Asya Ülkesinin Yeni Başkanından Kripto Para Yorumları: “Biraz Çılgınca”

Asya ülkesi Singapur’un yeni Başkanı kripto para birimlerini “biraz çılgınca” olarak tanımlayan Tharman Shanmugaratnam oldu.

Tharman Shanmugaratnam 1 Eylül tarihinde toplam oyların %70’inden fazlasını alarak Singapur’un yeni başkanı seçildi. Yeni başkanın geçmişte kripto para birimleri hakkında sarf ettiği yorumlar ise kripto para piyasasının gündemine oturdu.

Son olarak 2023 Dünya Ekonomik Forumu’nda bu konuyu ele aldığı bilinen başkan, kripto para birimlerini “biraz çılgınca” ve tamamen spekülatif olarak nitelendirmişti. Ancak buna rağmen Shanmugaratnam bu sektörün yasaklanmasına dair bir söylemde bulunmamış aksine düzenlenmemiş bir piyasa olması gerekse de çok yüksek düzeyde netlik sağlanması gerektiğinin altını çizmişti.

Başkan ayrıca 2021 yılında bir konuşmada kripto para birimlerinin gelecekte saf spekülasyon veya yasa dışı finansın ötesinde bir rol oynayabileceğine inandığını söylemişti. Ancak Shanmugaratnam’ın kripto para birimlerine olan pozitif tutumu konuya dair ihtiyatlı bakış açısını da etkilememişti. Shanmugaratnam Singapur Para Otoritesi (MAS) Başkanlığı sırasında Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) tutmak isteyen bankaların bu yatırım ürünlerinde en yüksek risk ağırlığına tabi olduğunu söylemişti.

Shanmugaratnam, bankalara tuttukları Bitcoin ve Ethereum’un %125’i kadar teminat bulundurmalarını şart koşmuştu. Başkan kripto paraların “para” olabilmesi için volatiliteden arınması gerektiğini şu sözlerle savunmuştu:

“Fiyat bakımından volatil olan bir araç asla para haline gelemez. Hem akıllılar hem akılsızlar için spekülatif bir varlık olarak kalır.”

Başkanın bu konuya dair geçmiş söylemleri ve eylemleri göz önünde bulundurulduğunda kripto para birimi ekosistemine karşı negatif bir tutuma sahip olmadığı görüldü. Ancak bu konuda ihtiyatlı davranmayı tercih ettiği anlaşılan Shanmugaratnam’ın görevi sırasında kripto para sektörüne dair regülasyon çalışmalarına pozitif anlamda etki edebileceği öne sürüldü.

Kripto para birimlerine aşina devlet yöneticileri son günlerde dünya siyasetinde giderek daha fazla yer almaya başladı. Geçtiğimiz ağustos ayında Bitcoin yanlısı Srettha Thavisin, Tayland’ın yeni başbakanı olarak seçilmişti.

source site-9