Altın Almak İçin Yeni Bir Yükseliş Vakası Var!

Longview Economics’in Baş Piyasa Stratejisti Chris Watling’e göre, merkez bankalarının rekor düzeydeki alımları altın fiyatını desteklemeye yardımcı oldu. Ancak yatırımcıların neden long altın olmaları gerektiğine dair yeni bir durum ortaya çıkıyor.

3 faktörlü makro güdümlü altın modeli

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere uzmanlar, merkez bankası alımlarının altını destekleyici olduğunu söylüyor. Longview Economics’in son Emtia Temelleri Raporu’nda Chris Watling, “Merkez bankası/resmi altın alımlarına ilişkin son analizimizde de belirttiğimiz gibi, alımların seviyesi/büyümesi ile altın fiyatının yönü arasında net bir korelasyon yok” diyor. Buradan hareketle Watling, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Gerçekten de, savaştan bu yana geçen 18 ay dışında, altın fiyatı TIPS, faiz oranı beklentileri ve ABD dolarının performansına odaklanan 3 faktörlü makro güdümlü altın modelimizle yüksek korelasyon gösterdi.

Altın rallisinin devamı için durum oluşuyor

Watling, kilit sorunun bu ilişkinin ‘son bir buçuk yılda neden bozulduğu’ olduğunu söylüyor. Bu bağlamda stratejist şu yorumu yapıyor:

Bazıları bunun merkez bankaları tarafından yapılan önemli alımları yansıttığını savunuyor. Diğerleri ise, belki de RMB’nin zayıflığını yavaşlatmak için Çinliler tarafından UST’lerin yoğun satışı nedeniyle çarpıtılanın (altın fiyatı değil) TIPS getirisinin kendisi olduğunu savunuyor […] Her iki durumda da, altının rallisine devam etmesi için durum oluşuyor.

Sarı metal bir kez daha cazip bir ‘long’ teklif!

Watling ilk olarak altının bir kez daha aşırı satıma girdiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, 200 günlük hareketli ortalama destek seviyesi olan 1.895 dolar civarına geri döndüğünü söylüyor. Bu doğrultuda Watling, şu hususun altını çiziyor:

Şu anda da aşırı satıldığı göz önüne alındığında (bkz. orta vadeli teknik piyasa zamanlama modeli – aşağıdaki şekil 4) ve faiz beklentilerindeki ve TIPS getirilerindeki değişimle ilgili beklentilerimiz göz önüne alındığında […] altın bir kez daha cazip bir ‘long’ teklif.

Altın

Altını öncelikle bunlar yönlendiriyor

Watling, temeller açısından bakıldığında altın fiyatının öncelikle faiz beklentileri, reel TIPS getirileri ve dolar tarafından yönlendirilmeye devam ettiğini söylüyor. Ayrıca, “Enflasyon esas olarak parasal faktörler tarafından yönlendiriliyor. Bu görüşümüz doğrultusunda, ABD enflasyonunun hızla düşmesini ve deflasyonun olası ve büyüyen bir risk olmasını beklemeye devam ediyoruz” diyor. Watling’e göre, eğer resesyona ilişkin görüş de doğruysa, ABD faiz beklentilerinin önemli ölçüde düşmesi gerekiyor.

Altın

Önemli bir gelişme altın fiyatını yükseltmek için yeterli olacaktır

Öte yandan Watling, doların görünümünün altın için daha az elverişli olduğuna dikkat çekiyor. Bu konuda ise şu açıklamayı yapıyor:

Yine de hem RMB hem de YEN’e müdahale olasılığının arttığını ve her iki para biriminin de önceki müdahale seviyelerinde/etrafında olduğunu akılda tutmakta fayda var. Buna ek olarak, 3 temel makro faktörden 2’si altın fiyatını destekliyorsa, bu son aylara göre önemli bir gelişme olacaktır. Muhtemelen altın fiyatını yükseltmek için yeterli olacaktır.

Altın

Startejist, hala riskler olduğu konusunda uyarıyor

Watling, Fed’in dramatik sıkılaştırmasının yol açtığı “2008 tarzı bir kredi krizi” de dahil olmak üzere, altının yükseliş senaryosunda hala riskler olduğu konusunda uyarıyor. Ancak merkez bankasının bunu önlemek için sistemi likidite ile doldurmaya hazır ve istekli olduğunun kanıtı olarak Mart bankacılık krizine işaret ediyor. Stratejist, “Bu nedenle long altın pozisyonları için düşük riskli bir olay. Diğer riskler arasında doların güçlenmesi yer alıyor. Ancak 2001’de doların güçlenmesine rağmen altının yükselmesi dikkate değer.” diyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-3