Altın Fiyatı İçin Sıradaki 4 Seviye Bunlar!

Fitch Rating, ABD hükümetinin uzun vadeli borçlanma notunu ‘AAA’dan ‘AA+’ya düşürdü. Yatırımcılar, buna tepki göstermeye devam ediyor. Bununla birlikte, piyasada artan riskten kaçınma hissi, altın fiyatı için fazla destek sağlamıyor.

Bu durumda altın fiyatı daha sert bir darbe alabilir

Analistler, ABD doları ve tahvil getirilerinin güvenli liman akımlarından faydalandığını söylüyorlar. Bunun da altın üzerinde sağlam bir sınır oluşturduğunu belirtiyorlar. Bu arada, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, 10 yıllık tahvil getirileri %4’ün üzerine çıktı. Diğer tarafta, ABD dolar endeksi (DXY) son dört haftanın en yüksek seviyesi olan 102 puanın üzerinde işlem görüyor. Bu olumsuzluklarla birlikte altın fiyatı son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Mevcut durumda, kritik bir desteği test ediyor. Ancak bazı analistler, S&P 500 Çarşamba günü %1’den fazla düşerken altının hisse senedi piyasalarından daha iyi performans göstermeye devam ettiğini belirtiyor.

MarketGauge’da ticaret eğitimi ve araştırma direktörü olan Michele Schneider, piyasadaki altın fiyat hareketini, ürkmüş yatırımcıların nakde geçmesiyle bir likidite olayı olarak gördüğünü söylüyor. Schneider, “Piyasa aşırı değerlenmiş seviyelere ulaştığında, not indirimi çok sayıda yatırım yapan trader için sürpriz oldu. Eğer bir likidite krizi yaşanırsa, altın fiyatı bile daha sert bir darbe alabilir,” diyor.

Altının güvenli bir liman olarak devreye girmesi mümkün

Altın yatırımcılarının yakın vadede daha fazla dalgalanma görmesi mümkün. Bununla birlikte, analistler, ABD’nin artan borcu daha büyük bir endişe haline geldikçe yatırımcıların altını önemli bir değer deposu olarak görmelerinin sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyorlar. Fitch açıklamasında, ABD genel hükümet açığının 2022’de %3,7’den 2023’te GSYH’nin %6,3’üne yükseleceğini öngördüğünü belirtti. Açığın 2024 ve 2025 yıllarında sırasıyla GSYH’nin %6,6’sı ve %6,9’u oranında artmasını bekliyor. Michele Schneider, şu değerlendirmeyi yapıyor:

30 trilyon dolara ulaşan bu rakamın bir miktar düşüş olmadan sürdürülebilir olduğunu düşünmek zor. Yüksek faiz oranlarıyla GSYH’ye oranla borç, ekonomi üzerinde büyük bir stres yaratıyor. İşler istikrara kavuştuğunda, altının güvenli bir liman olarak tekrar devreye girmesi mümkün.

Altın fiyatı

Altın fiyatı için potansiyel var!

OANDA’da kıdemli Kuzey Amerika analisti olan Edward Moya, piyasalar Fitch’in not indiriminin etkisini sindirirken altın fiyatı için potansiyel gördüğünü söylüyor. Buradan hareketle Moya, şu yorumu yapıyor:

ABD eğrisinin yeniden dikleşmesi devam ettiği sürece altın piyasası zorlanacak. VIX yükseliyor. Ayrıca, gördüğümüz kadarıyla Wall Street burada tedirgin oluyor. Hisse senetleri artan iyimser görünümler nedeniyle kırılgan kalmaya devam ettikçe altın fiyatı sonunda güvenli bir limana uygun hareket edecektir.

Bu durumda altının yükseliş şansı yok, ancak…

Duyarlılık değiştiğinde altının neler yapabileceğine gelince, 2008 Büyük Finansal Krizi’nin ardından 2011’de derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, ABD’nin kredi notunu AA+’ya düşürerek piyasaları şaşırtmıştı. Bu, altında fiyatını 1.900 doların üzerine çıkardı. Böylece, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına yol açan bir ralliyi tetikledi. Bazı analistler 2011 ile bugün arasında büyük farklar olduğunu belirtiyor. İlk büyük fark, Federal Reserve’in agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltiyor olması. MKS PAMP metal stratejisti Nicky Shiels, piyasaların 2011 ile kıyaslanamayacak kadar farklı olduğunu söylüyor. Altın fiyatına baktığında, ABD doları ve tahvil getirileri artmaya devam ettikçe, değerli metalin yükselmesinin zor olacağını ifade ediyor. Bu bağlamda Shiels, şu hususların altını çiziyor:

Kısa vadede, temel itici güçleri (ABD doları, ABD reel faizleri) yükseliyorsa altının yükseliş şansı yok. Fiyatlar ve katılım da genellikle kaldıraç ve faizin yüksek olduğu boğa piyasalarında (2011’de olduğu gibi) potansiyel olarak altına özgü haberlere daha duyarlıdır. Ancak bugün altın fiyatı, 1.900-2.000 dolar aralığında sıkışmış durumda. Dolayısıyla, fiyatların, zayıf yaz aktivitesi ve genel piyasa rehaveti ile birlikte işaret ettiği bir tür taktiksel kısa vadeli korkaklık içinde. Fitch manşeti yukarı yönde daha değerli olmalı mı? Kesinlikle evet. Hala olması mümkün mü? Evet. Ancak, bu verilere (zayıflama) ve dolayısıyla daha düşük ABD dolarına ve ABD getirilerine bağlı.

Altın fiyatı

Altın fiyatı için önemli teknik seviyeler

Michele Schneider, altın fiyatının teknik durumuna da bakıyor. Yatırımcıların 1.970 dolarlık desteği göz önünde bulundurması gerektiğini söylüyor. Buradan hareketle, şu seviyelere dikkat çekiyor:

1.970 doların altında 1.930 doları görmemiz mümkün. 1.900 doların altında ise 1.850 doları görmemiz olası. Ancak, çok daha aşağısını değil! Ve eğer bugün tutunursa ve getiriler yumuşarsa (olabilir), o zaman 1.990-2.000 üzerinde daha fazla yukarı yönlü hareket muhtemel.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1