) altında başlattığı kapsamlı işbirliği çabalarıyla elde etti. Bu ülkelerine arasında Arjantin, Brezilya, Kanada ve ABD de yer alıyor. Bu ülkelerin merkez bankaları bu çabaya katılırken, BIS’in Amerika Kıtası Ofisi de öncülük etti.

Kripto paralar için çoklu riskler neler?

Ayrıntılara inen BIS raporu, kripto varlıklarla ilişkili birden fazla risk tanımlıyor. Örneğin likidite riski, büyük borsalarda merkezi ticaret, istikrarsız kripto para rezervleri, yatırımcı koşularına yatkınlık ve “ölçeklenebilirlik trilemması” ile bağlantılı operasyonel kısıtlamalar gibi güvenlik açıkları nedeniyle artıyor.

Çalışma ayrıca kripto paraların fiyatlarındaki dalgalanma ve şeffaflık eksikliğinden kaynaklanan piyasa risklerini de ele alıyor. Doğrudan piyasa riski, Bitcoin gibi kripto varlıkların elde tutulmasına bağlanıyor. Zayıf yönetişim, sınırlı yatırımcı koruması ve alandaki bazı aktörler tarafından kullanılan aşırı kaldıraç ile ilgili endişelerle birlikte kredi riskleri de öne çıkıyor. Kayda değer bir nokta da bankaların aracılıktan çıkma riski. Banka mevduatlarından özel olarak ihraç edilen kripto paralara önemli bir geçiş, bankaların kredi kolaylaştırmasını bozabilir.

Kripto paralar

Dengeli yaklaşım önemli!

Rapor özellikle, düzenlemeye yönelik dengeli bir yaklaşımın önemini vurguluyor. Çünkü, doğrudan yasakların veya kısıtlayıcı düzenlemelerin bu faaliyetleri yeraltına itmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Bunun da sektörün sorumlu paydaşlarını etkilemeyi daha zor hale getirmesi olası. Yeni inovasyonların sadece geleneksel sistemlerden farklı oldukları için “riskli” olarak görülmemesi gerekiyor. Bunun yerine rapor, finansal sistemleri iyileştirmek için teknoloji ve inovasyondan yararlanılmayı savunuyor.

BIS, yerel düzenleyicileri belirli kripto varlıkların seçici yasaklarını, sınırlandırılmasını ve düzenlenmesini dikkate almaya teşvik ediyor. “Faaliyet temelli ve varlık temelli düzenleme” arasında ayrım yapan net düzenleyici yetkilerin oluşturulmasını tavsiye ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1